Zimbabwe
Antal indbyggere: 14,2 millioner indbyggere
4 ud af 5 lever for mindre end 7 kroner om dagen.
9 ud af 10 kan læse og skrive:
Forventet levealder: Kvinder 57,5 år. Mænd: 56,4 år.
Placering målt på velstand og udvikling: Nr 155 af 188 lande
Præsident: Emmerson Mnangagwa siden 2017
Fra førerposition til bundplacering. Sådan er det gået for Zimbabwe i Afrika. I 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne var landet rigt og kunne eksportere mad til andre lande, men den siddende præsident gennem 27 år, Robert Mugabe, har styret landet mod afgrunden og bruger sin regeringshær til at holde den fattige befolkning i et jerngreb.
Se også: Tvivlsom sejr til Mugabe
Borgernes mulighed for at ytre sig frit er nærmest ikke eksisterende. Vores arbejde er vanskeliggjort af myndighederne, som holder civilsamfundsorganisationer som os i kort snor, fordi vi ofte opfattes som støtter af de politiske vinde, der kræver reformer og decentralisering af magten.
Zimbabwes nye forfatning, som blev vedtaget ved en folkeafstemning i marts 2013, giver nye muligheder for, at borgerne kan holde regeringen til ansvar. Forfatningen indeholder nemlig en såkaldt ‘Bill of Rights’ med flere demokratiske rettigheder for borgerne samt øget decentralisering. Sådanne grundlovsfæstede rettigheder giver civilsamfundet et holdepunkt at arbejde ud fra, når borgernes rettigheder svigtes eller direkte krænkes
Kvinder i Zimbabwe
Vold i hjemmet er en del af dagligdagen for mere end en tredjedel af kvinderne i Zimbabwe, og det anslås, at mere end hver femte kvinde har været udsat for voldtægt.
Selvom kvinderne udfører 70 procent af arbejdet i landbruget og står for den daglige drift og husholdning, må de ikke købe landbrugsjord, og de må ikke arve deres mands jord, hvis han dør først. Hun må derfor forlade jorden, hvis hun bliver enke. Det betyder, at kvinder har svært ved at låne penge til eksempelvis nye maskiner eller såsæd, til nye husdyr eller til investeringer i småvirksomheder, der forarbejder landbrugsprodukterne.
Indtil uddannelsessystemet gik helt i stå, nåede op mod 90 procent af pigerne og kvinderne at få en god uddannelse. Men kun et fåtal af dem bruger denne uddannelse i et formelt job, og meget få har indflydelse i det økonomiske og politiske liv. Som erhvervskvinden og den politisk bevidste Rose Jena siger, så er alle kvinder blevet finans- og fødevareministre i deres egen familie, fordi pengene er små og mundene at mætte er mange.
MS støtter blandt andet kvinder i slummen i at forbedre forholdene i lokalområdet ved at gå i dialog med de lokale myndigheder. Det handler om at kræve deres ret til for eksempel adgang til vand og om at sørge for gadebelysning, så det bliver mere trygt for kvinderne at færdes i området om aftenen.
Unge i Zimbabwe
Unge i Zimbabwe er hårdt plaget af arbejdsløshed, og mange vælger at rejse til Sydafrika for at prøve lykken der. Engang var uddannelsesniveauet i Zimbabwe højt, men i dag er det i forfald.
Man taler om de unge som en ”lost generation” – en mistet generation -der ikke har fået uddannelse og nu må kæmpe for en plads i samfundet trods manglende kvalifikationer. Dét, kombineret med, at landets virksomheder og industri er i knæ, giver ikke mange muligheder for de ufaglærte og unge.
Heldigvis har Zimbabwe et stærkt civilsamfund og en engageret ungdom, der omfavner demokratiske værdier. Læs om 26 årige Zivanai Muzoroclze, som,gennem MS´ partnerorganisation MURRA, arbejder for at styrke unges indflydelse.
Oven i den høje arbejdsløshed og håbløshed kæmper Zimbabwes unge også med hiv/aids. Zimbabwe er hårdt plaget af sygdommen; blandt de 15-49 årige har hver fjerde hiv eller aids.
Derfor underviser flere af vores partnere de unge i såkaldte ’lifeskills’, altså basale færdigheder, hvor unge lærer om, hvordan man beskytter sig mod hiv og undgår at sprede sygdommen, eller hvordan de kan tjene penge til livets ophold, så de kan klare sig selv.