
Et stort skridt i den rigtige retning: Regeringen vil nu arbejde for fuld offentlig land-for-land rapportering
Af Hannah Brejnholt Tranberg og Mathias Holst Nicolaisen
I mere end et årti har vi kæmpet for at få offentlig land-for-land rapportering af multinationale virksomheders aktiviteter i alle lande.
Derfor er vi ovenud glade for, at den danske regering nu støtter og vil arbejde for det, vi længe har anbefalet.
Det kom frem på et åbent samråd med Erhvervs- og Vækstminister Rasmus Jarlov kort før jul. Vi må rose Erhvervs- og Vækstministeren og Regeringen for dette progressive tiltag – det er en julegave, vi sætter pris på!
Sammen med en række andre organisationer i Europa har vi kæmpet for at overbevise medlemslandene om, at åbenhed om multinationale selskabers aktiviteter er nødvendigt for at bekæmpe skattefifleri.
Ideelt skal virksomheder indrapportere skattebetaling, omsætning, resultat før skat, antal ansatte m.m. for hvert eneste land selskabet opererer i – også uden for EU – og disse oplysninger skal være offentligt tilgængelige. Hvis ikke, kan de lyssky aktiviteter fortsætte ufortrødent.
Derfor hilser vi regeringens nye position særdeles velkommen. For indtil nu har det været forsigtige, spæde skridt EU-Kommissionen og medlemslandene har taget.
Situationen er pt, at de fleste lande i EU støtter Kommissionens forslag fra 2016. Forslaget har meget at lade sig ønske, om end det er et vigtigt skridt i den rigtige retning.
I Kommissionens forslag er oplægget kun at kræve, at virksomhederne offentliggør aktiviteter land for land i EU og for de lande, der er på EU-landenes sortliste over skattelylande.
Ved årets udgang var det ni. Oplysninger om aktiviteter i den resterende del af verden koges sammen, så det enten er utrolig svært at se, hvad der er hvad, eller de bliver gemt væk for offentligheden.
Med Kommissionens forslag betyder det, at udviklingslandene fortsat ikke nødvendigvis vil have detaljeret indsigt i multinationale selskabers skattepligt.
Dermed er der en risiko for, at de fortsat vil gå glip af milliarder af skattekroner. Ifølge IMF går udviklingslandene glip af ca. 1.200 milliarder kroner, fordi multinationale selskaber ikke betaler den skat, de bør.
Det er med til at undergrave udviklingen i disse lande – stik imod de erklærede hensigter om at nå verdensmålene i 2030.
I øjeblikket ligger forhandlingerne strandet i Ministerrådet, hvor de fleste lande enten støtter Kommissionens ikke videre ambitiøse forslag eller helt modsætter sig initiativet.
Samme position har den danske regering haft indtil nu. Regeringens nye kurs er derfor en sejr ift. gennemsigtighed for os alle – og især udviklingslandene. Herudover lover Erhvervs- og Vækstministeren at arbejde for, at andre lande i EU følger trop. Det er særdeles positivt.
Ellers får vi nemlig aldrig bugt med skattefifleri.
Det næste skridt for regeringen vil være at arbejde for at udvide forslaget til at gælde langt flere selskaber.
I øjeblikket omfatter kravet om rapportering kun selskaber med en omsætning på mere end 750 millioner euro (svarende til 5,6 milliarder kroner).
Vi foreslår, at man i stedet bruger EU’s egen tærskel for store selskaber, der vil gælde for langt flere multinationale selskaber. Regeringen går i den rigtige retning. Nu gælder det om at få bagtroppen med.