Myanmar
Befolkning: 55.622.506 millioner indbyggere (2018)
Andel af befolkningen under fattigdomsgrænsen: 25,6% (estimat 2016)
BNP per indbygger: 6,3 dollar (2017)
Læse- og skrivefærdigheder: 75,6% (estimat 2016)
Forventet levealder: Kvinder 70,3 år. Mænd: 67 år. (2018)
Børn per kvinde: 2,13 (2018)
Placering målt på velstand og udvikling: nr. 148 af 189 lande (Human Development Index 2018)
Præsident: Htin Kyaw siden 2016 (Aung San Suu Kyi fungerer som de facto leder – hun kan ikke indtage præsidentposten, fordi hun har børn, der er udenlandske statsborgere)
Kilder: CIA World Fact Book og FN (Human Development Index)
På trods af betydelige naturressourcer og strategisk placering er Myanmar et af de fattigste lande i Sydøstasien. Årsagen skal ikke mindst findes i et halvt århundredes militærdiktatur. Landet har først indenfor de seneste år taget skridt på vejen mod at indføre demokrati, herunder med afholdelse af valg i 2015. Det har betydet, at de fleste internationale sanktioner mod Myanmar er løftet, og det strømmer ind med udenlandske investeringer og udviklingsorganisationer.
Men der er lang vej endnu. På trods af at et ud af tre børn er fejlernærede og et ud af fem børn ikke gennemfører grundskolen bruger regeringen kun en procent af nationalbudgettet på sundhed og to procent på uddannelse. Militæret har stadig stor magt og sidder på flere af de magtfulde ministerier og 25 procent af parlamentspladserne, ligesom Forsvarschefen er ikke underlagt hverken parlament, regering eller præsident. Det muslimske Rohingya-mindretal i Myanmar bliver lige nu udsat for, hvad FN beskriver som en etnisk udrensning. Flere end 700.000 mennesker har allerede søgt tilflugt i nabolandet Bangladesh.
Mere end 40 procent af befolkningen i Myanmar er unge, og de har begrænset adgang til eller er sat hel udenfor indflydelse på både nationalt og lokalt niveau. En spirende ungdomsbevægelse kæmper for at deres stemmer bliver hørt og for at fremme unge kvinder og mænds lige adgang til offentlige serviceydelser, særligt sundhed og uddannelse.
Fokusområder
Demokratisk deltagelse og unges repræsentation
Økonomiske muligheder og anstændigt arbejde
Progressiv beskatning og lige adgang til offentlige services kvinder og mænd
Mellemfolkeligt Samvirke arbejder med ActionAid Myanmar og lokale partnere i at understøtte unge i at organisere sig for at samarbejde med og holde myndigheder ansvarlige for at levere offentlige serviceydelser, herunder særligt sundhed og uddannelse. Der vil være særligt fokus på at sikre kvinders lige adgang til disse.
Særligt fokus
Rohingyaer på flugt
Mellemfolkeligt Samvirke arbejder med ActionAid Bangladesh for hjælpe rohingyaer (muslimsk mindretal), der er flygtet fra hvad FN beskriver som etniske udrensninger i Myanmar og nu lever under meget hårde forhold i flygtningelejre i Bangladesh. Det sker bl.a. ved at sikre særligt kvinders sikkerhed og behov, samt sikre at flygtningene kan holde myndigheder og nødhjælpsorganisationer til ansvar for den hjælp, der leveres. Læs mere her: Hjælpen når frem til rohingyaerne
Sådan arbejder vi
Mellemfolkeligt Samvirkes tilgang er baseret på de internationale menneskerettigheder, herunder at mennesker har ret til et liv fri fra fattigdom og til at deltage i offentlige anliggender. Vi fokuserer på at støtte mennesker i at organisere sig for at skabe progressive forandringer i deres samfund. Vores metoder inkluderer støtte til og samarbejde om udvikling af organisering, nye alliancer, bæredygtige alternativer, information og kampagner samt dokumentation og analyse. Mellemfolkeligt Samvirke støtter også ActionAid Myanmar i at uddanne ”Youth Fellows” og at oprette og udvikle ”Global Platforms” i lokalområderne, som kan understøtte unge kvinder og mænd i at organisere sig, så deres stemmer bliver hørt i politiske processer, og for at kræve bedre offentlige services, særligt indenfor sundhed og uddannelse.
Mellemfolkeligt Samvirker bidrager til, at Myanmar kan opnå de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som i 2015 blev vedtaget af alle lande i FN. Mellemfolkeligt Samvirke kan, som medlem af ActionAid International, der arbejder i 45 lande, bidrage til at skabe sammenhæng mellem lokale, nationale, regionale og globale initiativer for at bekæmpe fattigdom og fremme demokrati og bæredygtig udvikling.
Partnere
Samarbejde mellem folk er en del af Mellemfolkeligt Samvirkes grundidé. I Myanmar samarbejder Mellemfolkeligt Samvirke direkte med ActionAid Myanmar og derigennem med en række af deres lokale partnere. Det sikrer, at arbejdet i Myanmar er lokalt drevet og forankret, og det bidrager til, at resultaterne af arbejdet er bæredygtige.
Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde i Myanmar støttes af vores medlemmer og af Danida.
Tilbage til oversigt over lande