
Regeringens handlingsplan mod racisme er langt fra perfekt
Det er godt at handlingsplanen mod racisme endelig er landet. Men den er langt fra perfekt.
Mellemfolkeligt Samvirke er glade for at regeringen endelig har lanceret en handlingsplan mod racisme. Det har været vores primære politiske mål i snart fire år, da vi dengang samlede andre gode kræfter i alliancen Sammen mod Racisme i Danmark.
Der er ingen tvivl om at det er presset fra civilsamfundet, der har virket og vi er glade for at det betaler sig at stå sammen og være standhaftig. Vi kan se klare aftryk af vores krav som f.eks. støtte til civilsamfundet, mere måling af racisme og vigtige fokusemner såsom arbejdsmarked, natteliv og uddannelsesområdet.
Er vi så fuldt ud tilfredse? Nej, der er stadig mange mangler i handlingsplanen og fortsat meget at kæmpe for.
Mangler konkrete og målrettede initiativer
Vi er skuffede over at der i handlingsplanen ikke er tilstrækkelig anerkendelse af racismens omfang og hvem det går mest ud over. For lad os slå det fast, tallene taler for sig selv.
Udlændinge- og Integrationsministeriets Medborgerskabsundersøgelse viser at 44% af borgere med ikke-vestlig baggrund oplevelser diskrimination.
Politiets opgørelse over hadforbrydelser fra 2022 viser, at racistisk motiverede hadforbrydelser var den mest udbredte motivkategori med 300 sager.
Institut for Menneskerettigheder har lavet den hidtil mest omfattende danske undersøgelse af racisme, der viser at over otte ud af to minoritetsetniske personer angiver, at de har oplevet diskrimination eller fordomme inden for det seneste år.
Det er blot tre eksempler.
Vi havde gerne set at initiativerne var mere konkrete og målrettede F.eks. burde tiltaget om valgfrit kursus til dørmænd for at mindske forskelsbehandling være obligatorisk. De forskellige tiltag i politiet burde indebære en antiracismekoordinator inspireret af tiltaget om en antisemitismekoordinator fra handlingsplanen mod antisemitisme. Vi havde også gerne set en langt bedre inddragelse af civilsamfundet og de mennesker, der oftest rammes af racisme.
Højere inddragelse i arbejdet
Vi håber regeringen vil sikre en højere inddragelse i arbejdet fremadrettet, især i forbindelse med måling af racisme for at sikre en opmærksomhed på alle former for diskrimination. Det er godt at regeringen den seneste tid har øget fokus på racisme med hele tre indsatser: en handlingsplan mod antisemitisme, en handlingsplan mod racisme og et ekstra fokus på Inuit, som vi længe har kæmpet for ikke skulle blive overset.
Men vi ærgrer os over regeringens behov for denne tredeling og havde gerne set én samlet indsats mod alle former for racisme – for alle er lige meget værd og alle former for racisme er lige forkasteligt.
Derfor anbefaler vi regeringen at:
- Stå ved racismens omfang i Danmark og hvem, der er de udsatte. Adskillige undersøgelser og tal viser at muslimer i Danmark er særlig udsatte for racisme. Det er godt, at flere minoritetsgrupper nævnes i handleplanen, men der mangler anerkendelse af vores muslimske og afrikanske medborgere.
- Inddrag civilsamfundet reelt og lyt på dem, som det handler om. Især til indsatserne om måling af racisme er det helt afgørende at lytte til civilsamfundet for at ingen slags diskrimination bliver overset.
- Alle er lige meget værd - bekæmp racisme med en samlet indsats. Regeringen styrkede fokus på racisme er delt mellem tre indsatser med antisemitisme, racisme og Inuit.
En samlet indsats hvor alle er lige vigtige
Sammen med de andre aktører i alliancen Sammen mod Racisme i Danmark er der fælles enighed om at vi velkommer handlingsplanen mod racisme, men at der er mangler, der skuffer os og som vi vil være obs på i den fortsatte kamp for et racismefrit Danmark.
Vi opfordrer regeringen til en mere samlet indsats mod racisme, hvor alle målgrupper prioriteres og alle er lige vigtige. Det vil vi som civilsamfund især kæmpe for samt at der kommer en ny og bedre handlingsplan i 2027 når finansieringen for den nuværende handlingsplan løber ud.