
Neela blev ramt af syre
Allerede som 12-årig var hun blevet tvunget ind i et ægteskab og hendes mand var vred, fordi han krævede en medgift, som Neelas familie ikke kunne levere.
”Hans plan var at sælge mig til Saudi-Arabien. Da jeg nægtede, kastede han syre på mig og flygtede. I det øjeblik syren var kastet, forsøgte jeg at dække mit ansigt med mine hænder. Det var meget smertefuldt, jeg skreg og alle naboerne kunne høre mig og kom og tog mig med på hospitalet,” fortalte Neela Amina Khatun for to år siden, da hun var 17 år.
De næste seks måneder tilbragte hun på et hospital. Hun blev anbragt i et lukket rum, kroppen var viklet ind i bandage. Da bandagen blev fjernet og hun så sit vansirede ansigt i spejlet, skreg hun.
Globalt fænomen
Desværre er Neelas historie langt fra unik. Globalt bliver omkring 1500 tilfælde af syreangreb rapporteret hvert år, ifølge Acid Survivors Trust International. Det reelle tal er formentlig langt højere, fordi mange ofre ikke tør tale ud. Syreangreb finder også sted i lande som Uganda, Pakistan, Indien og Afghanistan.
Cirka 80 procent af ofrene er kvinder, mange er børn. I Bangladesh bliver en kvindes ansigt opfattet som helligt; ved at skamfere det permanent kan manden derfor bringe skam over kvindens familie. Selv hvis det er to mænd, der strides, vil det ofte være kvinden, der bliver ramt af syre.
ActionAid, som Mellemfolkeligt Samvirke er en del af, har været med til at stifte Acid Survivors’ Network i Bangladesh i 2007 og støtter fortsat organisationen. Ofre for syreangreb får for eksempel langvarig psykologisk hjælp. Og så får de juridisk støtte, så gerningsmændene ikke slipper fri.
Af de 2.742 rapporterede tilfælde af syreangreb i Bangladesh fra 2001 til 2011, blev kun 450 personer dømt.
Neelas mand sidder nu i fængsel. Det er resultatet af et års kampagne af lokale NGO’er – blandt andet ActionAid.
Neela har uddannet sig til computerassistent. Hun har fået job og fungerer som lokal kontaktperson for andre syreofre.