Årsagerne til urolighederne i Maputo
Onsdag den 1. september udbrød der strejker og demonstrationer i Mozambiques hovedstad Maputo, hvor butikker er blevet plyndret, biler er blevet brændt af, og der har været blodige sammenstød mellem demonstranter og politi.
De officielle meldinger lyder, at syv personer er blevet dræbt i sammenstødene – heraf to børn og to politibetjente. Myndighederne valgte onsdag morgen at lukke skolerne, og det betød, at mange skoleelever gik lige ud midt i urolighederne og blev ramt af politiet kugler.
Årsagen til de voldsomme reaktioner i Maputo er, at priserne på el, vand, benzin, transport og brød er steget med op til 30 pct. Prisstigningerne har gjort det umuligt for almindelige mennesker at betale deres regning og købe mad til deres familie. Mindstelønnen i Mozambique er under 500 danske kroner, og den løn rækker ikke til de mest basale ting, en familie har brug for. Samtidig bor der omkring Maputo omkring 300.000 mennesker, som ikke har noget arbejde eller nogen fast indtægt.
Prisstigninger ikke hele forklaringen
Men prisstigningerne er ikke alene forklaringen, mener Lars Buur, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og som har forsket og boet i Mozambique gennem en årrække.
”De seneste måneder har folk set i fjernsynet, at deres politikere har lavet kæmpe millionkontrakter med donorer og investorer. De ser, at Mozambique accelerer, men de er ikke selv en del af det,” siger Lars Buur, som forklarer, at de investeringer, man ser lige nu i Mozambique, først kommer borgerne til gavn om fem til ti år. Og det kan de ikke vente på, for de har ikke råd til at købe mad til deres familie nu og her.
”Der er en meget stor afstand mellem folket og politikerne, og derfor råber folk op nu, så politikerne ikke glemmer dem. Og i et land som Mozambique, som har været præget af borgerkrig, er vold det eneste sprog, som folket ved, at politikerne forstår,” siger Lars Buur om årsagen til, at det bliver så voldsomt, at mennesker bliver sårede og dræbt.
Årsagerne til prisstigningerne i Mozambique er, at den lokale valuta Metacal er faldet dramatisk. Det betyder, at importerede varer fra Sydafrika væsentligt dyrere. Samtidig har staten valgt ikke længere at holde prisen på brændstof kunstigt nede. Det har ført til prisstigninger på benzin, som igen har ført til prisstigninger på busbilletter og en række andre ting.
Læs også
