
MS-generalsekretær: Nu må politikerne erkende, at vi har en klimanødsituation
Der er meget snak om at mindske udledningen af CO2, men virkeligheden er, at udledningen bliver ved med at stige, og vi kommer længere og længere væk fra Paris-aftalens målsætninger.
Det viser en ny rapport udgivet af FN’s miljøprogram, Unep, der er udkommet her i ugen op til verdens ledere mødes på COP25 for at drøfte klimakrisen.
FN-rapporten er dyster læsning, og den forudser med de nuværende forpligtelser en global temperaturstigning på hele 3,2 grader i år 2100, hvilket ligger langt fra Paris-aftalens målsætning om at holde temperaturstigningen på under 2 grader og helst på 1,5 grader.
Vær med i klimakampen! Skriv under på ms.dk/handlingnu og kræv handling fra vores politikere.
”Vi har ikke flere år at spilde nu. Rapporten viser, at der er akut behov for handling på klimakrisen. Vores politikere er stadig fanget i en selvskabt fortælling om, at vi kan løse den største krise i menneskehedens historie uden, at det vil koste os noget, men vi må kræve af dem, at de erkender, at vi har en nødsituation,” siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.
- Vi må rykke tættere sammen
Hvis reducering af udledningen af drivhusgasser var begyndt i 2010, var det kun nødvendigt at skære 0,75 procent af udledningen om året frem til 2030 for at holde stigningen på 1,5 grader.
Men grundet manglende handling skal der nu skæres hele 7,6 procent om året for at nå målet. Det fortæller strategisk chef i Unep, Anne Olhoff, til DR i forbindelse med den nye rapport.
Tim Whyte ærgrer sig over de mange spildte år, men generalsekretæren glæder sig over, at flere og flere engagerer sig i klimadebatten. Der er dog behov for, at vi rykker tættere sammen i kampen mod klimakrisen.
”Der er simpelthen ikke mere tid at spilde. Lad os alle tage del i klimakampen. Lad os deltage i klimastrejker som Fridays for Futures ’Green Friday’, skrive breve til Folketings- og kommunalpolitikere, tage krisen op på dit studie eller arbejdsplads og kræv, at der bliver sat gang i en omstilling,” siger Tim Whyte og afslutter:
”Vi kan vise det gode eksempel ved selv omstille vores eget forbrug, men vi må også rykke sammen kollektivt”.