Zambia

  • Mary Mainza i landsbyen Gaali. Foto: Wim van Gelderen/ActionAid
Mellemfolkeligt Samvirke arbejder sammen med aktivister fra ActionAid Zambia, som blandt andet lægger pres på myndighederne for at få dem til at lukke de huller i lovgivningen, som internationale firmaer udnytter til skattespekulation.

Antal indbyggere: 14,6 millioner.

Lever under fattigdomsgrænsen (ca 7,20 kr/dag): 60,5 procent.

Kan læse og skrive: 61,4 procent.

Forventet levealder: Kvinder 53,4 år. Mænd: 50,2 år.

Placering målt på velstand og udvikling: Nr. 163 af 187 lande.

Præsident: Michael Chilufya Sata siden 2011

Zambia har de seneste år oplevet en stor økonomisk vækst på grund af stigende international efterspørgsel på kobber og deraf høje kobberpriser. Kobber er en af de eneste ting, som Zambia rigtig kan tjene penge på. Men ActionAid har været med til at påvise, at flere af de store minegiganter, blandt andet Konkola-kobberminen, smyger sig uden om skattebetalingen for at kunne maksimere deres egen profit.
 
Mange af minerne forurener også ved at sende giftige gasser ud og tager ikke hensyn til lokalbefolkningen i områderne, hvor minerne arbejder.  Derfor hjælper vi også repræsentanter for lokalsamfundet med at få foretræde for relevante politikere for at tale deres sag.

Vores arbejde i landet

Kvinder

Zambias kvinder har få rettigheder. De kan ikke eje noget, og de kan ikke arve jorden, hvis manden dør. For ofte bliver de selv betragtet som ejendom og ikke et menneske af kød og blod med følelser og rettigheder.
 
Det sker ofte, at enker smides væk fra deres jord, fordi de ifølge de fleste stammers traditioner slet ikke har ret til at eje noget. Så hvis kvindens mand dør, er det hans familie og ikke hans efterladte enke, der arver jorden.
 
Mary Banda er en af de kvinder, der har udfordret de traditionelle normer i Zambia. Med støtte fra jurister og andre fik hun ret til sin jord, så hun kan forsørge sin egen lille familie.
 
Ligesom andre steder i Afrika er det også kvinderne, der lider mest, hvis de offentlige ydelser, som gratis skolegang, ordentlige sundhedsklinikker eller god sanitet, ikke fungerer. Derfor arbejder MS, ActionAid Zambia og vores lokale partnere på at mobilisere kvinderne og få dem til at stå sammen. De bliver oplyst om deres rettigheder, som de ikke anede, de havde, og de får træning i, hvordan de kan overvåge og få del i ressourcerne i deres distrikt.


Unge

65 procent af zambierne er under 35 år, og arbejdsløsheden blandt de unge er massiv.  Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid Zambia giver unge redskaber til at få vendt den håbløse situation til noget bedre.

En af måderne er at få dem til at engagere sig i samfundet, så de kan være med til at sætte fokus på de unges udfordringer. Det kan ske ved at gøre som 23-årige Charity Chizola, som er en del af ActionAids ungdomsnetværk Activista. Hun er en dedikeret aktivist og bruger en meget stor del af sin tid på TaxPower-kampagnen. En kampagne, der handler om at få store selskaber til at betale skat, der hvor de producerer deres varer. Ved at få virksomhederne til at betale skat kommer der penge i statskassen, som kan bruges til at skabe et bedre uddannelsessystem, hvor unge kan få en gratis kvalitetsuddannelse, der kan være med til at sikre dem job i fremtiden.

