Den arabiske region
Vidste du det om den arabiske region?
- 370 millioner indbyggere
- 3 ud af 4 kan læse og skrive
- Hver fjerde unge person er arbejdsløs
- Forventet levealder: 70
- Andel af befolkningen under 25 år: 60%
- Andel kvinder på arbejdsmarkedet: 25% i regionen; 13% i Syrien og 15% i Jordan.
- Antal flygtninge i den arabiske region: Mere end 1,5 millioner palæstinensiske; 2,2 millioner syriske og 148.000 irakiske flygtninge.
Regionen er præget af fattigdom, politisk ustabilitet, marginalisering, undertrykkelse på mange niveauer samt social, politisk, økonomisk og kulturel diskrimination af kvinder.Vi arbejder derfor med at fremme unges politiske indflydelse, sikre kvinders rettigheder og bistå sårbare grupper påvirket af konflikt og besættelse.
Den arabiske region har historisk set været præget af autoritære regimer og manglende respekt for menneskerettigheder. Under det arabiske forår i 2011 gik hundredetusinder – med ungdommen som frontløbere – på gaden og protesterede mod de siddende regimer og krævede politiske reformer og mere indflydelse på beslutningsprocesser. Flere diktatorer måtte bukke under for kravet om demokrati, men de første spirende tegn på demokratisk udvikling har siden lidt en krank skæbne, og i flere lande er råderummet for civilsamfundet siden blevet indskrænket yderligere. Og befolkningens politiske og civil rettigheder indskrænkes fortsat. . Det arabiske forår har dogfor altid ændret befolkningernes selvopfattelse og ønske om indflydelse på politiske beslutninger, og skabt rum for at diskutere og kræve rettigheder, frihed og god regeringsførelse. Behovet for at støtte civilsamfundet i den arabiske region denne proces er derfor vigtigere end nogensinde før.
Se resultater i den arabiske region
Projektstøtte: Mellemøstpuljen for Unge
Som led i Det Arabiske Initiativ administrerer Mellemfolkeligt Samvirke en pulje, hvorfra danske og mellemøstlige NGO’er kan søge om støtte til partnerskabsprojekter i Mellemøsten og Nordafrika (MENA-regionen).
Unge
Unge mellem 15 og 24 udgør en tredjedel af befolkningen i den arabiske region. De har potentiale til at gøre ting anderledes ogskabe nye visioner og politiske alternativer for at overkomme de udfordringer regionen står overfor i dag, men der er dog mange barrierer at overkomme før dette kan opnås: et patriarkalsk samfund, begrænset adgang til beslutningsprocesser og et top-down læringsmiljø, som promoverer passivitet og opretholder traditionelle kønsroller. Men de seneste år har ændret unges selvopfattelse, og de er begyndt at se sig selv som aktive politiske agenter.
Mellemfolkeligt Samvirke arbejder derfor i samarbejde med lokale partnere i Mellemøsten med at styrke kapaciteten hos unge aktivister, marginaliserede grupper, folkelige bevægelser, ungdomsgrupper og civilsamfundsorganisationer, så de kan udfordre og søge indflydelse på sociale og politiske forandringsprocesser. Vi støtter mobilisering af unge og civilsamfundsaktører til at skabe fælles kampagner, gennemføre lokale forandringsprojekter og drage de lokale myndigheder til ansvar. Og så arbejder vi for at øge interkulturel forståelse og dialog mellem unge mennesker i den arabiske region og Danmark samt støtte partnerskaber mellem organisationer på tværs af regionerne.
Kvinder
Kvinder i den arabiske region har ikke de samme rettigheder og muligheder som mænd. Stereotype kønsroller samt religiøs og social konservatisme begrænser kvinders bevægelse og deltagelse i alle sfærer i samfundet. Mellemfolkeligt Samvirke arbejder derfor med at fremme kvinders rettigheder og styrke marginaliserede kvinders muligheder for at udfordre diskrimination og deltage aktivt i deres samfund.
Konkret fokuserer vi på at mobilisere og organisere unge mænd og kvinder til at udfordre kønsrelateret vold, diskrimination og rettighedskrænkelser samt at styrke eksisterende kvinderettighedsorganisationer og -initiativer og etablere regionale netværk og platforme for erfaringsdeling.
Konflikt og besættelse
Den arabiske region er også kendetegnet ved en række konflikter og uroligheder. Ikke mindst den fortsatte besættelse af Palæstina resulterer i rettighedskrænkelser og er en kilde til regionale konflikter. De mange konflikter, som også omfatter den igangværende borgerkrig i Syrien, har alvorlige konsekvenser for både udviklingen og for opfyldelsen af menneskerettigheder i regionen. Derfor har Mellemfolkeligt Samvirke påbegyndt initiativer, der forbinder vores rettighedsbaserede demokratiarbejde med nødhjælpsindsatser.
Vi støtter blandt andet syriske flygtninge i Libanon og Jordan i at organisere sig og i fællesskab identificere og få dækket deres mest basale behov. Samtidig arbejder vi på at opbygge syriske kvinders og unges evner og selvtillid til i fremtiden at tage lederskab og spille en aktiv rolle i opbygningen af et nyt Syrien. Vi sætter dem også i forbindelse med de omkringliggende lokalsamfund for at skabe solidaritet, og i fælleskab italesætte de humanitære udfordringer, begge parter oplever som følge af den syriske flygtningestrøm.