Nepal
FAKTA OM NEPAL
Befolkning: 29,717,587 millioner indbyggere (2018)
Andel af befolkningen under national fattigdomsgrænse: 25 procent
Kan læse og skrive: Mænd: 76,4 procent Kvinder: 53,1 (2015)
Forventet levetid: Mænd: 70,6 Kvinder: 72 (2018)
Placering målt på velstand og udvikling: 149 af 189 lande (Human Development Index 2018)
BNP per indbygger (2016): 2.5 dollar (nummer 199 ud af 230)
På en aflang stribe land mellem Indien og Kina lever 29 millioner mennesker i den bjergrige nation Nepal. Landet hører til blandt de fattigste i verden.
Diskrimination, stereotype kønsroller og en hierarkisk samfundsstruktur er afgørende forhindringer i bestræbelserne på at skabe fremgang og velstand. Mange steder i Nepal bliver kastesystemet rigidt opretholdt, hvilket gør, at nogle mennesker fra fødslen anses som mindre værd end andre. Der findes også en lang række etniske minoriteter i landet, hvoraf nogle placerer sig højt i samfundsordenen, mens andre knapt nok anses som fuldgyldige borgere i staten Nepal. De kommer eksempelvis bagerst i køen på sundhedsklinikkerne og må kæmpe for at sikre en ordentlig skolegang til deres børn.
Ligesom i mange andre udviklingslande søger mange mennesker til storbyen for at prøve at forbedre deres livssituation. Dette har ført til store slumkvarterer i hovedstaden Kathmandu, hvor beboerne kæmper mod at blive smidt ud af deres ydmyge boliger, men også kæmper mod diskriminering og den stigmatisering, der er forbundet med at bo i et slumkvarter.
Mellemfolkeligt Samvirke samarbejder med lokale nepalesiske organisationer. Vi samler fattige mennesker i landsbygrupper, som arbejder for at få adgang til offentlige puljer til lokaludvikling og med at holde myndighedspersoner til ansvar for at levere ordentlig skolegang og sundhedsydelser til alle nepalesiske borgere. Landsbygrupperne giver ikke mindst kvinder mulighed for at træde ud af mændenes altdominerende skygge.
Mellemfolkeligt Samvirke i Nepal er også med til at give en stemme til unge mennesker i Nepal, der brænder for at skabe et mere retfærdigt samfund. Det sker gennem Mellemfolkeligt Samvirkes internationale ungenetværk Activista.
Demokratiske bestræbelser
Nepal går med små skridt i retning af et mere demokratisk samfund. I 2008 satte et historisk valg punktum for en 10 år lang borgerkrig startet af Maoistoprørere, og det nye parlament afskaffede definitivt kongedømmet i Nepal. Dermed startede også en proces med at skrive en ny forfatning, der skal give bedre vilkår for dalitter (mennesker fra de lavere kaster), etniske minoriteter og kvinder.
I 2017 har der været afholdt valg i landets provinser for første gang siden 1997. Og selv om valgene har været omgærdet af en del kaos, viser de, at den demokratiske proces i Nepal trods alt er tilbage på sporet.
Rystende tilbageslag
I april 2015 blev den i forvejen skrøbelige bjergnation rystet af et voldsomt jordskælv. Omkring 9000 mennesker mistede livet, 602.257 hjem blev ødelagt og yderligere 285.099 hjem og bygninger, samt en stor del af landets infrastruktur, blev beskadiget.
Det går fortsat langsomt med genopbygningen, og der er stadig risiko for nedstyrtning af bygninger. Genopbygningen er trukket ud, bl.a. fordi regeringen har nølet med at udbetale de lovede tilskud til de mennesker, der mistede deres hjem.
Mellemfolkeligt Samvirke var tilstede med akut nødhjælp efter jordskælvet. Indsatsen har hjulpet mere end 133.000 mennesker med bl.a. midlertidige boliger, midlertidige uddannelsescentre, hygiejnesæt og kornsiloer.
Ungenetværket Activista var med til at mobilisere unge nepalesere, der hjalp til i de kaotiske uger og måneder efter jordskælvet.
I dag arbejder vi videre med et genopbygningsprogram, der sætter lokalsamfundene i spidsen for den omfattende indsats. Programmet løber indtil 2018, og vil forhåbentlig være med til at få landet helt på fode igen.
Og forhåbentlig mere end det.