Resultater

  • I slutningen af maj 2014 gik hundreder af aktivister på gaden i Zambias hovedstad Lusaka. Demonstrationen var arrangeret af ActionAid Zambia og var en reaktion på en videooptagelse af chefen for kobberminen Konkola, der pralede af, hvor lidt skat minen betalte. Demonstrationen havde stor effekt. Bare tre dage senere indvilgede direktøren fra mineselskabet Konkola i at mødes med repræsentanter fra ActionAid Zambia. Mineselskabet lovede at udvise større gennemsigtighed i deres transaktioner og at involvere sig i at skabe positiv udvikling i de landsbyer, som ActionAid samarbejder med i de områder, hvor Konkola-minen er placeret. 
  • I 2014 lykkedes det ActionAid-støttede aktivister at sætte en kæp i hjulet på et australsk mineselskab, som vil grave efter kobber i en af Zambias fredede nationalparker. I en anke indgivet til Zambias højesteret krævede 150 lokale zambiske ngo'er, at regeringens beslutning om at tillade storminedrift i Lower Zambezi Nationalparken tages op til vurdering på ny. 
  • I 2011 hjalp MS Samuel Phiri og 88 andre bønder i Zambia til at få skøde på deres jord. Nu behøver de ikke længere frygte, at de og deres familier bliver fordrevet.  http://www.ms.dk/2011/12/jeg-samuel-phiri-jordejer
Nyhed
19. marts 2015
Kampagnen DK mod Skattely er i gang, og mennesker fra hele landet bygger op til en lokal kamp mod en global kæmpe-udfordring. Flere af dem var for nylig i Zambia, hvor de med egne øjne så konsekvenserne af multinationale virksomheders skattespekulation.
Nyhed
6. marts 2015
Solomon Mwampikita og Memory Ngelemina Chikama kæmper for retfærdig skat igennem Activista Zambia. I april kommer de til Danmark for at deltage i kampagnen DK mod Skattely.
Nyhed
3. marts 2015
Frivillige rundt omkring i hele Danmark er i fuld gang med at organisere sig i grupper og arrangere aktiviteter og events i deres lokalområder. Det er alt sammen en del af kampagnen DK mod Skattely. Se, hvad nogle af de frivillige siger om kampagnen.
Blog
9. januar 2015
Karen Jørgensen gør status på en af en af de rettighedskampe, der prægede 2014: Kampen for de fattige mennesker der er fanget i forureningen fra Mopani Mine i Zambia.
Nyhed
9. december 2014
Tigana Chileshe mener, der skal lyttes mere til ungdommen i de globale politiske processer. Han er en del af Activista-netværket i Zambia, hvor han har deltaget i Mellemfolkeligt Samvirkes internationale kampagne for fair skat. Han har været i København for at deltage i konferencen Beyond2015, der handler om de globale målsætninger for at løse verdens store udviklingsproblemstillinger.
Nyhed
7. november 2014
Anni Krogsgaard -udsendt af Midtjyllands Avis og MS til Zambia -fortæller om produktionen af sukkerrør og et besøg på en lokal skole
Nyhed
29. oktober 2014
Kobberminen spreder dag og nat svovlskyer og skaber rystelser, når der sprænges i undergrunden. Det er 28 år siden, at der blev skrevet under på, at alle i Kankoyo skulle genhuses. Intet er sket.
Nyhed
23. oktober 2014
Anni Krogsgaard er MS´og Midtjyllands Avis' korrespondent i Zambia, hvor hun ser, hvordan organisationer kæmper lokalt for at bekæmpe fattigdom og uretfærdighed
Nyhed
22. oktober 2014
MS´s og Midtjyllands Avis’ korrespondent i Zambia har besøgt folk fra »Green and Justice«, der arbejder frivilligt for at skabe bedre forhold for borgerne

Seneste resultater af vores arbejde

Utilsigtet risikerer en stærk fødevarenation som Danmark at overtræde basale rettigheder, når vi sender produkter ud i lande, hvor den lokale produktion er mere skrøbelig.
Efter flere års kritisk dialog har udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke og det store mejerifirma Arla fundet fælles fodslag med en aftale, der skal sikre større ansvarlighed fra koncernens side, når den indleder forretninger i udviklingslande.
For 26-årige Sibongule Lubis er gadeteater en måde at lægge afstand til nogle af de normer, hendes forældre og bedsteforældre har levet under.
Som 14-årig blev hun kidnappet af Konys terrorister i det nordlige Uganda. Hun så dem slå sin bror ihjel og blev senere selv massevoldtaget.

Mellemfolkeligt Samvirke


Fælledvej 12
2200 Kbh N.
Tlf.: 7731 0000
Fax: 7731 0101
E-mail: ms@ms.dk