
Tvivlsom sejr til Mugabe
Robert Mugabe og hans parti Zanu-PF har genvundet magten i Zimbabwe. Den 89-årige leder vandt 61 procent af stemmerne, mens udfordreren Morgan Tsvangirai kun fik 34 procent af stemmerne ved valget 31. juli.
Men allerede nu er der kraftige kritiske røster, der taler om særdels urent trav. En af dem er Mugabes udfordrer ved valget, der kalder valget for en ”kæmpe farce”.
”Efter vores mening er resultatet af dette valg ikke legitimt. Men endnu vigtigere vil den lurvede måde, det er blevet gennemført på og det deraf følgende illegitime resultat kaste dette land ud i en alvorlig krise,” siger Morgan Tsvangirai ifølge The New York Times.
Også EU og USA udtrykker stærk bekymring - USA's udenrigsminister John Kerry siger, at resultatet ikke er "et troværdigt udtryk for folkets mening".
Mange havde håbet, at valget kunne blive enden på mange års politisk krise i Zimbabwe og den ustabile magtdeling mellem Zanu-PF og oppositionen, der har været forsøgt som en pragmatisk løsning gennem de seneste år. Magtdelingen var resultatet af et kaotisk valg i 2008, hvor Morgan Tsvangirai fik flere stemmer end Robert Mugabe i første valgrunde, men nægtede at deltage i omvalget på grund af stats-sponsorerede angreb på hans støtter. Mere end 200 mennesker blev dræbt.
Denne gang er valget forløbet roligt, oplyser Zimbabwe Election Support Network (ZESN), der haft mere end 7.000 observatører ude for at følge valget. Observatørerne peger til gengæld på en lang række forhold, der giver anledning til bekymring.
Lusk med vælgerlisterne
Først og fremmest har der været store problemer med listen over registrerede vælgere. Særligt folk i byerne har haft stort besvær med at komme på listen. Og tilhængerne af oppositionens leder Morgan Tsvangirai bor vel at mærke langt overvejende i byerne. Ifølge ZESN var 99.97 procent af landbefolkningen registrerede som vælgere, mens det kun galdt for 67.94 procent af vælgerne i byerne.
Der er også mange beretninger om vælgere, der er blevet truet, billeder der er byttet om på stemmesedler, vælgere der er blevet tvunget til at erklære sig som analfabeter og overlade stemmeretten til andre, og vælgere der simpelthen er blevet afvist ved valgstederne med den forklaring, at deres navne ikke figurerede på listen over registrerede vælgere.
Mellemfolkeligt Samvirke udgav i foråret rapporten Eager or Slumbering - Youth and Political Participation in Zimbabwe. Mere end hver tiende unge i undersøgelsen svarer, at de selv har været udsat for politisk vold, og næsten halvdelen har familiemedlemmer eller nære venner, som har været ofre for politisk vold. Alligevel er der en stor vilje og optimisme blandt Zimbabwes unge, som værdsætter demokratiet og ønsker at deltage aktivt i samfundet og i beslutningstagning.
Læs også

Zimbabwe har været som et lukket rum uden ilt
