Ebola-bekæmpelse i DR Congo. Mellemfolkeligt Samvirke sender penge afsted.
Ebola-epidemien i DR Congo er gået ind i sit andet år. Og situationen viser nu tegn på eskalation. 327.000 danske kroner i Danida-midler bliver derfor nu sendt til det hårdt plagede DR Congo i Centralafrika.
I midten af juli erklærede FN’s sundhedsorganisation, WHO, officielt epidemien for “en international sundhedskrise”.
Det kommer efter et ebola-relateret dødsfald i den tætbefolkede storby Goma i DR Congo, der udover at huse to millioner mennesker samtidig er et centralt knudepunkt for flytrafikken i store dele af Østafrika. Siden er yderligere to dødsfald i Goma blevet føjet til statistikken.
Det øger ifølge WHO risikoen for, at spredningen kan vokse i både omfang og hastighed.
Foreløbigt har over 1.800 mennesker mistet livet til den dødelige sygdom siden epidemiens udbrud i august 2018.
Mellemfolkeligt Samvirke har et ansvar for at deltage i ebola-bekæmpelsen
Mellemfolkeligt Samvirkes (MS) søsterorganisation, ActionAid, har i årevis udført udviklingsarbejde i DR Congo i samarbejde med lokale partnere.
Derfor har Mellemfolkeligt Samvirke et særligt ansvar for de lokalsamfund, man samarbejder med, siger Kirsten Hjørnholm, leder af MS’ nødhjælpsarbejde.
Vi vil gerne hjælpe til at forhindre, at ebola spreder sig til de områder, hvor vi allerede samarbejder med kvinder og græsrødder om blandt andet at bekæmpe vold mod kvinder. Befolkningen lider under den langvarige konflikt i landet, og netop det kaos, som konflikten medfører, gør det ekstra svært at forhindre ebola i at sprede sig.
Næstværste udbrud af ebola nogensinde
Pengene skal blandt andet gå til at uddanne lokale kvinder i sygdomsforebyggelse, træning og vaccinering af frivillige hjælpearbejdere samt oprustning af lokale partnere i samarbejdet med internationale hjælpeorganisationer som blandt andre Læger Uden Grænser.
Ebola-epidemien i DR Congo er den næstdødeligste nogensinde, siden et voldsomt ebola-udbrud i årene 2014-16 tog livet af over 11.000 mennesker i landene Guinea, Sierra Leone og Liberia på Afrikas vestkyst.
Ifølge WHO er børn og kvinder de mest udsatte grupper i DR Congo. Børn under atten år udgør 30 procent af alle smittetilfælde, mens kvinders andel er på hele 57 procent.
Kvinder er nøglen til bedre ebola-bekæmpelse
For kvinders vedkommende skyldes det, at de typisk står for at pleje deres uregistrerede syge.
Kirsten Hjørnholm peger dog på, at de lokale kvinder også kan være nøglen til en bedre ebola-bekæmpelse:
“I DR Congo samt andre lande, hvor vi arbejder, oplever vi, at kvinder rammes hårdere af katastrofer. Men de er samtidig nøglen til, at ikke bare dem selv, men også deres familier og hele lokalsamfundet hjælpes godt igennem krisen. Kvinderne er ofte selv mere udsatte, er mere isolerede og i risiko for at opleve vold alene, fordi de er kvinder. Men engageres de først i arbejdet, så er der en bedre chance for, at hjælpen virkelig når frem til de, der har mest brug for den.“
Væbnet konflikt i DR Congo forværrer situationen
Epidemien i DR Congo bliver forværret af en væbnet konflikt i landets østligste, ebola-plagede del, der gør sygdomsbekæmpelsen ekstra risikabel for sundhedspersonalet.
Angreb fra oprørsgrupper har indtil videre kostet syv hjælpearbejdere livet, og yderligere 50 er blevet hårdt såret, skriver nyhedsbureauet AFP.
“Udfordringerne er, at folk bliver fordrevet fra deres hjem, at der er dårlige sanitetsforhold og mangelfulde sundhedsydelser, ligesom der også er udbredt fjendtlighed og mistillid mellem befolkningsgrupperne. Derfor er en tidlig indsats vigtig, og derfor gør vi noget nu i de områder, hvor Mellemfolkeligt Samvirke allerede er tilstede”, forklarer Kirsten Hjørnholm.
Læs også

Oplysning skal bremse ebola
