
Sådan rammer undertrykkelsen
Pakistan
I 2018 blev ActionAid Pakistan - Mellemfolkeligt Samvirkes partner - og 17 andre ngo'er smidt på porten af Pakistans regering. Regeringen i Pakistan benyttede sig af følgende fremgangsmåde:
Allerede i 2015 indikerede myndighederne, at alle internationale NGO’er skulle søge om tilladelse igen for at kunne operere i Pakistan. Det gjorde ActionAid Pakistan og mod slutningen af 2017 fik de afslag med mulighed for at appellere. I 2018 blev ActionAid og 17 andre NGO’ers appel afvist. De fik 60 dage til at pakke sammen.
"Det betyder, for en organisation som ActionAid, at vi reelt er færdige i Pakistan,” lød den nedslående vurdering fra generalsekretær i ActionAid International, Adriano Campolina.
Zimbabwe
Der var en vis optimisme i Zimbabwe forud for præsidentvalget 30. juli i år. Landets mangeårige diktator Robert Mugabe var skubbet fra magten, der var nye navne på stemmesedlerne og landets borgere havde langt bedre muligheder for at samle sig og udtrykke holdninger på eksempelvis sociale medier end tidligere. Men optimismen stoppede brat efter valget. Mugabes gamle parti genvandt magten og beskyldninger om valgfusk begyndte at fyge gennem luften. Herefter rykkede militær og politi ind i de større byer, syv mennesker blev skudt og en række aktivister blev blacklistede og udråbt som terrorister af regeringspartiet Zanu PF. Mellemfolkeligt Samvirke hjalp aktivister med at gå i skjul.
Myanmar
I december sidste år blev journalisterne Wa Lone and Kyaw Soe Oo were anholdt, anklaget for at besidde hemmelige statslige oplysninger. Da de blev anholdt var de i gang med at undersøge historier, der handlede om konflikten i delstaten Rakhine, der havde fordrevet omkring 700.000 rohingya-muslimer over grænsen til Bangladesh. Deres journalistik bidrog til afsløringen af, hvordan Myanmars sikkerhedsstyrker var involveret i drabet på 10 muslimske mænd i landsbyen Inn Din. Syv soldater er kendt skyldige og idømt 10 års fængsel.
Mellemfolkeligt Samvirke støtter unge aktivister, der går imod militærstyrets hårde fremfærd.
Uganda
Sidste efterår blev pengekassen pludselig smækket i hos Mellemfolkeligt Samvirkes søsterorganisation ActionAid Uganda. Ikke af organisationen selv, men af myndighederne - organisationens bankkonti blev simpelthen lukket. Samtidig skrev myndighederne et brev til 25 ugandiske ngo’er og krævede at få udleveret deres bankoplysninger.
Hvorfor? Formentlig fordi de uafhængige organisationer havde kritiserede landets regering, der var i færd med at ændre forfatningen, så præsidenten gennem 31 år, Yoweri Museveni, kunne blive ved magten. Forfatningen siger, at præsidenten ikke må være over 75 år – derfor var det behændigt lige at ændre den detalje i forfatningen.
Læs også

Hadhammeren knuser modstanden
