
Frihedskamp med livet som indsats
Zimbabwiske Noem Badi må gemme sig. Han er blevet blacklistet af landets regeringsparti Zanu PF, fordi han har sagt sin mening højt: At det netop overståede valg ikke var frit og fair.
Det gør man ikke ustraffet i Zimbabwe. Siden valget for lidt over to uger siden er uroligheder blusset op. Dusinvis af oppositionsfolk er blevet anholdt, militæret er sat ind i større byer og to dage efter valget blev syv mennesker skudt og dræbt af soldater.
Noem Badi er med i ledelsen for en af landets største studenterorganisationer, ZINASU. Mellemfolkeligt Samvirke har tidligere støttet Noem med uddannelse i politisk organisering og aktionsstrategi. Nu hjælper Mellemfolkeligt Samvirke ham med at skjule sig.
”Det var ikke et stort problem, at politiet anholdte folk – det har de gjort før. Men de gjorde det klart, at den offentlige orden var blevet forstyrret, og at de ville indkalde deres ’søsterstyrke’, som er militæret. Og alle ved, at når soldaterne er ude af barakkerne, er der en overhængende fare for, at fundamentale menneskerettigheder bliver overtrådt, ikke mindst retten til liv,” siger Noem Badi gennem en skrattende telefonforbindelse.
Mange havde ellers håbet, at valget kunne markere en ny begyndelse for Zimbabwe, der i årtier har været præget et hårdhændet styre og en økonomi med tunge vanskeligheder. Valget var det første efter diktatoren gennem næsten fire årtier, Robert Mugabe, blev tvunget fra magten sidste efterår.
Men forløbet efter valget viste, at ytringsfriheden stadig har særdeles trange kår. Noem Badi og hans kolleger i studenterorganisationen begyndte i forbindelse med valget at modtage trusler. Anonyme opkald. Ubehagelige besøg på bopælen. Alt sammen fordi de – ikke mindst via sociale medier – havde kritiseret, hvad de opfattede som klare uregelmæssigheder i forbindelse med valget.
Selv fik han bank, fordi han blev taget uden at have ID på sig. Og pludselig kunne han se sig selv på forsiden af den avis, som regeringspartiet Zanu PF udgiver. Der var et billede af ham og to andre unge mænd fra studenterbevægelsen. ’Terrortrussel’ stod der med store bogstaver.
Noem Badi blev ikke specielt overrasket.
”Jeg ved, at enhver der udfordrer styret bliver eftersøgt, og at de vil finde en grund til at sætte dig i fængsel. På den måde vil de skræmme unge mennesker fra at gøre modstand ved at sige, at det gør dem til terrorister. Men jeg er ikke en terrorist. Hele mit liv har jeg fulgt en ikke-voldelig vej. Men jeg forstår hvordan det regime, vi kæmper mod, fungerer. Og kampen må fortsætte, selv hvis det betyder, at vi dør i de fængsler. Det er hvad vore samvittighed byder os,” siger han.
Noem Badi må nu bevæge sig under radaren. Men han vil genoptage kampen snart – selv om han ved, den er farlig.
”Hvis vi ikke gør noget, er der ingen, der gør noget. Og vi gør det for at forbedre vores samfund. Og ja, der er tidspunkter, hvor jeg har en intern konflikt mellem mit hjerte og min hjerne. Men vi har valgt denne her kurs – og vi må fortsætte.”
Noem Badi er overbevist om, at kampen for et retfærdigt, åbent og fredeligt samfund i den sidste ende vil bære frugt. At styret ikke kan blive ved med at holde forandringen nede med organiseret vold og frygt.
”De kan slå mennesker ihjel, men de kan ikke slå tanker og idéer ihjel.”
Af sikkerhedshensyn har vi undladt at bruge kildens rigtige navn. Mellemfolkeligt Samvirke er bekendt med hans rigtige identitet.
Læs også

Der er noget i gære i Zimbabwe

Hadhammeren knuser modstanden

Mugabes økonomiske katastrofekurs
