Billede
Logo for Kafé Kloden

Kafé Kloden

Kom til pop-up café på forskellige lokationer i Odense. Kafé Kloden er en debatcafé, som inviterer til bæredygtig mad og arrangementer med foredrag, teater, debat og samtale. Arrangementerne har udgangspunkt i MS' vision om en bæredygtig global udvikling og en retfærdig fordeling af jordens rigdomme.

Hvis du gerne vil give en hånd med eller modtage et nyhedsbrev, så skriv til kafekloden@gmail.com eller kontakt koordinator Henrik Steen Pedersen på 27 39 09 04. 

Billede
Nanna Hyldgaard

Lev for det halve, afskaf stress og lev klimavenligt

Jamen det er jo hele tre ting!
Nanna Hyldgaard Hansen og hendes familie mere end halverede deres klimabelastning, deres daglige udgifter og fik samtidig et meget mindre stresset liv.

Mandag 2. oktober 2023 på Kulturmaskinen, Odense

Nanna Hyldgaard Hansen er forfatter, foredragsholder og journalist. Hun har beskæftiget sig med økologi, klima og bæredygtighed gennem det meste af sit arbejdsliv, blandt andet som kommunikationschef i en grøn NGO. Nanna og hendes mand var begge højtuddannede med fokus på karriere, samtidig med et familieliv med børn, der skulle fungere. Da Nanna gik ned med stress, sadlede familien om og de omlagde hele deres liv.
Nannas første bog ”Lev for det halve” kom i 2019 og blev en bestseller.

Bogen beskriver, hvordan hun og hendes familie mere end halverede deres klimabelastning, deres daglige udgifter og samtidig fik et mindre stresset liv.
Hvordan det kan gøres, fortæller Nanna om, både i bogen og i foredraget. Hun er fuld af praktiske råd til, hvordan man kan leve for det halve og samtidig blive boende i byen og leve et helt almindeligt liv, uden afsavn.
Nanna deler gerne med sine læsere og tilhørere alle de overvejelser, hun og familien har haft gennem årene. At omlægge sit liv er ikke kun let.
De sidste par år har hun og familien rejst rundt i Danmark. De har oplevet vilde eventyr og mindeværdige ferier på alle årstider, Det var en fin idé at medbringe regntøj, til gengæld var der ingen stress eller lange rejsedage, bare god tid til oplevelser sammen.
Nanna fortæller om både børnenes og de voksnes favoritter, hvad man skal huske, samt hvordan man planlægger turene.

Nanna har skrevet om ferierne i bogen “Staycation Danmark" og fortæller også om det i sit foredrag.
I dag er Nanna forfatter og foredragsholder og har desuden firmaet ”Sæt Dagsorden”, der hjælper ildsjæle og iværksættere med at få taletid og sætte dagsorden i medierne.

Hvornår: Mandag d. 2. oktober 2023 kl 19.30

Hvor: Kulturmaskinen Odense, Frølageret, Farvergården 7, 5000 Odense C

Pris: Kr. 50,00

 

Billede
Lone Andersen og Rasmus Nordquist

Kan dansk landbrug blive bæredygtigt?

Tema: Den grønne omstillings dilemmaer

Onsdag 1. november 2023 kl. 18.00 på Borgernes Hus, Odense

Landbruget råder over 60% af Danmarks areal, og den intensive dyrkning af landbrugsarealerne er anledning til bl.a. forurening af drikkevand, iltsvind i de indre farvande og mindre biodiversitet.

Den intensive dyrkning af landbrugsarealerne kræver en stor tilførsel af næringsstoffer og sprøjtegifte, der resulterer i forurening af drikkevand, iltsvind i de indre farvande og mindre biodiversitet. 
Desuden importerer dansk landbrug store mængder soja fra især Latinamerika til den store svineproduktion med negative konsekvenser for klima og miljø i de lande, vi importerer fra.
Erfaringerne med frivillige aftaler med landbruget om klimatiltag er ikke opmuntrende, så hvordan kan dansk landbrug blive mere bæredygtigt? Skal der lovkrav til? Hvilke konsekvenser har det for de mennesker, der i dag er beskæftiget i landbruget?
 
