Billede
Billede af Omar

Stop udvisningerne

SKRIV UNDER: Danmark skal ikke inddrage syrernes opholdstilladelser, splitte familier ad og tvinge dem på udrejsecentre.

Vi behandler dine oplysninger sikkert. Du vil høre fra os via e-mail, sms, telefon og annoncer om vores aktiviteter, indsamlinger og medlemshvervning, som du altid kan framelde dig via medlemsservice@ms.dk. Vi indsamler informationer til analyser og til at forbedre vores kommunikation med dig. Læs mere i vores datapolitik her.

75.101694915254%
88620 HAR ALLEREDE SKREVET UNDER

SKRIV UNDER: Danmark skal ikke inddrage syrernes opholdstilladelser, splitte familier ad og tvinge dem på udrejsecentre.

Syrere, der har søgt tryghed og beskyttelse i Danmark, bliver revet ud af deres hverdag.

Omar på billedet flygtede som 10-årig fra Syrien sammen med sine storebrødre. De endte i Danmark, og efter tre år blev de genforenet med deres familie. Efter hele tre år i frygt for aldrig at se sin familie igen, kunne Omar begynde at se fremad. I dag har han et normalt liv med venner, fritidsinteresser og fritidsjob, og han er i gang med sin uddannelse. Et godt og stabilt liv.

Men nu er det slut. Myndighederne vil sende Omar ud af Danmark. Men man kan ikke sende ham tilbage til Syrien, så nu vil man forsøge at sende ham til Irak. Hvorfor? Fordi hans afdøde bedstefar var fra Irak. Omar har aldrig været i Irak. Alligevel mener man, at han har tilknytning til landet.

Sidste år ville man udvise Omars storebrødre på samme måde. Sagen vakte stor forargelse, fik stor mediedækning, og det hele endte med, at hele familien, undtagen Omar, fik deres opholdstilladelse i Danmark tilbage.

Lad os sammen sige fra: Skriv under nu!

Vores politiske krav

  1. Stop udvisninger til Syrien. Før der er sikkert i Syrien, skal ingen vende tilbage. 
  2. Danmark skal følge anbefalingerne fra FN.
  3. Skab internationalt pres for at få Bashar al-Assad dømt for sine forbrydelser. 

Læs mere i vores positionspapir "Bedre og lige beskyttelse af flygtninge i Danmark"

Foto: Jon Spangsvig

Seneste nyt om flygtninge fra Syrien

13. april 2023

42 EU-politikere: Stop udvisningerne! Syrien er ikke sikkert, derfor skal Danmark stoppe med at tage opholdstilladelser fra syrere. Sådan lød opråbet fra medlemmer af Europa-Parlamentet på tværs af hele det politiske spektrum.

Læs brevet til Kaare Dybvad og Mette Frederiksen her.

20. februar 2023

Ministeren fik over 85.000 underskrifter: "Stop Udvisningerne" var vores klare budskab til udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad, da vi mødtes med ham og overrakte et stort opråb. Vi fortsætter med at samle flere underskrifter for at lægge yderligere pres.

Video på Instagram: Se hvor meget 85.802 underskrifter fylder på Christiansborgs trappe.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor indsamler I underskrifter?

Med din underskrift er du med til at lægge pres på magthaverne. Gang på gang har vi set, at folkeligt pres virker, når vi vil skabe forandring. Vi tager din underskrift med, når vi vil have magthaverne i tale. Sammen kan vi sørge for, at de lytter.

Hvorfor går I ind i denne sag?

Danmark mener som et af meget få lande, at dele af Syrien er sikkert nok at blive sendt tilbage til. FN, Europarådet samt USA mener det modsatte. Danmarks udmelding om, at forholdene i Damaskus er sikre for tilbagevenden, er derfor kontroversiel og er blevet mødt med stor international modstand. Når intensiteten af krigshandlingerne er markant reduceret i Damaskus og Damaskus-provinsen, så skyldes det, at regimet har slået ned på alt, hvad der hedder opposition og civile. Dermed sætter regimet solidt på magten i Damaskus, og bomberegnen har aftaget. Men det betyder ikke, at det er et sikkert sted at opholde sig. Krig er så meget andet end bare bomber - det er massiv vilkårlig undertrykkelse.

