Billede
Pressemøde lancering af retssag stop våbeneksport til Israel

Stop våbeneksport til Israel

Danmark har forpligtet sig til ikke at eksportere våben, når der er risiko for krigsforbrydelser. Alligevel fortsætter danske myndigheder med at tillade våbeneksport til Israel. En stat, der gang på gang har ignoreret international lov og fortsætter ufortrødent med at angribe og fordrive civile mænd, kvinder og børn.

 

Danmark har forpligtet sig til ikke at eksportere våben, når der er risiko for krigsforbrydelser. Alligevel fortsætter danske myndigheder med at tillade våbeneksport til Israel. En stat, der gang på gang har ignoreret international lov og fortsætter ufortrødent med at angribe og fordrive civile mænd, kvinder og børn.

Mere end 50.000 palæstinensere er blevet dræbt. Over 100.000 er såret. Endnu flere er truet af hungersnød, fordi Israel blokerer nødhjælp og bruger sult som våben. Hospitaler er bombet. Børn ligger under ruinerne. Og midt i dette mareridt tillader Danmark fortsat eksport af våbendele til Israel.

Der er omfattende dokumentation for, at der bliver begået krigsforbrydelser. Alligevel vælger staten at se bort fra de regler, vi selv har tilsluttet os – og som forpligter os til at stoppe eksporten. Det gør os medskyldige.

Vi vil ikke acceptere, at det sker uden nogen form for konsekvens. Våbeneksperten skal stoppes.

Sidste år anlagde vi, sammen med Amnesty, Oxfam Danmark og Al-Haq, en sag mod staten. Efter høringer, grundige juridiske forberedelser og vidneudsagn blev sagen afvist i landsretten. Nu tager vi sagen videre til Højesteret. 

 

 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er påstanden, som domstolen skal tage stilling til?

Vi vurderer, at Danmark overtræder internationale regler om våbenhandel, som forbyder direkte og indirekte våbeneksport, når der er en klar risiko for at våbnene og det militære udstyr bliver anvendt til at overtræde folkeretten – herunder til at begå krigsforbrydelser. 

Hvem bliver stævnet - og hvorfor?

Udenrigsministeriet og Rigspolitiet stævnes, fordi de i dette tilfælde er de ansvarlige myndigheder for administration af tilladelser til våbeneksport fra Danmark. Våbentilladelserne gives fra Justistministeret,  og med vurdering fra Udenrigsministeriet, til  F-35 samarbejdet, som USA leder. Heraf fordeler USA våbendele til Israel.  På trods af, at der er klar risiko for folkedrab i Gaza og omfattende overtrædelser af den humanitære folkeret, fastholder Danmark praksis med at tillade den indirekte og direkte våbeneksport til Israel. Det sker trods en hollandsk domstols beslutning om at stoppe våbeneksport til Israel, fordi eksporten anses for at være i strid med både EU's fælles holdning for våbeneksport og FN's våbenhandelstraktat – traktater, som både Holland og Danmark har underskrevet og som er juridisk bindende.  

Hvad eksporterer Danmark konkret til Israel?

De danske myndigheder har igennem mange år tilladt danske virksomheder at eksportere komponenter til F-35-kampfly igennem et amerikansk ledet forsvarssamarbejde. Dette er i praksis sket uden at foretage konkrete vurderinger af mulige slutbrugere samt af risikoen for, at det kan bidrage til krigsforbrydelser. Det har dagbladet Information og mediet Danwatch afdækket. USA sælger de færdigproducerede kampfly videre til Israel.

Hvad går din donation til?

Din donation går direkte til sagens omkostninger. Helt konkret går den til, at vi kan ansætte de bedste fagfolk, indsamle beviser, præsentere en overbevisende sag samt dække relaterede omkostninger såsom retsgebyrer og dokumentation.

I tilfælde af at der bliver givet fri proces, således at staten betaler for sagens omkostninger, eller at det indsamlede beløb bliver højere end sagens omkostninger, går de indsamlede midler til Mellemfolkeligt Samvirkes øvrige politiske arbejde for Palæstina eller vores generelle arbejde for en mere retfærdig og bæredygtig verden. Der er dog ingen garanti for, at der bliver givet fri proces, og den økonomiske støtte er derfor vigtig.

Findes der alternative måder at presse på fremfor at gå rettens vej?

Forud for retssagen har vi gjort alt i vores magt for at ændre regeringens praksis. Vi har været til møder med ministre og folketingsmedlemmer, delt vores bekymringer og opfordret dem til et stop af dansk våbeneksport. Vi har også indsamlet underskrifter, delt vores synspunkt i medierne, arrangeret demonstrationer og mobiliseret danskernes støtte. Nu finder vi det nødvendigt at indbringe sagen for domstolene, der må vurdere, om Danmark overholder vores forpligtelser. 

Hvilken garanti har jeg for, at retssagen bliver en succes?

Vi mener, at vi har en stærk sag. Selvom vi ikke kan garantere resultatet, er vi i sagen repræsenteret af et stærkt juridisk team med stor erfaring inden for håndtering af lignende sager. Din støtte bidrager til, at vi kan ansætte de bedste fagfolk, indsamle beviser, præsentere en overbevisende sag samt dække relaterede omkostninger såsom retsgebyrer og dokumentation. 

Hvad er omkostningerne for sagen, og hvad sker der, hvis I ikke får indsamlet det fulde beløb?

Omkostningerne for retssagen ved Højesteret er estimeret til 600.000 kroner, og det er vores klare ambition at indsamle det fulde beløb. Hvert bidrag tæller, og vi værdsætter al støtte, vi modtager. Når vi ikke helt i mål, er pengene dog ikke spildt. Uanset hvad fører vi sagen videre i højesteret, og din donation går direkte til at betale for omkostningerne. Hvis vi ikke når helt i mål, vil organisationerne selv betale for de sidste omkostninger. 

Hvad er folkeretten?

‘Folkeret’ er den danske betegnelse for den del af juraen, der regulerer de retslige forhold mellem stater. På engelsk hedder det ”international law” Men der er ingen indholdsmæssig forskel på ”folkeret” og ”international ret”. Folkeretten omfatter bl.a. Den internationale strafferet og internationale domstole, havret og magtanvendelse og den humanitære folkeret. 

Hvordan kan jeg holde mig opdateret om retssagens fremskridt?

Vi værdsætter din støtte, og vi forpligter os til at holde dig informeret. Støtter vil modtage regelmæssige opdateringer gennem nyhedsbreve, og der vil blive afholdt et informationsmøde om selve retssagen. 

I samlede også ind til retssagen sidste år – hvordan har I brugt de penge?

Støtten fra sidste års indsamling gjorde det muligt at føre sagen mod den danske stat hele vejen i landsretten, der desværre endte med, at sagen blev afvist.

Langt størstedelen af midlerne er gået til sagsomkostninger – især advokatbistand fra et stærkt juridisk team. En mindre del er brugt på praktiske udgifter og på at informere offentligheden, så sagen ikke kun har levet i retssalen, men også i den brede debat.

Vi har haft stort fokus på at bruge midlerne ansvarligt og effektivt. Og nu har vi brug for opbakning igen for at føre sagen hele vejen til Højesteret.