
Stærke indiske kvinder sætter sig bag rattet
I Indien bliver der anmeldt en voldtægt hvert kvarter. Vold og overgreb mod kvinder er et enormt problem, blandt andet grundet manglende uddannelse og udbredt fattigdom. MS/ActionAid åbnede derfor i 2014 et krisecenter for kvinder i Madhya Pradesh’ hovedstad Bhopal. Her er to historier om kvinder, som blev udsat for overgreb, kom til centret for at få hjælp og siden begge har fået mod på at tage det traditionelt mandsdominerede job som chauffør.
Hvorfor kun mænd?
Talat blev gift som 17-årig, men et ellers lykkeligt ægteskab blev hurtigt ødelagt af manden, som begyndte at bruge vold mod hende og endda holde hende til fange i sit eget hjem. Hendes mor hjalp hende til at komme væk og i kontakt med en advokat på Guaravi-centret. Et sted hun i dag ser som et hjem.
- Folkene på centret er som min familie, siger hun.
Da centret tilbød et kursus i at køre tuk-tuk, tænkte hun hvorfor ikke?
- Jeg så ofte chaufførerne på vejene og tænkte: “Hvorfor er det kun mænd, der kører?”
I dag kører hun tuk-tuk - især kører hun kvinder til og fra krisecentret og lærer fra sig, så flere af de voldsramte kvinder kan sætte sig bag rattet og tjene egne penge.
“Alle stirrede på mig”
Sumita var gift i seks år. Seks år med konstant psykisk pres og fysiske overgreb.
- Hvis jeg gerne ville ud, ville han for eksempel ikke lade mig gå og startede i stedet et skænderi. Der var fysisk vold hver dag, siger hun.
Guaravi-centret hjalp Sumita ud af det voldelige ægteskab og videre i livet. Da der blev afholdt kursus i at køre bus, meldte hun sig til.
Indiens kvinder i fare
- Der bliver anmeldt en voldtægt ca. hvert 15. minut i Indien.
- I delstaten Madhya Pradesh var der 26.604 anmeldelser om overgreb mod kvinder i 2016.
- Indien blev i 2018 bedømt som det mest farlige land i verden for kvinder af et ekspertpanel på 548 personer fra hele verden.
Kilder: ActionAid, Thomas Reuters Foundation, National Crime Records Bureau India.
- Jeg var den eneste kvinde til stede. Alle stirrede på mig. Det var sådan et syn for dem at se en kvinde, som kom for at lære at køre. Men jeg kunne godt lide opmærksomheden.
Hun blev den første kvindelige buschauffør i Bhopal, men i dag er flere fulgt i hende fodspor.
- Jeg føler mig glad og stærk, og nu er der nogle andre kvinder, som også vil ind i denne profession. Så jeg glæder mig til, vi alle sammen kan køre sammen. Det kommer til at føles godt. Hvis mænd kan gøre det, burde kvinder også kunne. Hvis mænd kan køre, kan kvinder også.
Læs også

Nyt kvindekrisecenter i Bhopal i Indien
