Zambia

  • Mary Mainza i landsbyen Gaali. Foto: Wim van Gelderen/ActionAid
Mellemfolkeligt Samvirke arbejder sammen med aktivister fra ActionAid Zambia, som blandt andet lægger pres på myndighederne for at få dem til at lukke de huller i lovgivningen, som internationale firmaer udnytter til skattespekulation.

Antal indbyggere: 14,6 millioner.

Lever under fattigdomsgrænsen (ca 7,20 kr/dag): 60,5 procent.

Kan læse og skrive: 61,4 procent.

Forventet levealder: Kvinder 53,4 år. Mænd: 50,2 år.

Placering målt på velstand og udvikling: Nr. 163 af 187 lande.

Præsident: Michael Chilufya Sata siden 2011

Zambia har de seneste år oplevet en stor økonomisk vækst på grund af stigende international efterspørgsel på kobber og deraf høje kobberpriser. Kobber er en af de eneste ting, som Zambia rigtig kan tjene penge på. Men ActionAid har været med til at påvise, at flere af de store minegiganter, blandt andet Konkola-kobberminen, smyger sig uden om skattebetalingen for at kunne maksimere deres egen profit.
 
Mange af minerne forurener også ved at sende giftige gasser ud og tager ikke hensyn til lokalbefolkningen i områderne, hvor minerne arbejder.  Derfor hjælper vi også repræsentanter for lokalsamfundet med at få foretræde for relevante politikere for at tale deres sag.

Vores arbejde i landet

Kvinder

Zambias kvinder har få rettigheder. De kan ikke eje noget, og de kan ikke arve jorden, hvis manden dør. For ofte bliver de selv betragtet som ejendom og ikke et menneske af kød og blod med følelser og rettigheder.
 
Det sker ofte, at enker smides væk fra deres jord, fordi de ifølge de fleste stammers traditioner slet ikke har ret til at eje noget. Så hvis kvindens mand dør, er det hans familie og ikke hans efterladte enke, der arver jorden.
 
Mary Banda er en af de kvinder, der har udfordret de traditionelle normer i Zambia. Med støtte fra jurister og andre fik hun ret til sin jord, så hun kan forsørge sin egen lille familie.
 
Ligesom andre steder i Afrika er det også kvinderne, der lider mest, hvis de offentlige ydelser, som gratis skolegang, ordentlige sundhedsklinikker eller god sanitet, ikke fungerer. Derfor arbejder MS, ActionAid Zambia og vores lokale partnere på at mobilisere kvinderne og få dem til at stå sammen. De bliver oplyst om deres rettigheder, som de ikke anede, de havde, og de får træning i, hvordan de kan overvåge og få del i ressourcerne i deres distrikt.


Unge

65 procent af zambierne er under 35 år, og arbejdsløsheden blandt de unge er massiv.  Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid Zambia giver unge redskaber til at få vendt den håbløse situation til noget bedre.

En af måderne er at få dem til at engagere sig i samfundet, så de kan være med til at sætte fokus på de unges udfordringer. Det kan ske ved at gøre som 23-årige Charity Chizola, som er en del af ActionAids ungdomsnetværk Activista. Hun er en dedikeret aktivist og bruger en meget stor del af sin tid på TaxPower-kampagnen. En kampagne, der handler om at få store selskaber til at betale skat, der hvor de producerer deres varer. Ved at få virksomhederne til at betale skat kommer der penge i statskassen, som kan bruges til at skabe et bedre uddannelsessystem, hvor unge kan få en gratis kvalitetsuddannelse, der kan være med til at sikre dem job i fremtiden.

