
UNHCR til ny dansk regering: Åbn dørene for kvoteflygtninge
Den afgående, borgerlige regering satte i 2016 modtagelsen af de såkaldte kvoteflygtninge i bero.
Det er blevet mødt med stor beklagelse af samarbejdspartnerne i FN’s flygtningeorganisation, UNHCR.
Behovet for at hjælpe udsatte flygtninge har nemlig aldrig været større i nyere tid, mener Elisabeth Arnsdorf Haslund, talsperson for UNHCR i Danmark.
Kvoteflygtninge er særligt sårbare flygtninge, der sidder i FN’s lejre i verdens brændpunkter, og som med UNHCR’s hjælp bliver fordelt til sikre tredjelande.
Indtil 2016 gjaldt det også Danmark, der gennem årtier har taget imod 500 kvoteflygtninge om året.
“På globalt plan kommer der flere og flere flygtninge. I 2007 var det knap 700.000, som vi vurderede havde behov for at komme til et sikkert tredjeland. I år lyder tallet på 1,4 millioner. Det er altså en fordobling på bare fem år. Vi siger jo ikke, at alle flygtninge skal genbosættes som kvoteflygtninge. Det er jo en meget lille del, som vi vurderer har behov for sådan en løsning”, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund.
Men til trods for et voksende behov er det de færreste kvoteflygtninge, der ender med at blive fløjet i sikkerhed i et modtagerland.
Sidste år blev kun 55.000 af de cirka 1,2 millioner udvalgte kvoteflygtninge genbosat.
Der er derfor brug for den danske assistance, siger Elisabeth Arnsdorf Haslund.
“Vi har lige siden 2016 opfordret den danske regering til at genstarte kvoteprogrammet. Det gør vi stadigvæk. Uanset hvem der ender med at sidde i en regering”.
Hør hele interviewet med Elisabeth Arnsdorf Haslund i vores podcast, Udposten:
Læs også