Utallige rapporter om forholdene i Syrien tydeliggør, at civilbefolkningen i Syrien fortsat udsættes for vilkårlige og alvorlige overgreb begået af enten væbnede oprørere, terrorgrupper eller de syriske myndigheder. Der er derfor stor sandsynlighed for, at syrere vil være i risiko for alvorlige overgreb eller forfølgelse, hvis de sendes tilbage til Syrien. Derudover har Danmark slet ikke en udleveringsaftale med Syrien, så konsekvensen er, at man vil lade mennesker sidde i udrejsecentre på ubestemt tid i stedet for at bidrage til samfundet.  

Kilder:

Hvad mener I om udvisninger ift. sikkerhed og konventioner?

Vi forholder os til internationalt anerkendte rapporter og instanser, herunder FN, som vurderer, hvornår et land er fredeligt nok til, at flygtninge kan vende tilbage. I tråd med FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR, mener vi ikke, at Syrien er fredeligt nok til at påbegynde udvisninger.

Vi mener derfor, at regeringens beslutning om at udvise syriske flygtninge er et udtryk for en usolidarisk flygtningepolitik. Det er modstridende med andre EU-landes vurdering af, at tilstandene i Syrien ikke er sikre. Og vi svigter vores internationale ansvar, i en tid, hvor der aldrig har været flere mennesker på flugt på verdensplan.

Vi mener, at den nuværende flygtningepolitik sender et dårligt signal med risiko for en negativ glidebane, hvis andre lande skulle følge trop med Danmarks politik. Danmark bør føre en langt mere ansvarlig og solidarisk flygtningepolitik.

Kilder:

Hvilke dele af lovgivningen skal ændres?

Vi mener, at Danmark fortsat skal yde beskyttelse til syrerne. Syrien er i blodig borgerkrig på 10. år og landet er stadig ledet af den diktator, som folk netop flygtede fra. Det er korrekt, at alle opholdstilladelser i udgangspunktet er midlertidige. Men den konkrete situation, syrerne nu er endt i, er politisk bestemt med bevidste udlændingestramninger. Det kan laves om, og vi foreslår følgende: 

§ 7 stk. 3 og lovformuleringen tilbagerulles:

  • I 2015 blev Udlændingeloven udvidet med stk. 3 som gives på grundlag af situationen i hjemlandet. Samtidig blev ordlyden i loven ændret til at man kan få inddraget sin opholdstilladelse, hvis der er sket en ”forbedring af de generelle forhold i hjemlandet” Man kan dermed miste opholdstilladelsen ”uanset at forholdene – trods forbedringerne – fortsat er alvorlige og må betegnes som skrøbelige og uforudsigelige”. Forinden blev opholdstilladelser ikke inddraget, medmindre der var sket ”fundamentale, stabile og varige ændringer i hjemlandet”.

§ 26 vurdering skal tilbage:

  • Samtidig indførtes en ændring vedrørende tilknytning. Tidligere skulle man ved mulig inddragelse af opholdstilladelser vurdere ud fra § 26 om personens tilknytning til Danmark, herboende personer eller familiens enhed. Kriterierne for denne vurdering er langt hårdere efter den nye bestemmelse i udlændingelovens § 19a. I denne vurdering vil udlændingens tilknytning til fx arbejdsmarkedet, herboende familie, deltagelse i foreningslivet og danskkundskaber blive tillagt mindre vægt end hidtil.

Tilbagerulning af Paradigmeskiftet:

  • I 2019 ændredes hele udgangspunktet for flygtninge i Danmark fra, at de skulle integreres med henblik på at blive her, til at de kun skal være her kortvarigt og sendes tilbage hurtigst muligt. Hovedreglen i forhold til flygtninges og familiesammenførtes opholdstilladelse blev, at en opholdstilladelse inddrages eller undlades forlænget, når det er muligt, med mindre det er i direkte modstrid med Danmarks internationale forpligtelser. Dette inkluderede endda kvoteflygtninge. Integrationsydelse blev omdøbt til selvforsørgelses- og hjemrejseydelse og blev yderligere reduceret.
Kilder:

Hvorfor beder I om telefonnummer?

Støtte og donationer fra mennesker som dig er altafgørende for vores arbejde. Derfor vil vi rigtig gerne ringe til dig og spørge, om du har lyst til at blive medlem. Vi vil også ca. én gang om måneden sende dig en SMS, der giver dig mulighed for at støtte vores arbejde.

Vi ved, at hvis vi ikke spørger, får vi ikke flere medlemmer. Derfor er det ikke muligt at afgive din underskrift uden et telefonnummer. Du kan dog altid frabede dig opkald og SMS'er ved at skrive til medlemsservice@ms.dk.