
Det gør Mellemfolkeligt Samvirke ved corona
Verden over presser Corona-krisen lande i knæ. Vi er gennem vores internationale netværk til stede i 45 forskellige lande, hvor vi forsøger at hjælpe de mest udsatte mennesker.
Her et overblik over nogle af de steder, hvor vi arbejder:
I Liberia beskytter vi kvinder mod den vold, der ofte stiger under sundhedskrise. Læs mere.
I Gaza, hvor vi allerede har et humanitært projekt i gang – hvor unge og kvinder leder lokale nødhjælpsindsatser – er de i gang med at støtte en gruppe unge og kvinder som er i isolation med både mad og hygiejnepakker. Og derudover hjælper vi med at mindske vold og overgreb under karantænen.
I Bangladesh er unge frivillige i netværk i gang med en større indsats, der bl.a. består af kommunikationskampagner både online og offline, hvor vigtige informationer sendes ud i landsbyer i en række områder. Der uddeles hygiejnepakker og der opsættes en række håndvaskestationer. Læs mere
I Kenya er der en stor indsats i gang med at give information om smittespredning. Desuden gives der støtte til lokale sundhedsklinikker og lokalsamfund f.eks. i form af værnemidler og rent vand. Unge frivillige har produceret videoer med information om COVID-19, for at nå ud til så mange unge som muligt. Læs mere.
På den palæstinensiske Vestbred har unge været engagerede i responsen lige fra de første udbrud blev registreret. Det handler bl.a. om uddeling af hygiejne -og fødevarekits samt øget forebyggelse og bevidsthed om sygdommen. Dette sker i tæt koordinering med de lokale myndigheder. Næste skridt er at organisere de unge i respons kommittér som skal sikre lokalt ejerskab samt transparens og ansvar hos myndighederne
I Libanon uddeler vi hygiejne-materialer og fødevarer – og vi har sat gang i informationskampagner for at forhindre spredning af smitte. Desuden er indsatsen mod kønsbaseret vold opprioriteret i samarbejde med Røde Kors i Libanon.
I Nepal bruger unge frivillige sociale medier til at dele information om smitte med fokus på “myth busting” bl.a. ved at få læger til at svare direkte på spørgsmål og ved at lave og dele videoer, hvor de fortæller om, hvordan unge kan hjælpe med at minimere COVID-19 spredningen. De frivillige har også delt information om smittespredning og vigtigheden af at vaske hænder ofte i de lokalsamfund de lever i.
I Italien, som er det hårdest ramte lande i verden, hjælpes fx voldsramte kvinder. Læs mere
I Indien uddeler vores kolleger hjælp i slumområder og støtter fx gravide og ammende kvinder. Læs mere.
Uganda planlægger unge en kampagne om, hvordan man undgår smitte samt, hvordan man kan rapportere kønsbaseret vold og andre overgreb til lokale myndigheder. De unge deler også information om, hvor man kan blive hjulpet, hvis man bliver udsat for sådanne overgreb. Dette arbejde skal også sikre det store antal flygtninges rettigheder i det nordlige Uganda.
I Zimbabwe: Unge aktivister står bag podcast, der informerer om krisen og hvor lytterne kan ringe ind med spørgsmål og bekymringer. Læs mere
I Nigeria deler unge frivillige information om smittefare med fokus på, hvordan unge undgår at blive smittede og smitte videre. Derudover tjekker de også, om de lokale sundhedsklinikker er finansierede, og har det udstyr og værnemidler, som de skal, samt indgår i dialog med lokale myndigheder om konkrete forbedringer.
I Jordan var en gruppe unge fra Azraq meget hurtige til at respondere på Corona krisen, da de krævede at kommunen leverede hygiejne-artikler til alle skoler i området. Det lykkedes dog kun kommunen at få fat på håndsprit, som de unge herefter distribuerede til skolerne.
De unge er alle blevet trænet af os og vores lokale partner. Også i Jordan har en partnerorganisation, Liwan, som ledes af unge transformeret deres aktiviteter til nu at være online. I øjeblikket arbejder en gruppe unge frivillige og aktivister på at dementere fake news om COVID-19-pandemien. Derudover arbejder Liwan med specialiserede rådgiver der leverer virtuelle sessioner for unge om mental sundhed i en tid hvor Jordan er under et totalt udgangsforbud.