Organisering, frivillighed og globalt medborgerskab i Danmark
MS har også i år gennem vores mange aktiviteter informeret og involveret et stort antal danskere.
Globalhagen House, Hostel & Cafe:
Globalhagen er Mellemfolkeligt Samvirkes cafe, hostel og ngo-hus som 200 frivillige er engagerede i at drive. I 2016 åbnede Globalhagen Hostel op for alvor med plads til 80 overnattende og 6.000 gæster fra hele verden kom på besøg. Det nye hostel har skabt en global og international stemning – også blandt frivilligmiljøet, der nu kommer fra 30 forskellige lande. Antallet af begivenheder i både cafeen og ngo-huset er steget markant og Globalhagen skabte et samlet overskud, hvoraf de frivillige har valgt at give 300.000 kroner til den nyåbnede Globale Platform i Zambia. Til april 2017 rejser en gruppe frivillige til Zambia for at besøge stedet og komme med konkret input til, hvordan man starter og driver en non-profit cafe.
MS’ arbejde med flygtninge i Danmark:
I 2015 startede MS med at lave de første workshops for asylansøgere på danske asylcentre for på den måde at bidrage til en bedre integration og forståelse. Der har været en meget positiv feedback på dette fra både asylansøgere og medarbejderne på Asylcentrene. I juni 2016 fik vi en bevilling fra Trygfonden til at fortsætte dette arbejde, hvor vi i 2016 har afholdt i alt 8 workshops på Avnstrup og Kongelunden asylcentre med i alt ca. 250 deltagere. Kurserne på asylcentrene udføres af frivillige, og ambitionen er at også asylansøgerne uddannes til at stå for dele af træningen. Kurserne er meget interaktive, hvor der bruges forum teater, grafik og tegning og mere fysiske øvelser for på den måde at overskride sprogbarrieren. Tilgangen har været meget inspirerende for de frivillige trænere og asylansøgerne. MS har også trænet lærerne på Asylcentrene i at bruge mere interaktive og inkluderende metoder. Tilbagemeldingen fra deltagerne er, at kurserne har været med til at give redskaber til konflikthåndtering, styrke sammenholdet mellem asylansøgerne samt skabe håb og kontakt til det danske samfund.
Læs en reportage fra Avnstrup asylcenter
Unge fra blokken er med til at bekæmpe hverdagsracisme
I 2016 fortsatte vi vores rettighedsbaserede arbejde med unge fra Tingbjerg, Bispebjerg og Nørrebro, der kæmper for at få en stemme og organisere sig i lokaldemokratiske ungeråd. Gennem kompetencegivende workshops har de unge arbejdet med at styrke deres kompetencer i forskellige sammenhænge, som f.eks. at blive i stand til at formulere deres egne dagsordner. De har også udviklet redskaber til at organisere sig, og efterfølgende har de arrangeret lokale events og kampagner med fokus på fordomme og hverdagsracisme, som er noget, mange af dem ofte oplever. Dette kulminerede i et større event: Unge stemmer fra Blokken, hvor 30 unge inviterede politikere, journalister, fagfolk og en masse andre unge til debat og dialog om racisme, ”ghettoer” og unges rolle i samfundet.
Her holdt nogle af de unge for første gange en tale foran en større forsamling – en af dem var Samahir, der her kan ses fortælle om, hvordan hun mener, at alle skal stå sammen om at stoppe hverdagsracisme:
Som del af vores aktiviteter var en gruppe af de unge på studietur i Kenya, hvor de mødtes med unge fra ActionAids ungdomsnetværk Activista og diskuterede, hvordan unge kan få en stemme gennem demokratisk organisering fra neden. Rejsen var en øjenåbner for de unge, der genvandt troen på, at man som ung kan gøre en forskel i sit lokalområde.
GLOBAL CONTACT
Global Contact har de seneste 2 år haft en meget voldsom vækst i antallet af udsendte. Således havde 2016 en fremgang i antallet af udsendte på 50% i forhold til 2015. Og væksten ser ud til at fortsætte, dog i et mere moderat tempo.
Dermed viser Global Contact et stort potentiale for at bidrage yderligere til Mellemfolkelig Samvirkes fødekæde af frivillige til det hjemlige arbejde og vores mere overordnede mål om at skabe mellemfolkelige møder og til at mobilisere støtter til vores arbejde for lighed og bæredygtighed. Derudover viser den flotte vækst Global Contacts potentiale som en vigtig faktor i den socialøkonomiske strategi.
Global Contacts deltagerpotentiale
Antallet af danskere der tager ud med Global Contact kan stadig vokse de kommende år. Selvom tallene er steget voldsomt det seneste år udgør antallet af frivillige stadig forsvindende få af en samlet ungdomsårgang. Selv om programmet heller ikke kan forventes at nå et flertal af disse bør der være grobund for at fordoble antallet af frivillige på vores volontørprogram fra 1000 til 2000 deltagere inden for de kommende år.
De frivillige tager til alle dele af verden, men de mest populære lande er Tanzania, Palæstina, Nepal og Peru. Alene Tanzania står for 21%, hvor kun et godt tæt samarbejde med TCDC i Arusha kan få det til at fungere overbevisende. De frivillige er oftest ude og gå til hånde på børnehjem og skoler, men man kan også komme ud som frivillig i en organisation, kvindeprojekt, sportsklub. De frivillige er populære hos partnerne, da de er kulturelt sensitive, initiativrige og udviser stor respekt for samfund der er skruet anderledes sammen end de er vant til hjemmefra. De frivillige gør oftest små og store forskelle hvor de arbejder, og så at sige alle kommer hjem med personlig udvikling, dokumenteret større kulturforståelse og en etableret vedvarende kontakt til de værtsfamilier og arbejdspladser de har været på.
