
”De ved ikke, at de må deltage i den demokratiske debat”
Hænderne arbejder i et livligt tempo foran Mia Azzopardi, mens hun fortæller om sit arbejde med unge fra udsatte boligområder i københavnsområdet. Hun har arbejdet for Mellemfolkeligt Samvirke i omkring et år. Egentlig var det en tilfældighed, der gjorde, at hun kom til at arbejde med unge fra udsatte boligområder for MS. Men projektet viste sig hurtigt at give mening for hende:
”Vi talte med en gruppe piger fra Tingbjerg, og jeg kunne mærke, at de aldrig havde haft nogle ører, der gad at lytte til dem; lytte til, hvor frustrerende det er, at ens hjem har så dårligt et ry, når man selv er glad for at bo der. Der fik jeg det sådan: Det giver mening det her. Jeg kommer fra en familie, hvor jeg har fået at vide, at jeg kan alt i verden, men når man kommer fra en område, der er offer for megen grim snak, så tror man jo ikke, der er nogen, der gider lytte til en.”
En plads i debatten
Siden snakken med de unge piger har Mia været med til at oprette ungegrupper i Tingbjerg og på Nørrebro – og flere lokale grupper er på vej i Albertslund og Brøndby Strand. De unge bestemmer selv, hvilke projekter de vil arbejde med, og det kan være alt fra at arrangere en festival eller en fodboldturnering til at lave en paneldebat, hvor der debatteres med lokalpolitikere over et stykke pizza. Hele idéen er ifølge Mia, at de unge skal opbygge selvtillid til at engangere sig i det lokale demokrati og til at tro på, at de også har en plads i debatten:
Frivillig i Mellemfolkeligt Samvirke
Lokaldemokratigruppen hjælper unge i udsatte boligområder med at organisere sig og deltage i det lokale demokrati. Læs mere om frivilliggruppen her:
Kunne du også tænke dig at engagere dig i frivilligt arbejde hos Mellemfolkeligt Samvirke? Der er mange måder at være med på Du kan blandt andet arbejde med:
- Antidiskrimination
- Ulighed
- Lokaldemokrati
- Asylansøgere og flygtninge
- Et fair skattesystem
- Undervisning
- Caféarbejde
Læs mere på vores hjemmeside: www.ms.dk/frivilligt-arbejde, eller send en mail til frivillig@ms.dk
”Jeg tror, de unge lærer, at det er ok at give udtryk for sin holdning, og de lærer at argumentere for den. De lærer at tro på sig selv, og når de føler, at de ikke bliver hørt, så lærer de at give udtryk for det. Der er selvfølgelig også nogle af de unge, som ikke tager det videre og går hjem og spiller fodbold og Playstation igen, men de har måske fået en god oplevelse, og det er nok. Vi skal jo ikke nødvendigvis finde frem til alle de kommende ministre i Folketinget. Det er ok, at de bare har haft én god oplevelse med, at nogen har troet på dem.”
En pille mod mental mavepine
Mia vurderer efter lidt overvejelse, at hun bruger mellem 0 og 15 timer om ugen på arbejdet, men hun understreger, at man som frivillig kun forpligter sig til at bruge fem timer om måneden. Grunden til, at hun lægger så mange timer i arbejdet, er, at hun ikke kan lade være. En yderligere grund er, at arbejdet hjælper hende af med en mental mavepine, hun af og til går rundt med:
”Jeg får ondt i maven ved tanken om uretfærdighed og ulige vilkår, og den energi, jeg lægger i arbejdet med de unge, er ingenting imod det, de giver tilbage til mig. Det at hjælpe dem med at rykke sig rigtig meget, det er som en smertestillende pille mod ondt i maven.”
Hjælp til selvhjælp
I det daglige er Mia ved at uddanne sig til pædagog, og i det frivillige arbejde med de unge har hun fundet en måde at bruge den læring, hun får på studiet, i praksis. Og hun er afklaret med, hvad hun gerne vil opnå med arbejdet:
”Mit mål er at give så mange unge mennesker som muligt troen på, at de kan gøre, hvad de vil. Det er sådan, jeg bedst kan bruge min faglighed og mine pædagogiske kompetencer. Dem kan jeg ikke bruge direkte på selv at ændre samfundet, men det kan jeg ved at støtte de her unge, så de kan gøre det. I begyndelsen skulle jeg lige affinde mig med den rolle, men nu har jeg det sådan, at jeg ikke skal ud og revolutionere verden. Jeg støtter nogle andre i at revolutionere den, og det fungerer sindssygt godt for mig.”
Læs også

De holder vagt for El Salvadors unge
