
Kvinder kæmper mod vandet i Bangladesh
Pashurbunia i det sydligste Bangladesh. Man kan kun se toppen af træerne, for resten er under vand. Afgrøderne er ødelagt af saltet i havvandet. Kyllingerne dør. Køerne dør. Dæmningen, som skulle beskytte landsbyen, kollapser gang på gang, når vandstanden stiger. End ikke fiskeri fungerer som ny levevej for de pressede land- mænd og kvinder, fordi saltet også er for hårdt ved ferskvandsfiskene.
- Roden til problemet er klimaforandringerne, siger Hawoa Begum. Hun er bonde og har siden de ødelæggende cykloner Sidr i 2007 og Aila i 2009 arbejdet hårdt for at ruste lokalsamfundet bedre til de vilde vandmængder.
Dæmninger skal rette op på klimaforandringernes ødelæggelser
Cyklonerne ødelagde hendes afgrøder, og hun blev nødt til at sende sine børn over at bo hos naboerne, som havde været heldige, at afgrøderne stadig var intakte. Hun besluttede sig for at involvere sig og kom med i den lokale GonoGobeshona Dol, som kan oversættes til Folkeresearchgruppe. Gruppen er, ligesom tilsvarende grupper i hele området, støttet af MS/ActionAid. De organiserer og oplyser i de udsatte lokalsamfund og fører dialog med myndighederne. Hawoa og Folkeresearchgruppen har opnået af forhøje havdigerne i otte kanaler, sådan så ferskvandet i kanalerne kan bruges af bønderne, mens det salte havvand holdes ude.
- Bagefter kunne vi få vores afgrøder til at vokse. Vi kunne høste ris, chilier, linser og græskar, fortæller Hawoa Begum.
Hun har blandt andet sammen med sine Folkeresearchkolleger lagt pres på de lokale myndigheder for at forbedre dæmninger samt afholdt demonstrationer og pressekonferencer. Lokalmyndighederne har reageret og nu genopbygget dæmningerne i to ud af tre af områderne, hvor GonoGobeshona Dol arbejder.
Hawoa Begum ved dog, at problemerne stammer langt væk fra. Klimaforandringerne er ikke noget, der opstår ud for Bangladesh' sydlige kyst, hvor de store floder Brahmaputra, Ganges og Meghna løber ud i Den Bengalske Bugt.
- Klimaforandringerne sker som følge af mennesker, som bor i alle disse store lande. De bruger aircondition. De har store fabrikker og mange biler. Vi kan ikke stoppe rige nationer fra at forfølge luksusgoder, men min bøn til dem er blot at anerkende den skade, de gør i et land som Bangladesh, siger Hawoa Begum.
Kvinder bekæmper kriser
ActionAid prioriterer at involvere kvinder i arbejdet med at forebygge de værste konsekvenser af naturkatastrofer samt lede indsatsen for at genopbygning. Kvinder er særligt udsat i krisesituationer, hvor risikoen for overgreb og at blive efterladt i fattigdom stiger. Den bevidste satsning på en kvinde-ledet indsats skal hjælpe til at rykke ved traditionelle kønsmønstre og forbedre kvindernes positioner i deres lokalsamfundet.
Læs også: SARMINS OPRØR MOD BØRNEÆGTESKABER I BANGLADESH
Hawoa Begums researchgruppe står for at indsamle og budgettere penge i landsbyerne, når der skal genopbygges efter oversvømmelser. Hun er også medlem af ActionAids generalforsamling og har rejst verden rundt for at fortælle om de menneskelige konsekvenser af klimaforandringerne i Bangladesh.
- Min eneste opfordring til verdens ledere er, at vi gerne vil have en stærk dæmning, så vi kan beskytte vores afgrøder. Hvis vi havde en stærk dæmning, ville vi ikke have arbejdsløshed, og vi ville ikke have problemer med at tjene penge og problemer med at høste vores afgrøder. Vi kan ikke undgå naturkatastrofer, men vi kan minimere risici ved at have et stærkt dæmningssystem, siger Hawoa Begum.
Vildt vand i Bangladesh
- To tredjedele af Bangladesh ligger mindre end fem meter over havoverfladen, og en fjerdedel ligger mindre end ca. to meter over havoverfladen.
- Stiger havniveauet med blot én meter, vil det nedsænke en femtedel af Bangladesh i vand og tvinge 30 millioner mennesker på flugt. Videnskabsfolk projicerer en stigning på op mod 2 meter frem mod år 2100.
- I området Lalua Union, hvor ActionAid arbejder, er indbyggertallet faldet med næsten 40 procent siden 2012.
- Omtrent 1.300 mennesker ankommer hver dag til Dhaka fra områder som Lalua Union, fordi de vilde vandmængder har ødelagt deres muligheder for at leve.
MS støtter kvinder og unge i Bangladesh
Hawoa Begum er blot én af de kvinder, som MS støtter i Bangladesh – og oversvømmelser er kun ét indsatsområde. Der er nemlig mange udfordringer som kvinde i landet: Kulturelle normer, jobmangel og manglende offentlige ydelser gør det svært at få sin stemme hørt. Og dét problem gælder ikke kun som kvinde, men også som ung generelt. Derfor støtter MS for eksempel kursusforløb og kampagner for kvinders og unges demokratiske deltagelse.
MS kæmper i Bangladesh mod børneægteskaber, der er meget udbredte i de landlige dele af landet. Samtidig hjælper vi de mange småbønder i landet med at udvikle strategier, der kan hjælpe til at stå imod de klimaændringer, som rammer Bangladesh hårdt. Vi arbejder desuden på at forbedre forholdene for mennesker, der arbejder under usle forhold i den tekstilindustri, der ofte forsyner tøjbutikker i Danmark og resten af Europa.
Sidst og ikke mindst har vi vores uddannelsesplatform, Global Platform, i Bangladesh’ hovedstad Dhaka. Her bliver unge fra Bangladesh og det sydlige Asien klædt på som rettighedsforkæmpere. Blandt andet bliver der afholdt kurser i feministisk lederskab. Og der bliver lavet kreative og kraftfulde kampagner, der bl.a. retter sig mod skattefuskere og sexchikane.
Støt vores arbejde
Sammen kæmper vi mod fattigdom – og for retfærdighed og lige rettigheder i mere end 45 lande.
Læs også

Sarmins oprør mod børneægteskaber i Bangladesh
