Kenya
Befolkning: 48.397.527 indbyggere (2018)
Befolkning under den nationale fattigdomsgrænse: 36,1(2016)
Læse- og skrivefærdigheder: 78% (2015)
Forventet levealder: Mænd: 63,1 år, kvinder: 66,1 år (2018)
BNP per indbygger (2016): 3.4 dollar (nummer 185 ud af 230 lande)
Placering målt på velstand og udvikling: 142 af 189 lande (Human Development Index 2018)
Præsident: Uhuru Muigai Kenyatta, søn af Kenyas første præsident (siden 2013)
Kilder: CIA World Fact Book og FN (Human Development Index)
Kenya befinder sig i et vadested, midt mellem dyb fattigdom og rivende økonomisk udvikling.
Landet er den største og mest avancerede økonomi i Østafrika og en vigtig allieret for Vesten i kampen mod terror og pirateri. Alligevel er udfordringerne massive. Omkring 40 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, arbejdsløsheden blandt unge er tårnhøj, klimaforandringerne plager landbefolkningen, og uroplagede nabolande som Somalia og Sydsudan sender store flygtningestrømme ind over grænsen og skaber risiko for terror.
Samtidig er det relativt unge demokrati stadig ved at finde sine ben at stå på. Korruption er udbredt. Valget i 2007 endte i voldelige uroligheder, der kostede op mod 1.200 mennesker livet mens valget i 2013 var relativt fredeligt. I 2017 måtte valget gå om efter mistanke om valgsvindel.
I 2010 fik Kenya en ny ambitiøs forfatning med reformer af det politiske system, jordrettigheder og en helt ny decentraliseringspolitik, som var banebrydende for det lokale demokrati. Blandt andet blev det besluttet, at der højst må være to tredjedele af det ene køn repræsenteret i parlamentet og alle andre officielle beslutningsorganer.
Reformerne giver nye muligheder. Men det kræver, at befolkningen rækker ud efter indflydelsen. Det har ikke været muligt at få antallet af kvinder i parlamentet op på en tredjedel. Og valget i 2017 viste, at der stadig er markante brodne kar i det politiske system. Eksempelvis blev en af de ansvarlige for valget, Christopher Chege Musando, der havde til opgave at holde øje med valgfusk, blev dræbt omkring en uge før valget.
Kvinder i magtens centrum
Mellemfolkeligt Samvirke støtter særligt unge og kvinder i at tage del i den politiske proces – blandt andet via kurser på vores uddannelsescenter Global Platform i Nairobi. Flere unge, kvindelige kandidater ved valget i august 2017 har således været forbi vores platform. Mellemfolkeligt Samvirke og ActionAid Kenya arbejder også sammen med lokale organisationer om at uddanne kvinder i at kende deres politiske og sociale rettigheder og tage del i det politiske liv. Det sker ikke mindst for at sikre deres adgang til vand, sundhed, uddannelse og bæredygtige indtjeningsmuligheder. Eksempelvis har en borgergruppe i tæt på Mombasa opnået konkrete forbedringer i Mtongwe sundhedsklinik i forhold til adgang til rent vant og elektricitet efter systematisk at have indsamlet data og utrætteligt forelagt dem for de lokale beslutningstagere.
For at skabe bedre forbindelse mellem magthavere og befolkning har vi introduceret borgerfora, der skaber forbindelse mellem grupper i civilsamfundet og regeringens lokale og regionale instanser. Lokale partnere spiller en større rolle, især de stærke kvindeorganisationer, som vi samarbejder med.
Livtag med klimaet
Kvinder er også i centrum af vores indsats med at tackle klimaforandringerne, der fører til langvarige perioder med tørke. Lokale kvindegrupper står i spidsen for uddelingen af nødhjælp i krisesituationer, fordi de kender de mest nødlidende og skrøbelige mennesker og ved, hvordan maden bedst bruges og distribueres. Under tørken i 2016 og 2017 har Mellemfolkeligt Samvirke hjulpet mere end 100.000 mennesker med at reetablere vandkilder, uddelt mad til de svageste og igangsat madprogrammer i skoler.
Kenya er et land, der har potentialet til at blive et økonomisk og demokratisk stabilt land, der trækker andre lande i regionen med sig. Men det kræver, at nye generationer tager aktivt del i demokratiet og holder magthaverne til ansvar.
Partnere:
Sauti Ya Wanawake
Pambazuko La Wanawake Magharibi
Women's Empowerment Link
Barecare Centre
ActionAids ungdomsnetværk Activista:
Arbejder især med marginaliserede unge i det østlige Kenya, hvor der har været etniske uroligheder og vold, og i slumområder i Nairobi og Mombasa med stor arbejdsløshed.
Tilbage til oversigt over lande