
Bønder sender Zimbabwes bomuldsmafia til tælling
Bønderne trækker Landbrugsministeriet i retten, fordi de ikke kan få deres organisation godkendt.
En statslig mafia af bomuldsopkøbere i Zimbabwe vil kun betale 1,80 kroner for et kilo bomuld. Det er grov underbetaling og langt under bøndernes udgifter til at producere bomulden. Med hjælp fra Mellemfolkeligt Samvirke og overskuddet fra Fair Fælled sidste år har Zimbabwes 300.000 bomuldsbønder nu organiseret sig. De nægter at sælge deres bomuld til mafiapris, de vil have en krone mere pr. kilo.
"Bomuld er den eneste afgrøde, vi kan dyrke og sælge videre i den tørre del af Zimbabwe. Hvis ikke vi mindst kan få den pris, det koster at producere den, så dør vi. Jeg har desværre kolleger, som er bukket under, fordi de blev presset af nogle udspekulerede bomuldsopkøbere til at sælge deres bomuld for billigt år efter år", siger Easter Kambira, som p.t. ikke er bomuldsbonde på grund af vilkårene. Hun fører an i kampen for en fair pris – og håber, at hun snart kan genoptage bomuldsdyrkningen.
Fair bomuldspris giver værdigt liv
Kampen for fair bomuldspriser handler i høj grad om retten til et værdigt liv for Zimbabwes 300.000 bomuldsbønder og deres familier. Derfor fortsætter Mellemfolkeligt Samvirke med at støtte bøndernes organisering og krav. De fleste har et lavt uddannelsesniveau, og de er uvante med markedsmekanismerne og har hidtil ikke været organiseret.
I et land som Zimbabwe uden socialt sikkerhedsnet kan en håndfuld bomuldsvirksomheder, der har tråde ind i landets politiske ledelse, skalte og valte med bomuldsbøndernes varer og liv. De har hidtil styret bomuldsindustrien kynisk – og scoret hele overskuddet selv. Men nu er bomuldsmafiaen sendt til tælling, og Landbrugsministeriet har fået en retssag på halsen.
"Debatten er hed, og de store fyre er ikke glade. Lige nu forsøger vi at få bomuldsbøndernes organisation registeret, men Landbrugsministeriet gør modstand, og derfor har vi trukket ministeriet i retten. Det er en lovlig forening, og 300.000 familiers fremtid er på spil", siger Beatrice Ndlovu, projektansvarlig for Mellemfolkeligt Samvirke i Zimbabwe.
Sammen med organisationen FACHIG styrker Mellemfolkeligt Samvirke bomuldsbøndernes muligheder for at få indflydelse og støtter dem i retssagen for at få deres organisation godkendt.
Overskuddet fra dette års Fair Fælled går også til Zimbabwes bomuldsbønder. Deres kamp er langt fra forbi. Tværtimod er den netop begyndt.
Læs også

Zimbabwe har været som et lukket rum uden ilt
