Billede
Gade i Gaza
Fotobyline
Wattan Media Network/ActionAid

Red liv i Gaza

Krigen i Gaza er en humanitær katastrofe. Civile rammes hårdt, og behovet for mad, vand, medicin og husly er enormt. Adgangen for nødhjælp er ofte blokeret eller stærkt begrænset – men vi arbejder utrætteligt for at nå frem med livsvigtig hjælp, når og hvor det er muligt.

Krigshandlingerne vil stoppe, gidslerne blive frigivet, og der vil kunne komme mere nødhjælp ind, som kan redde liv. 

Krigen i Gaza er en humanitær katastrofe. Civile rammes hårdt, og behovet for mad, vand, medicin og husly er enormt. Adgangen for nødhjælp er ofte blokeret eller stærkt begrænset – men vi arbejder utrætteligt for at nå frem med livsvigtig hjælp, når og hvor det er muligt.

Israel har kastet mere end 25.000 tons bomber over Gaza. Konsekvenserne er katastrofale. 70 procent af Gaza ligger i ruiner, mange tusinder er dræbt. 

De efterladte familier har hårdt brug for hjælp. Vi følger udviklingen af våbenhvilen tæt og presser på for, at nødhjælpen kan nå frem til dem, der har brug for den.

Gennem vores partnere på stedet står vi klar til at levere nødhjælp til dem, der har allermest brug for det. Men det kræver forberedelse, ressourcer og støtte – også før hjælpen får lov at komme ind.

Når du støtter vores nødhjælpsarbejde, er du med til at sikre, at hjælpen er planlagt, pakket og klar til at blive sendt afsted, så snart det overhovedet er muligt. På den måde kan vi reagere hurtigt og effektivt, når dørene åbner – og samtidig fortsætte arbejdet for dem, vi kan nå allerede nu.

Majdi Fathi / ActionAid

Vores arbejde i Palæstina

Takket være støtte fra private donorer har vi i 2024 og 2025 kunnet levere mad til over 231.000 mennesker i Gaza 

Vi har også kunnet levere rent vand, hygiejne og sanitet til 63.000. Vi har givet næsten 11.000 mennesker adgang til akut husly og vinterudstyr og ydet sundhedshjælp til 70.000 mennesker. Derudover har 8.500 fået beskyttelse, psykosocial støtte og juridisk hjælp, og 5.500 børn har deltaget i undervisning og aktiviteter, der giver håb og tryghed midt i krisen.

Spørgsmål til indsamlingen

Hvad er Mellemfolkeligt Samvirkes holdning til den voldsomme eskalering siden den 7. oktober 2023

Drab, bortførelser og overgreb på civile kan ikke legitimeres. Vi fordømmer på det kraftigste Hamas' grusomme angreb, kidnapninger og drab i weekenden. Ligesom vi fordømmer Israels voldsomme angreb på civile i Gaza og blokade af mad, strøm og varmekilder. Angreb på civile er chokerende og inhumane. 

Vi opfordrer begge parter til at udvise absolut mådeholdenhed og skåne civile. Det er afgørende, at international lov overholdes. Vi opfordrer til, at kampene øjeblikkeligt stoppes og at Israel tillader humanitær hjælp ind i Gaza og adgang for international presse. 

Vi bliver også nødt til at anerkende den underliggende konflikt, hvis vi skal kunne opnå en bæredygtig fred. Israel har, som besættelsesmagt, i 16 år holdt Gaza under massiv blokade og gennemført mange angreb på Gaza med meget høje civile palæstinensiske tabstal til følge. Blokaden af Gaza har skabt en humanitær og menneskelig tragedie. Det internationale samfund har kritiseret den ulovlige besættelse og blokaden i mange år, men har reelt ladet stå til mens situationen er blevet værre år for år. 

Der kommer ikke fred før et halvt århundredes besættelse stopper og palæstinenserne også får deres fundamentale rettigheder opfyldt i en eller to stater. 

Hvordan kan I få nødhjælp ind, når grænserne er blokerede?

Situationen ændrer sig time for time. På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at nå frem til Gaza med nødvendige forsyninger. Vores medarbejdere inde i Gaza arbejder hårdt på at hjælpe civilbefolkningen, og har kunnet uddele noget, ligesom vi har kunnet yde kontanthjælp til familier og overføre penge til Al-Awda hospitalet, der har indkøbt medicin og andre forsyninger.

I samarbejde med internationale humanitære organisationer presser Mellemfolkeligt Samvirke hårdt på for at etablere en nødhjælpskorridor til Gaza, så fødevarer, vand, elektricitet og medicin kan nå frem til civilbefolkningen.

Støtter Mellemfolkeligt Samvirke Hamas?

Nej, Mellemfolkeligt Samvirke støtter ikke Hamas.
Vores fokus som humanitær organisation er at sikre beskyttelse af civile og deres rettigheder. I denne sammenhæng støtter vi palæstinensernes ret til lige rettigheder, selvbestemmelse og beskyttelse i henhold til international lov. Det betyder ikke, at vi støtter Hamas eller udfordrer Israels ret til sikkerhed; vores mål er at sikre, at alle mennesker, herunder palæstinenserne, får den beskyttelse og de rettigheder, de har krav på.

Hvad er Mellemfolkeligt Samvirkes holdning til israelere kidnappet til Gaza?

Vi fordømmer på det kraftigste Hamas' grusomme angreb, kidnapninger og drab. At udføre eller true med at udføre en gidseltagning er forbudt i henhold til international humanitær lov. Enhver tilbageholdt, herunder kombattanter, skal behandles humant og med værdighed.

Alle parter skal respektere deres forpligtelser i henhold til international humanitær lov og stoppe drab, kidnapninger og angreb på civile.

Hvor meget af min donation går til at hjælpe ofrene for katastrofen?

83% af din donation går til at hjælpe ofrene i den akutte krise. 10% af din donation går til at hjælpe i de katastrofer, der aldrig når avisernes forside, som f.eks. langstrakte sultkatastrofer. 7% går til at administrere din donation og at sikre den bedste brug af pengene.

Vil du støtte som virksomhed?

Du kan støtte som virksomhed her.