
I Zambia er der hul igennem til rent vand
2016. Kolera, høj spædbarnsdødelighed og diarré er dagligdagsproblemer i landområdet Nalolo i Zambia, hvor omkring hele 90 procent lever i fattigdom. Beskidt vand giver ikke kun helbredsproblemer - det er også rigtig svært at få fat på: I landsbyen Namayongo går børnene typisk tre timer til skole og tre timer hjem igen, og så må de gå en time ekstra til en anden landsby for at hente vand.
De lange ture efter vand går især ud over unge pigers skolegang - de kan simpelthen ikke nå både at sørge for vand til husholdningen og i skole. I landsbyen Litoya er der kun én vandpumpe, og der skal betales penge til ejeren, den lokale skole, for at bruge pumpen. Derfor nøjes mange med vandhuller i jorden. De har ikke råd.
Mange flere har fået rent vand
Spol frem til 2019, og tingene ser faktisk markant anderledes ud. 21.064 mennesker - det er 37,9 procent af indbyggerne i Nalolo - har i dag adgang til rent vand. Fordi de har uddannet sig, organiseret sig, fået boret nye vandhuller og lagt pres på myndighederne, som er fulgt trop med øgede budgetter, flere vandhuller og bedre kontrol og drift af vandforsyningen. Alt dette er sket som del af et MS-projekt, der er støttet af midler fra Danmarks Indsamling.
Før og efter MS' vandprojekt i Nalolo: Langt de fleste indbyggere i området drak vand fra ubeskyttede overfladiske brønde; i virkeligheden bare huller i jorden. De primitive brønde bliver oversvømmet under regntiden. Indbyggerne i landsbyerne drikker derfor det vand, som oversvømmer jorden. Det fører til forskellige infektioner som diarré, dysenteri og bilharziose.
I dag: Der er lavet 15 nye vandposter som resultat af MS' arbejde med at organisere lokale og føre dialog med myndighederne. Her henter Wamunyima Mundiya vand i et af de nye vandposter.
Et TV-hold interviewer en af de lokale traditionelle ledere - i landsbyen Nanjucha.
Zambiere kæmper for vand
- 5000 børn dør af diarré i Zambia om året, primært på grund af vandbårne sygdomme.
- Det anslås, at fem millioner zambiere lever uden adgang til rent vand.
- Nalolo-distriktet har en af de højeste fattigdomsrater i Zambia, ca. 92 procent af de 55.612 indbyggere lever i fattigdom.
- 21.064 indbyggere har fået adgang til vand, siden MS i 2016 startede projektet “Water is Life” med støtte fra Danmarks Indsamling.
- Der er lavet 15 nye vandposter i Nalolo. Nogle er udgravet af MS, nogle af de lokale myndigheder efter lobbyarbejde lavet af lokale, som MS har hjulpet med at organisere.
- 15.000 lokale er informeret om retten til vand og der er organiseret lokale borgergrupper som fører tilsyn med vandposterne og fører dialog med myndighederne.
Mere end 15.000 borgere i Nalolo, med særligt fokus på kvinder og unge, har lært om, hvordan rent drikkevand er en anerkendt menneskeret - og hvordan man kan udnytte dét faktum i den lokale dialog med myndighederne. Der er oprettet borgergrupper, som sammen organiserer bl.a. kontrol af vandkvaliteten og dialog med myndighederne.
ActionAid Zambia har deltaget i et møde i det nationale ministerium for vand og sanitet. Hundredevis af lokale borgere har arbejdet med at dokumentere de mangelfulde vandforhold og deltage i møder i distriktsrådet for Nalolo-distriktet.
Rent vand får piger i skole
Der har været fokus på, hvordan bedre adgang til rent vand kan forbedre mulighederne for unge kvinders skolegang - kvinder som ellers typisk har brugt meget af skoletiden på at gå langt efter at hente vand, der endda ofte var beskidt eller forurenet.
Wamunyima Mundiya er en af de børn og unge, som får gavn af de nye vandposter.
- Jeg er virkelig glad for, vi endelig har en vandpost på skolen. Vi plejede at bruge timevis under timerne på at hente vand, så der er mad og drikke til børnene på skolen, men ikke mere. Nu er der nok vand her til at lave mad. Vi kan nu vaske vores hænder, før vi spiser og efter vi bruger toilettet her på skolen. Mine venner, som bor tæt på skolen, har nu tid til både at lege og lære mere, da vandposten er tæt på deres hjem, så de ikke skal bruge en masse tid på at fylde vandbeholdere op fra overfladebrønde, siger hun.
Støt vores arbejde
Sammen kæmper vi mod fattigdom – og for retfærdighed og lige rettigheder i mere end 45 lande.