”De er ikke andenrangs-borgere – de er bare blevet glemt”
Toiletter er der ikke mange af, så folk gør, hvad de skal, i vejsiden eller i en plasticpose, som de kaster ind over bliktagene – kendt som ’flyvende toiletter’. Rent vand er der også langt mellem. Og skoler. Daniel Orogo er vokset op her, i det enorme slumområde Kibera, med høj arbejdsløshed og fattigdom, og hvor HIV og voldtægt er en del af hverdagen. Han bruger Mellemfolkeligt Samvirkes kampagner som platform til at ”take action” – eller gøre en forskel.
Tag kvinders rettigheder, som Daniel Orogo kæmper for igennem Mellemfolkeligt Samvirkes globale kampagne ”Safe Cities”. Halvdelen af kvinderne i Kibera har oplevet kønsrelateret vold, og for eksempel er manglen på toiletter medvirkende til mange overfald og voldtægter.
”Kvinderne skal gå langt, hvis de får brug for et toilet om natten. Det kan være en livsfarlig mission, da der ikke er ordentlig gadebelysning,” fortæller Daniel Orogo.
Han taler af erfaring. En sen aften blev hans kusine voldtaget af en gruppe mænd på skift. Hun gik i bad og meldte det til politiet to dage senere. ”Bliv voldtaget igen, og tag beviser med denne gang”, lød opfordringen.
”Det er et generelt problem, at der bliver taget let på voldtægt. Det vil kræve en kæmpe adfærdsændring at stoppe det,” siger Daniel Orogo, som er med til at uddanne kvinder i spørgsmål om graviditet, sex og sundhed, ligesom kvinderne lærer selvforsvar og om trods alt at anmelde voldtægter til politiet.
I TAKE ACTION
Når du støtter Mellemfolkeligt Samvirke, støtter du bl.a. Daniel Orogos arbejde for at sikre unge kvinder og mænds rettigheder i slummen.
En anderledes definition af ”heldig”
Når man vokser op i Kibera, lærer man at tilpasse sine forventninger til livet, lyder det fra Daniel Orogo. ”Hvis du som 26-årig ikke har set dine venner blive dræbt, droppe ud af skolen, blive gravide alt for tidligt, overgive sig til kriminalitet eller dø af AIDS – så kan du betragte dig selv som heldig!”
De benhårde betragtninger kommer igen fra personlige erfaringer. Moderen døde, da han var 15 år, og faderen, da han var 23. Han måtte forlade universitetet, da uddannelsen var for dyr. ”Livet var godt, da mine forældre var i live. Da min far døde, blev det pludseligt meget svært. Usikkerheden har været hård ved mig og mine søskende,” siger han. Dog ikke hård nok til, at troen på fremtiden er knækket. Modsat mange andre i Kibera, som er arbejdsløse og ender i stofmisbrug og kriminalitet. ”De fleste unge i Kibera har mistet håbet. Men de er ikke andenrangs-borgere, de er bare blevet glemt,” siger Daniel Orogo.
Inspireret af Obama
Håb. Forandring. Det var kodeordene, da Barack Obama vandt sin første valgsejr, og det lagde Daniel Orogo mærke til. ”Vinderstrategien handlede om, at virkelige forandringer er mulige. Det inspirerede mig og skabte en styrke og tro på, at vi må rejse os,” fortæller Daniel Orogo. Det gælder for eksempel kampen for et fair skattesystem, hvilket fik ham til at gå ind i Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid’s skattekampagne sidste år. ”Det er så åbenlyst forkert, at Kiberas fattige lever for under en dollar om dagen og betaler skat, mens medlemmer af parlamentet og mange rige ikke beskattes,” siger Daniel Orogo. Han drømmer fortsat om en lys fremtid og håber for eksempel at genoptage sit studie og læse strafferet en dag. Derudover vil han gerne undervise andre unge på Mellemfolkeligt Samvirkes globale platform i Kenya. ”Jeg vil gerne dele min erfaring med at skabe politiske forandringer. Som vi siger i Kibera: Regeringen har magten, men befolkningen har styrken!”
Læs også

Hun giver håb til Kenyas kvinder
