Billede
Logo for Kafé Kloden

Kafé Kloden

Kom til pop-up café på forskellige lokationer i Odense. Kafé Kloden er en debatcafé, som inviterer til bæredygtig mad og arrangementer med foredrag, teater, debat og samtale. Arrangementerne har udgangspunkt i MS' vision om en bæredygtig global udvikling og en retfærdig fordeling af jordens rigdomme.

Hvis du gerne vil give en hånd med eller modtage et nyhedsbrev, så skriv til kafekloden@gmail.com eller kontakt koordinator Henrik Steen Pedersen på 27 39 09 04. 

Billede
PIA FRIS LANETH

Foredrag: Ligestilling - Historien, der hele tiden udvikler sig

Tirsdag den 22. februar 2022 afholder Kafé Kloden et foredrag med Pia Fris Laneth

Vreden, der rejste sig i #Metoo bølgen, afslørede, at overraskende mange mænd bruger deres magtposition til at ydmyge og udnytte kvinder. Diskussionen om øremærket barsel viser, at forholdet mellem mænd, kvinder og småbørn stadig er et højspændt emne.

Vi er kommet langt siden dengang, hvor kvinder var underlagt mænd hele livet, umyndige som børn fra fødsel til død. I verden omkring os kæmper kvinder – støttet af demokratisk sindede mænd – for at opnå samme rettigheder, som vores formødre skridt for skridt har vundet til os.

Forfatteren Pia Fris Laneth er en blændende fortæller og forfatter til flere bøger, bl.a. bestselleren Lillys Danmarkshistorie. 

Foredraget relaterer til verdensmål nr. 5: Ligestilling mellem kønnene

Hvornår

Tirsdag d. 22. februar 2022 
Foredrag kl. 18.45

Hvor

Borgernes Hus, Odense

Pris

Foredrag kr. 70

Arrangeret af Kafé Kloden og Odense Biblioteker og Borgerservice

Billede
Andelsgaarde
Fotobyline
Foto: Andelsgaarde

Andelsgaarde – Danmarks nye bæredygtige andelsbevægelse

Torsdag 3. marts 2022 kommer Andelsgaardes direktør Jacob Westergaard Madsen Kulturmaskinen og fortæller nærmere om foreningen, dens historie og den aktuelle situation.

Andelsgaarde startede i 2018 med det formål at forsøge at gøre noget radikalt ved både biodiversitetskrisen og den tiltagende stordrift og industrialisering i landbruget. Dens idé er at invitere os alle til at deltage i et fælles ejerskab af landbrugsjorden, inspireret af den gamle andelstanke.
 De præsenterer sig selv således: 
Andelsgaarde er en simpel model for, hvordan vi i fællesskab kan opkøbe, forpagte eller på anden vis samarbejde om at dyrke jorden på en bæredygtig måde. Vi gør det for at imødegå den stigende klima- og biodiversitetskrise og for at få sunde fødevarer. 
Vi udsteder ikke andelsbeviser, men har et foreningsmedlemsskab på kun 150 kr. om måneden. På den måde tager vi ansvar og ejerskab i forening, tilgodeser naturen og slår en streg over muligheden for den økonomiske værdistigning. Det gør vi, fordi vores pressede natur og drikkevand ikke skal være genstand for spekulation. Det er derfor, vi kalder det fremtidens børneopsparing til glæde for vores børn og børnebørn.

HVORNÅR

Torsdag 3. marts 2022
Bæredygtig fællesspisning kl. 18.00
Foredrag kl. 19.30

HVOR

Kulturmaskinen, Farvergården 7, 5000 Odense C

PRIS

Fællesspisning og foredrag kr. 150,00
Foredrag kr. 50,00

 

Billede
Tim Whyte

Foredrag: Uligheden - Hvordan kan vi ændre den?

Onsdag d. 16. marts 2022 afholder Kafé Kloden et foredrag med Tim Whyte, Generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke

Hvad skal der til for at dæmme op for den stigende ulighed i Danmark og i andre lande?

I 2015 vedtog alle verdens ledere en ambitiøs målsætning om at reducere ulighed i og mellem lande, som en del af FN’s verdensmål. Men i mange lande – herunder i Danmark – er uligheden kun steget siden da.

Hvordan kan det smukke princip i Verdensmålene om, at ”Alle skal med” være med til at skabe reel handling og fremskridt på dette mål? Det vil Tim Whyte, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, komme med bud på ud fra foreningens arbejde i Danmark og rundt omkring i verden.
Tim Whyte var selv en aktiv medspiller i arbejdet for, at Nepals gældsslaver blev frie i år 2000.  

Foredraget relaterer til verdensmål nr. 10: Mindre ulighed

Hvornår

Onsdag d. 16. marts 2022
Foredrag kl. 18.45

Hvor

Borgernes Hus, Odense

Pris

Foredrag kr. 70

Arrangeret af Kafé Kloden og Odense Biblioteker og Borgerservice

Foredrag: Mig og verdensmålene

Foredraget ”Mig og verdensmålene” tilbydes til alle former for uddannelsesinstitutioner.

Henrik Steen Pedersen fortæller sin egen, helt personlige, historie om mødet med nogle af Verdensmålenes store temaer: kvalitetsuddannelse, rent drikkevand, sult, fattigdom, ulighed og ikke mindst klimaforandringer.

Foredraget starter i Danmark i 5. klasse, fører tilhørerne ud på en lang rejse til klodens fattigste verdensdel og hjem igen til alle de udfordringer, vores stigende velstand har medført.  

Velegnet til fællestimer eller som del af et tema om Verdensmålene, men kan også ”stå alene” Der er indlagt opgaver til tilhørerne undervejs.

  • Aldersgruppe: fra 5. klassetrin.
  • Varighed: 1,5 time eller 2 timer med pause indlagt.
  • Foredraget er gratis, men der kan være udgifter til transport.
  • Tekniske krav: Projektor og lydforstærkning (headsæt) til større grupper.    

Kontakt Henrik på 27 39 09 04 eller skriv til kafekloden@gmail.com.

Hvordan er forholdet mellem klima og Corona?

Henrik Steen Pedersen fra Kafé Kloden er blevet interviewet om klima og corona til lokaltv, Odense Ser Rødt.

Et kort klip kan ses på Kafé Klodens Facebook-side og et længere her:

Bliv frivillig i Kafé Kloden

Har du lyst til at blive frivillig?

Du kan være med til at støtte op om vores pop-up café ved at blive frivillig.

Remote video URL

Farvel til dansk landbrug?

Fik du ikke hørt Kjeld Hansens foredrag? Så har du muligheden herunder. 

Hvis det var en overraskelse for dig, at vi havde en bestand på 15 millioner mink i Danmark, så er du ikke alene. Måske har du også hørt om svineinfluenza. Kjeld Hansen, der fornylig holdt foredrag i Kafé Kloden, er ikke overrasket over den aktuelle situation i dansk landbrug. Han har kritiseret de industrielle produktionsmetoder i årevis. I løbet af foredraget afholdt hos Kafé Kloden hudfletter han landbrugets produktionsformer og ikke mindst Landbrug & Fødevarers kolossale propagandaapparat, som skal lære os at spise mere svinekød. Eller grisekød, som det hedder i moderne dansk reklamesprog.

Dansk Landbrug står for ¼ af CO2-udledningen. Forhandlingerne om reduktion frem mod 70% i 2030 er blevet udskudt. Derfor er vi glade for at præsentere en videooptagelse af Kjeld Hansens spændende og engagerende foredrag. 

Remote video URL