Bangladesh
Befolkning: 159.453.001 indbyggere (2018)
Historie: Før 1971 hed det Østpakistan. Tidligere diktatur og siden 1992 demokrati.
Andel af befolkningen under fattigdomsgrænsen: 24,3% (2016)
Læse- og skrivefærdigheder: 72,9 (2017)
Forventet levealder: Mænd: 71,5 år, kvinder: 75,9 (2018)
BNP per indbygger: 4,2 dollar (nummer 176 ud af 228 lande)
Placering målt på velstand og udvikling: 148 af 189 lande (Human Development Index 2018)
Kilder: CIA World Factbook, FN og Wikipedia
Bangladesh er et af de tættest befolkede lande i verden; over 156 millioner indbyggere er presset sammen på et område, der er lidt mere end tre gange Danmarks størrelse. Hovedstaden Dhaka er voldsomt kaotisk, og det virker til tider, som om samtlige 15 millioner indbyggere sidder fast i trafikken.
Og i det tætte menneskemylder er der stærke politiske, religiøse og kulturelle spændinger. De seneste år har vist eksempler på, at menneskerettighedsaktivister er blevet arresteret, regeringen har begrænset ytringsfriheden på internettet, islamistiske grupper er vokset frem og sekulære og ateistiske bloggere er blevet slået ihjel.
Mellemfolkeligt Samvirke arbejder på at øge det demokratiske engagement. Bangladesh har været et demokrati siden 1991, men det et svagt demokrati, hvor folk har ringe muligheder for at gennemskue – og langt mindre påvirke – hvordan staten arbejder, og hvordan offentlige midler fordeles. Korruption er udbredt. Folk betaler skat, men de færreste ved, hvad pengene går til. Samtidig udnytter mange multinationale virksomheder i Bangladesh sig af smutveje til at undgå at betale skat i landet.
Gennem kapacitetsopbygning, kursusforløb og kampagner bliver fattige og marginaliserede borgere bevidste om deres rettigheder og klædt på til at holde magthaverne til ansvar.
Og der er mange eksempler på markante fremskridt. Eksempelvis er antallet af børn, der bliver indskrevet i skolesystemet, nu oppe på 98 procent. Det er samme niveau som i Danmark.
Kvinders ret til egne beslutninger
Mellemfolkeligt Samvirke har særligt fokus på at give kvinder og unge muligheder og indflydelse. Kulturelle normer, jobmangel og manglende offentlige ydelser gør det svært for kvinder og unge at gøre sig gældende.
Konkret arbejder Mellemfolkeligt Samvirke, sammen med partnerorganisationer i Bangladesh, på at påvirke lokalregeringer til at imødekomme kvinders krav om eksempelvis vacciner og lægehjælp, brønde til rent drikkevand, latriner og ordentlige sanitære forhold. Vi arbejder også på at forhindre børneægteskaber, der er udbredte særligt i landlige områder af de store sydasiatiske land.
En løbende indsats for Mellemfolkeligt Samvirke er at hjælpe de mange småbønder i landet med at udvikle strategier, der kan hjælpe til at stå imod de klimaændringer, som rammer Bangladesh hårdt i form af oversvømmelser, saltindtrængning på rismarkerne og ekstreme temperaturer. Blandt andet er hjem blevet hævet 1,8 meter i vejret og har fået installeret toiletter for at reducere sundhedsrisikoen i forbindelse med oversvømmelser.
I de senere år har Mellemfolkeligt Samvirke også haft fokus på forholdene for mennesker, der arbejder under usle forhold i den tekstilindustri, der ofte forsyner tøjbutikker i Danmark og resten af Europa. Forhold, der blev synlige for resten af verden, da fabrikken Rana Plaza kollapsede i 2013 og tog 1138 mennesker med sig i døden.
Mellemfolkeligt Samvirke har en uddannelsesplatform, Global Platform, i Bangladesh’ hovedstad Dhaka. Her bliver unge fra Bangladesh og det sydlige Asien klædt på som rettighedsforkæmpere. Blandt andet bliver der afholdt kurser i feministisk lederskab. Og der bliver lavet kreative og kraftfulde kampagner, der bl.a. retter sig mod skattefuskere og sexchikane.
Tilbage til oversigt over lande