
Nigerias glemte kvinder ramt hårdt af klimakrisen - nu er der hjælp på vej
Klimakrisen og ulighedskrisen er uløseligt bundet sammen. Intet sted er det i disse dage tydeligere end i Nigeria, verdens fattigste land, hvor 87 millioner indbyggere lever i ekstrem fattigdom. En trist førsteplads, der kan virke paradoksal i lyset af, at Nigeria samtidig er Afrikas største økonomi.
Men udbredt korruption blandt landets økonomiske og politiske elite, har gjort, at pengene ender i de rigestes lommer i stedet for at komme den brede befolkning til gode.
Ifølge Astrid Coyne-Jensen, der er programansvarlig for Nigeria i Mellemfolkeligt Samvirke, viser den store ulighed og korruption sit grimme ansigt, når landets nordvestlige Kebbi-region hvert år rammes af ekstrem regn med skæbnesvangre konsekvenser for Nigerias fattigste.
- Det ekstreme vejr er blevet voldsommere og voldsommere for hvert år. Men selvom regeringen er klar over problemet, bliver der ikke brugt tilstrækkeligt med penge på at forberede sig på katastrofen ved at forbedre infrastrukturen.
Det betyder, at dæmningerne ikke kan modstå de store vandmængder. Det er især enlige kvinder og børn, der betaler den højeste pris for klimakrisens og ulighedskrisens hærgen.
- Nigeria er mange steder et meget patriarkalsk samfund med traditionelle kønsrollemønstre, hvor mændene går på arbejde og brødføder familien. For enlige kvinder, ofte med børn, er den eneste mulighed for at ernære sig oftest at dyrke den jord, som er tæt på, hvor de bor. Når oversvømmelserne rammer, er det derfor deres eneste levebrød, der går tabt.
Modsat mange mænd ejer kvinderne sjældent noget af værdi, og har derfor ikke penge til at komme på fode igen.
En glemt delstat hærget af Boko Haram
Det begrænsede internationale og nationale fokus på situationen i Kebbi skyldes, ifølge Astrid Coyne-Jensen, terrorbevægelsen Boko Harams brutale krigshandlinger i Nigerias nordøstlige delstat, Borno.
- Boko Haram har ført en brutal krig i årevis rettet mod civile og regeringen. Det har skabt et langvarigt behov for nødhjælp til de mange civile, der er blevet fordrevet fra deres hjem, og lider under fødevaremangel. Samtidig er mange tusinde børn blevet forældreløse. Derfor har mange nødhjælpsorganisationer, forståeligt nok, lagt deres fokus på situationen i Borno.
Det gør Mellemfolkeligt Samvirke i Nigeria:
Udover støtten til klimaramte kvinder og børn i Kebbi, bidrager Mellemfolkeligt Samvirke også med støtte til projekter i landsbyer i Borno, der er blevet befriet fra Boko Haram.
Her har Mellemfolkeligt Samvirke gennem lokale partnere hjulpet med at finde plejefamilier til forældreløse børn, samt sikre børnene en ordentlig skolegang. Denne indsats er finansieret af Danmarks Indsamling 2018. Derudover støtter Mellemfolkeligt Samvirke unge – og specielt unge kvinder – i 6 delstater i Nigeria i at deltage i og få indflydelse på lokale beslutninger om f.eks. uddannelsessystemet og andre offentlige ydelser.