Resultater

  • I slutningen af maj 2014 gik hundreder af aktivister på gaden i Zambias hovedstad Lusaka. Demonstrationen var arrangeret af ActionAid Zambia og var en reaktion på en videooptagelse af chefen for kobberminen Konkola, der pralede af, hvor lidt skat minen betalte. Demonstrationen havde stor effekt. Bare tre dage senere indvilgede direktøren fra mineselskabet Konkola i at mødes med repræsentanter fra ActionAid Zambia. Mineselskabet lovede at udvise større gennemsigtighed i deres transaktioner og at involvere sig i at skabe positiv udvikling i de landsbyer, som ActionAid samarbejder med i de områder, hvor Konkola-minen er placeret. 
  • I 2014 lykkedes det ActionAid-støttede aktivister at sætte en kæp i hjulet på et australsk mineselskab, som vil grave efter kobber i en af Zambias fredede nationalparker. I en anke indgivet til Zambias højesteret krævede 150 lokale zambiske ngo'er, at regeringens beslutning om at tillade storminedrift i Lower Zambezi Nationalparken tages op til vurdering på ny. 
  • I 2011 hjalp MS Samuel Phiri og 88 andre bønder i Zambia til at få skøde på deres jord. Nu behøver de ikke længere frygte, at de og deres familier bliver fordrevet.  http://www.ms.dk/2011/12/jeg-samuel-phiri-jordejer
Blog
27. august 2015
Selvom udviklede lande som Danmark styrer sikkert uden om fattigdom og sult, kan de ikke undgå effekterne af de globale klimaforandringer. Det var den lære zambiske Tawen Musa tog med sig fra Økolariet i Vejle.
26. august 2015
Selvom Zambia ikke er et udviklet land, bliver flygtninge behandlet bedre end i Danmark, mener zambiske Bridget Banda, der besøgte et asylcenter i Thyregod.
Blog
24. august 2015
Det var både inspirerende og virkelig mærkeligt for zambiske Philip at opleve, hvordan det samfund holder hånden under narkomaner. Hospitalet i Odense virkede overvældende velfungerende.
12. juni 2015
26-årige Solomon Pikita fra Zambia kæmper for retfærdig skat, fordi han vil sikre bedre muligheder for uddannelse i Zambia. Hør, hvor han fandt motivationen og inspirationen.
12. juni 2015
23-årige Memory Ngelemina Chikama fra Zambia var i Danmark i foråret for at deltage i kampagnen ’DK mod Skattely’. Her fortæller hun om sin vanskelige vej gennem livet. Og om hvordan skak skærper hendes evner som aktivist.
Nyhed
15. april 2015
Memory Chikama er i Danmark for at deltage i kampagnen DK mod Skattely. Hun har allerede debatteret med skatteministeren, vinket til en royal fødselar og lært en kold lektie om det danske vejr.
Nyhed
19. marts 2015
Kampagnen DK mod Skattely er i gang, og mennesker fra hele landet bygger op til en lokal kamp mod en global kæmpe-udfordring. Flere af dem var for nylig i Zambia, hvor de med egne øjne så konsekvenserne af multinationale virksomheders skattespekulation.
Nyhed
3. marts 2015
Frivillige rundt omkring i hele Danmark er i fuld gang med at organisere sig i grupper og arrangere aktiviteter og events i deres lokalområder. Det er alt sammen en del af kampagnen DK mod Skattely. Se, hvad nogle af de frivillige siger om kampagnen.
Blog
9. januar 2015
Karen Jørgensen gør status på en af en af de rettighedskampe, der prægede 2014: Kampen for de fattige mennesker der er fanget i forureningen fra Mopani Mine i Zambia.

Seneste resultater af vores arbejde

Ghalia mistede alle sine dyr og 12 oliventræer under bombardementerne af Gaza-striben sidste år. Nu er hun møjsommeligt ved at bygge tilværelsen op igen fra sin base i et lille teltkøkken i byen Al Shouka.
Vold og kulturelle dogmer forhindrer kenyanske piger i at få en uddannelse. ActionAid Kenya tager fat om problemerne, der står afgørende i vejen for en større grad af ligestilling i det sydøstafrikanske land.
Smukke billeder fra en svær situation. Tre måneder efter det voldsomme jordskælv i Nepal, lever tusinder af nepalesere stadig i primitive telte og skure. Mød nogle af dem her.
Danske Freja Hansen erstatter bangladeshiske kvinders frygt med fysisk styrke og selvtillid. På Freja Hansens selvforsvarshold i Bangladesh lærer kvinder nemlig at forhindre de overgreb, de dagligt bliver udsat for.

Mellemfolkeligt Samvirke


Fælledvej 12
2200 Kbh N.
Tlf.: 7731 0000
Fax: 7731 0101
E-mail: ms@ms.dk