Katana fik sin halvø tilbage
Himlen spejler sig i det indiske ocean, mens Katana spejler sig i det liv, han havde før et saltudvindingsselskab trak hans livsgrundlag, et badehotel, væk.
7000 mennesker der boede langs Kenya-kysten nord for badebyen Malindi er fordrevet for at give plads til store saltfabrikker, hvor vandet ledes ind i gigantiske bassiner og fordamper indtil der kun er salt tilbage. Mellemfolkeligt Samvirkes søsterorganisation i Uganda, ActionAid, arbejder via partnerorganisationen Malindi Rights Forum for at de fordrevne kan få deres jord tilbage eller i det mindste få en kompensation, der er stor nok til at starte et nyt liv.
”Byrådsadministrationen fik en del af kagen, da saltselskabet fik min jord, og det var politiet, der jog de fleste af mine naboer væk. Jeg blev tilbage, selv efter de brændte det meste af mit resort ned,” forklarer Katana og understreger, at han vil kæmpe for sin ret så længe han kan slå øjnene op hver morgen.
”Vi blev da de brændte vores hjem og vores hotel ned; vi blev da vores drikkevand blev forurenet af saltvand fra kanalerne, fabrikken bruger, og vi blev da politiet bankede mig og mine sønner.”
En håndfuld prøvesager er behandles for tiden af domstolene, og efter mange års ihærdigt arbejde, kan Malindi Rights Forum berette om de første sejre. Katana vil aldrig få sit gamle liv tilbage, men retfærdigheden er alligevel sket fyldest.
”Myndighederne solgte Katanas land til et saltselskab og brændte hans lodge ned for at fordrive ham. Senere fik et saltselskab et skøde på hans jord. Vi har nu fået rettens ord for at Katana er den rette ejer, og det er et enormt skridt på vejen mod retfærdighed” siger John Mwendar fra den lille organisation.
Katana er én af de første, der har fået sin jord tilbage og det er ildsjæle som ham, der ifølge John Mwendar skal sikre at retfærdigheden sker fyldest.
”De folk vi kører prøvesager for er fightere. De giver ikke op og de forstår, at de ikke bare kæmper for sig selv. De kæmper på vegne af deres familiemedlemmer, naboer og venner,” fortsætter John Mwendar.
Lang vej igen
Saltsyde-bassiner har fuldstændig afskåret Kasanas resort fra omverdenen. Vejen til hans ejendom går imellem saltsyde-bassiner, hvor al færdsel ifølge saltmineselskaberne er forbudt.
”Vi får ikke vores gamle liv tilbage i min levetid. ”Før salt-selskaberne var her et resort. Gæsterne boede i hytterne og om aftenen spiste de friske fisk her i restauranten. Jeg havde to biler og vi drev stedet som en familieforretning, hvor alle hjalp til. Børnebørnene gik i skole og mine yngste søn var ved at færdiggøre en handelsuddannelse,” forklarer han.
Læs også
