
Bangladesh: Udbredt vold mod kvinder
Oftere end man bryder sig om det, bliver man mindet om, at sociale holdninger og adfærd er meget svære at ændre. Vold mod kvinder i Bangladesh er meget udbredt.
En alarmerende stigning i antallet af voldstilfælde mellem 2004 og 2009 fik regeringen til at vedtage ’the Women and Children Repression Prevention Act’,’ Domestic Violence (Prevention & Protection) Act’, Acid Control Act’ og ’Acid Crime Prevention Act’. På baggrund af disse tiltag modtog regeringen ros fra både ind- og udland.
Men på trods af initiativerne, er der, ifølge eksperter, stort set intet sket udover et mindre fald i antallet af syreangreb. De mener, at regeringen bør få retsinstanserne til at tage sager om vold mod kvinder mere seriøst.
”Vi skal ikke undervurdere betydningen af lovgivning omkring kriminalitet og vold. Men lovgivning kan ikke stå alene,” udtaler ActionAids landedirektør i Bangladesh, Farah Kabir, som reaktion på, at universitetsprofessor Rumana Manzur for nylig blev overfaldet af sin mand.
”Det er afgørende at sende et budskab om, at vi ikke tolererer straffefrihed for rettighedskrænkelser,” tilføjer hun.
Statistikkerne viser, at 36.641 mennesker blev anklaget i sager om vold mod kvinder i 2009. Ud af dem blev 238 dømt.
Det gør ActionAid
Langt de fleste voldsmænd blev altså ikke straffet. Menneskerettighedsorganisationer som ActionAid Bangladesh, som arbejder med kvinderettigheder, har længe forsøgt at henlede regeringens opmærksomhed på lovgivningens svagheder og smuthuller i retssystemet.
I 2004 oprettede ActionAid Bangladesh initiativet ‘Stop Violence Against Women’ (SVAW), et netværk der består af repræsentanter fra lokalsamfundet, lokale kvinder og lokale menneskerettighedsorganisationer i 24 distrikter. Alle 24 netværk fungerer som vagthunde i Bangladesh´ landområder og har skabt en mulighed for, at kvinder kan få deres stemme hørt i sager om vold mod kvinder. De arbejder samtidig for nul-tolerance i forhold til vold mod kvinder.
I 2010 sørgede SVAW-netværket for at yde juridisk hjælp til 956 kvinder, der havde været udsat for overgreb.
Læs også
