MS: USA har hovedansvaret for fiasko i København
USA bærer hovedansvaret for fiaskoen ved FN's klimatopmøde I København, hvor det ikke lykkedes at blive enig om en reel global aftale. De andre rige lande gemte sig bag USA og har prøvet at fedte ansvaret af på Kina. EU mistede sin lederrolle på klimaområdet, og det fremstår som et moralsk nederlag.
"Ingen fortjener hæder for disse forhandlinger. Men I sidste ende var det USAs manglende vilje til at komme med stærkere tilbud om reduktionsmål og finansiering, som gjorde det umuligt at opnå en meningsfuld global aftale", siger MS' forkvinde Trine Pertou Mach.
Andre store lande er kommet med eller har været villige til at komme med indrømmelser, selv om ingen dog gjorde nok for at sikre en meningsfuld ny aftale om at begrænse klimaforandringerne. Tidligere på ugen annoncerede Kina, at man ikke længere ønskede hjælp fra rige lande til at reducere sin udledning af drivhusgasser, hvilket var en betragtelig ændring I deres hidtidige position. Men USAs manglende vilje til at flytte sig betød, at Kina ikke følte sig tvunget til at acceptere international monitorering af dets reduktionstiltag.
Et FN dokument, som blev lækket torsdag, viser, at de reduktionsmål, der på nuværende tidspunkt er lagt frem, vil resultere i en gennemsnitlig stigning I den globale temperatur på mindst tre grader. For at sikre alle landes overlevelse og undgå uoprettelig skade skal temeraturstigningen holdes på maksimalt halvanden grad.
Med hensyn til finansiering, er de 200 mia. dollars, som er nødvendige om året fra 2020 for at hjælpe de fattige lande med at bekæmpe klimaforandringerne, langt fra fundet.
"Det er fuldstændig absurd, at de rige lande fortsat nægter at betale deres klimagæld til verdens fattige lande. Mange års CO2-udledning har skabt den gæld, som u-landene ønsker indfriet - desværre uden held," siger Trine Pertou Mach og forsætter: "Det er også en stor skuffelse, at der ikke er blevet enighed om sikre alternative finansieringskilder."
"Det globale civilsamfund fandt sammen I København for at kræve en retfærdig, ambitiøs og juridisk bindende aftale, som skulle holde den globale temperaturstigning på under halvanden grad og gøre de fattige lande i stand til at tilpasse sig klimaforandringerne," siger Trine Pertou Mach. "Dette civilsamfund må intensivere arbejdet med at sikre et stadigt stigende folkeligt pres på USA og andre rige lande. Vi accepterer ikke en politisk ledelse, som handler uansvarligt i forhold befolkningen i de små ø-stater, i Afrika og i de mindst udviklede lande, og vi accepterer ikke, at man på denne måde spiller hasard med klodens fremtid," siger hun.