Global Contact aktivistpotentiale
Global Contact har traditionelt været den primære fødekæde for rekrutteringen af aktivister herhjemme. Seneste tal viser at 50% af alle frivillige har startet deres ’MS-karriere’ ved at have været ude med Global Contact. Et tal der endda tidligere har været oppe på 80% før nedskæringerne i 2016 og den proaktive hvervning af disse blev neddroslet. Det siger sig selv at med den rette fokuserede indsats vil en fordobling af danske volontører kunne give en stor positiv indvirkning af antallet af aktivister i en tid, hvor vi har brug for mange stabile frivillige, f.eks. i vores Uddannelsesteam, kampagneteamet, Globalhagen og den fremtidige café i Århus.
Global Contacts potentiale for fundraising, Uddannelsesteamet og Globalhagen
Næsten alle deltagere der tager ud med Global Contact skal blive medlemmer for at komme afsted. Dette giver ca 700 nye medlemmer hvert år. Frafaldsraten er ret høj, lidt større end medlemmer hvervet ved facing, og vi skal arbejde med at blive bedre til at fastholde de unge. Uddannelsesteamet og Globalhagen nyder og vil nyde godt af en fortsat satsning på Global Contact, da langt de fleste deltagere forberedes i Danmark og overnatter i sovesalene og på Globalhagen.
Udfordringer ved fortsat vækst
Der er ikke umiddelbart nogen øvre grænse for antallet af frivillige Global Contact kan kapere ude i verden. Der er uendelige mange muligheder for at finde arbejdspladser til frivillige. Der er dog interne potentielle flaskehalse for en fortsat vækst. Uddannelsesteamet kan tage mange flere blot ved at organisere sig anderledes og afholde flere kurser, og lokalemæssigt kan vi skaffe mere rum ved at skære ned på antallet af lejere. Der er dog en konkret begrænsning af sovepladser på Globalhagen der ikke umiddelbart kan udvides. Der kan dog selvfølgelig findes en løsning på det. F.eks ved at give rabat for deltagere der finder egen indkvartering.
En større udfordring ved et væsentligt antal øget deltagere er vores Global Platforms. Allerede nu er de flaskehalse i peakperioderne og overgivelsen af ejerskabet af dem til nationale AA branches svækker sikkerheden i den nuværende forretningsmodel, hvor vi selv har (næsten) fuld kontrol. Den største udfordring vil dog være hvordan vi udbygger kapaciteten, enten på de eksisterende platforme eller opbygger nye andre steder i verden. En ny Platform er en stor investering, og Global Contact deltagere kan ikke forventes at kunne drive det økonomisk fra første færd. Her skal findes og eksperimenteres med løsninger for at undgå at en fortsat vækst stoppes af afløbsproblemer. Global Contact er i sin stærkeste periode nogensinde og selvom fortsat vækst kan skabe store udfordringer er de primært af strukturel karakter, der bør kunne løses, mens fordelene er store og fordeler sig som ingen andre MS-aktiviteterv nærmest alle afkroge af organisationen. I aktivismen, i økonomien, i Danmark, i ulandene, i befolkningen og i dannelsen af fremtidige globale medborgere.
Personlige historier fra de frivillige
De frivillige gør næsten altid en forskel uanset hvor de er i verden, sommetider bare ved at være ekstra hænder på arbejdspladsen, somme timer med større bæredygtige og langsigtede projekter og sommetider bare med umiddelbare detaljer der alligevel sætter et aftryk. F.eks lavede Cecilie og hendes medfrivillige et Verdenskort som murmaleri på deres skole:
Jeg arbejdede på en primary school i Mombasa, Kenya, hvor børnene var i alderen 2-14 år gamle. Vi erfarede, at børnene egentlig ikke vidste, at det fandtes mere end Afrika og "det der USA, hvor Obama er" i verden. Alle hvide mennesker kom fra USA og alle mørke kom fra Afrika - ifølge deres viden. Vi valgte derfor at male et verdenskort.
På en del af skolens facade optegnede vi først op med blyant og fik tilpasset så det så rigtigt ud. Det blev langt fra perfekt, men vi fik alle lande med og et klart blik over, hvordan verden ser ud. Både børn og voksne var virkelig interesserede i verdenskortet, og vi brugte det til at lære dem noget geografi. De syntes specielt det var sjovt, hvis jeg sagde f.eks. 'find Indien' og så konkurrere om, hvem der fandt landet først.
Det var et forholdsvist nemt projekt, der ikke krævede særlig mange ressourcer, men som samtidig gjorde en stor forskel. Vi brugte ikke særlig mange penge på det (måske 50 dkr) hver, og jeg håber selvfølgelig at fremtidige frivillige vil fortsætte med at bruge verdenskortet og vedligeholde børnenes viden om verdens geografi.
Læs flere frivilligprojekter her: https://www.globalcontact.dk/frivilligt-arbejde/de-frivillige-fortaeller...
Læs andre projekter her: https://www.globalcontact.dk/frivilligt-arbejde/de-frivillige-fortaeller...
Evaluering af Global Contact:
Selvom Global Contact har haft et banebrydende 2016 er der dog også udfordringer, ikke mindst internt, hvor en i øvrigt meget positiv konsulentrapport udarbejdet omkring årsskiftet, gjorde opmærksom på, at MS slet ikke udnytter det potentiale, der er i de frivillige når de kommer hjem. Dette vil helt sikkert blive noget vi skal arbejde mere med i 2017, så vi også fuldt anerkender kvaliteten i de mellemfolkelige møder vi skaber, og samtidig og hjælper de engagementslystne bedre videre i MS’ mere politiske frivilligarbejde.