Kafé Kloden har inviteret Rasmus Nordquist, tidl. landbrugsordfører for SF og Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, til at diskutere følgende spørgsmål:
·     Skal der være et loft over antallet af produktionsdyr i dansk landbrug?
·     Hvordan regulerer vi udledning af pesticider og kvælstof?
·     Hvordan og hvor meget skal man kompensere landbruget for klimakrav?

Hvornår: Onsdag 1. november 2023
Fællesspisning kl. 18:00
Foredrag kl. 19:00

Hvor: Borgernes Hus, Østre Stationsvej 15, 5000 Odense
Fællesspisning i kantinen på 3. sal kl. 18.00
Foredrag ved scenen på 2. sal kl. 19.00

Pris: Fællesspisning + foredrag kr. 170,00
Foredrag alene kr. 50,00
Menu: Quinoa-auberginepaté med stegte kartofler og salsa romanesco.
Kom senest kl. 18.50 til foredrag, da dørene lukkes kl. 19.00

Sidste frist for tilmelding til spisning 26. oktober

 

Billede
Mickey Gjerris
Fotobyline
Fotograf: Jesper Bendix /ROMU

Håb i en håbløs tid

Klimaudfordringerne i etisk perspektiv

Mandag 13. november 2023

Mickey Gjerris er lektor i bioetik. Han forsker i de etiske aspekter af menneskets forhold til naturen, herunder særligt klimaforandringerne.

Klimaforandringerne er her og nu. Arterne uddør med samme hast som, da dinosaurerne forsvandt. Det kan være svært at bevare et håb for fremtiden, hvis man samtidig vil være ærlig om situationens alvor. Men uden håb, er det svært at finde lysten til den grønne transformation af samfund og tilværelse, som er nødvendig. Skal vi finde mod og lyst til at tage fat ved roden af problemerne, må vi derfor genfortælle historien om, hvem vi er og hvilken rolle vi har i den natur, som bærer vores liv. Her spiller etiske begreber som forundring, fællesskab og respekt en væsentlig rolle.

Mickey Gjerris er en engageret formidler af filosofiske og teologiske emner. Han udfordrer os på vores holdninger og lader os genopdage, at verden ikke er så sort & hvid, som vi undertiden forfalder til at tro. Hans mål er at skabe et rum, hvor han inddrager mennesker i en dialog med hinanden og sig selv, så vi i samtalen bliver klogere sammen.

Hvornår: Mandag d.13. november 2023 kl. 19.30

Hvor: Kulturmaskinen, Frølageret, Farvergården 7, 5000 Odense C

Pris: Kr. 50,00

 

Foredrag: Mig og verdensmålene

Foredraget ”Mig og verdensmålene” tilbydes til alle former for uddannelsesinstitutioner.

Henrik Steen Pedersen fortæller sin egen, helt personlige, historie om mødet med nogle af Verdensmålenes store temaer: kvalitetsuddannelse, rent drikkevand, sult, fattigdom, ulighed og ikke mindst klimaforandringer.

Foredraget starter i Danmark i 5. klasse, fører tilhørerne ud på en lang rejse til klodens fattigste verdensdel og hjem igen til alle de udfordringer, vores stigende velstand har medført.  

Velegnet til fællestimer eller som del af et tema om Verdensmålene, men kan også ”stå alene” Der er indlagt opgaver til tilhørerne undervejs.

  • Aldersgruppe: fra 5. klassetrin.
  • Varighed: 1,5 time eller 2 timer med pause indlagt.
  • Foredraget er gratis, men der kan være udgifter til transport.
  • Tekniske krav: Projektor og lydforstærkning (headsæt) til større grupper.    

Kontakt Henrik på 27 39 09 04 eller skriv til kafekloden@gmail.com.

Bliv frivillig i Kafé Kloden

Har du lyst til at blive frivillig?

Du kan være med til at støtte op om vores pop-up café ved at blive frivillig.

Remote video URL
Remote video URL