Uganda
Befolkning: 40.853.749
Andel af befolkning under landets fattigdomsgrænse: 21,4
BNP per indbygger: 2,4 dollar - nummer 200 i verden (2017)
Forventet levealder: Mænd 54,8 Kvinder 57,8 (2018)
Børn per kvinde: 5,62 (2018)
Læse og skrivefærdigheder: Mænd 85,3%, kvinder 78,4% (2015)
Placering målt på velstand og udvikling: 162 af 189 lande
Præsident: Yoweri Museveni siden 1986
Valget i Uganda i 2016 udstillede mange af de problemer, der kendetegner det østafrikanske land Uganda. Valget viste, at personforfølgelse og hetz mod politisk aktive desværre er en uomgængelig del af det politiske klima.
Et eksempel er bortførelsen og den illegale tilbageholdelse af Norman Tumuhimbise, en ledende unge-aktivist fra gruppen ’Jobless Brotherhood’, der er en af Mellemfolkeligt Samvirkes partnere og spiller en vigtig rolle i MS’ aktivistsamarbejde ’Beautiful Rising’.
Tilbageholdelsen af den unge aktivist er et udtryk for et problem, der vokser i Uganda såvel som i flere andre afrikanske lande: Civilsamfundets muligheder for at ytre sig bliver indskrænket med dunkle og voldelige metoder. Ugandas præsident Yoweri Museveni har presset en række love igennem, som begrænser befolkningens muligheder for at tage del i demokratiet. Organisationer skal søge om tilladelse til at holde møder eller demonstrationer, og hvis de overhovedet får tilladelse til det, slår politiet ofte hårdt ned på kritikere og oppositionsfolk.
Der er dog lyspunkter i civilsamfundets bestræbelser på at give modstand til det politiske styre. I 2015 lykkedes det for Ugandas Nationale Ungdomsforum, som vi er en del af, at sikre, at ny lovgivning ikke påvirker allerede eksisterende samfundsorganisationer, som ellers ville skulle registrere sig på ny.
Der er også lyspunkter i det vedholdende arbejde med at modgå den udbredte korruption i Uganda. Sammen med lokale partnere overvåger vi, om offentlige midler bliver brugt på forbedringer, der kommer hele samfundet til gode. Monitoreringsgrupper kan for eksempel dokumentere, om der bliver stjålet medicin fra offentlige hospitaler, som bliver solgt videre på private klinikker. Og de holder øje med, at lærerne på landets skoler faktisk også møder op og arbejder for deres løn.
Arbejdet giver synlige resultater. Folk i offentlige embeder er flere gange blevet arresteret for at misbruge deres beføjelser.
Opgør med fortiden
I Uganda arbejder vi både med at skubbe til de politiske strukturer i landet – men også med at skubbe til de normer, der hersker helt ude i de afsides landsbyer. Mellemfolkeligt Samvirke arbejder blandt andet i Amuru-distriktet i det nordlige Uganda, som er særligt mærket af den borgerkrig, der sluttede i 2005. Her arbejder vi sammen med de lokale for at få styr på de mest basale mangler i samfundet. Det gælder især om at få styrket kvindernes rolle, så de kan kræve deres ret til eksempelvis egen jord. Det kan også være støtte til forskellige former for indkomstgenererende aktiviteter, hvor kvinderne lærer at forædle deres produkter og sælge dem, så de kan skabe sig en levevej.
Den næsten 20 år lange borgerkrig har sat spor, der stadig kan mærkes - især i den nordlige del af landet, hvor den berygtede Joseph Kony kidnappede børn til sin Lord's Resistance Army. Mange yngre mennesker i dag bærer stadig rundt på psykiske ar efter den brutale krig. Da våbnene blev stille i 2005, og folk flyttede ud af lejrene, mødte de unge en hverdag, hvor job og uddannelsesmuligheder var sparsomme. Derfor ender mange unges tilværelse med at smuldre i spil og alkohol.
Ugandas unge er landets fremtid. Mellemfolkeligt Samvirke arbejder derfor på at mobilisere og samle de unge. Vi uddanner og motiverer dem til at stå sammen, så deres krav om forbedrede uddannelses- og arbejdsmuligheder bliver hørt.
Tilbage til oversigt over lande