Roskilde Festival donerer 149.000 til MS-støttet klimaprojekt i Kenya
Småbønder i det vestlige Kenya kan se frem til at modtage støtte og uddannelse i at tilpasse sig klimaforandringerne. Det sker efter, at Foreningen Roskilde Festival har besluttet at give 149.025 kr. til et MS-støttet klimatilpasningsprojekt blandt bønder fra Mumias-distriktet, der ofte betegnes som Kenyas spisekammer.
Her oplever fattige småbønder, hvordan klimaforandringerne får katastrofale konsekvenser i form af uforudsigelige regnvejr, store oversvømmelser og svære og hyppige tørkeperioder. Det lægger et stort pres på bønderne, som i forvejen er meget fattige og udsatte, og som har svært ved at tilpasse sig de nye forhold. Afgrøder visner på jorden, høsten slår fejl, husdyr dør af tørst, og millioner af mennesker sulter eller dør af sygdomme.
"Klimaforandringerne rammer de grupper i verden, der har sværest ved at klare udfordringen", siger Birgitte Bech Gandløse, der er bestyrelsesmedlem i Foreningen Roskilde Festival. "Med donationen ønsker Roskilde Festival at sætte spot på, hvordan klimaforandringerne rammer lande i den tredje verden og fortsætte festivalens fokus på klima."
Projektet
Ptrojektet går ud på at uddanne 500 småbønder fra Mumias-distriktet i at tilpasse sig klimaforandringerne ved hjælp af billige og simple tilpasningsstrategier. Bønderne skal engageres i konkrete tilpasningsstrategier med bl.a. træplantning og brug af mere energieffektive metoder i husholdningen. Ofte har bønderne også selv mange gode ideer til, hvordan de kan tilpasse sig klimaforandringerne. Derfor handler projektet også om at give bønderne et sted, hvor de kan dele erfaringer og udveksle ideer, samtidigt med at de får viden og støtte. Alle deltagerne i projektet skal senere uddanne andre bønder i deres lokalområde, så de gode ideer kan sprede sig som ringe i vandet.
Projektet fungerer også som et middel til at samle, organisere og mobilisere lokalsamfundet om at tilpasse sig klimaforandringerne. På samfundsniveau kan det være med til at sikre, at klimaforandringerne bliver prioriteret af politikerne. Klimaforandringerne er en bombe under hele det kenyanske samfund. Hvis der ikke bliver gjort noget for at tilpasse sig forandringerne, vil omkostningerne være betydelige. Derfor er der brug for, at Kenya tager udfordringen op og både arbejder for at tilpasse sig klimaforandringerne og for at reducere landets egen udledning af drivhusgasser.
Læs også

Hun giver håb til Kenyas kvinder
