Billede
Gaza City

Våbenhvile nu!

SKRIV UNDER: Vi beder den danske regering bruge sin stemme både i EU, i FN, overfor allierede og direkte i dialog med Israel og de palæstinensiske fraktioner i forsøget på at redde liv nu.  

Vi behandler dine oplysninger sikkert. Du vil høre fra os via e-mail, sms, telefon og annoncer om vores aktiviteter, indsamlinger og medlemshvervning, som du altid kan framelde dig via medlemsservice@ms.dk. Vi indsamler informationer til analyser og til at forbedre vores kommunikation med dig. Læs mere i vores datapolitik her.

92.027272727273%
50615 HAR ALLEREDE SKREVET UNDER

SKRIV UNDER: Vi beder den danske regering bruge sin stemme både i EU, i FN, overfor allierede og direkte i dialog med Israel og de palæstinensiske fraktioner i forsøget på at redde liv nu.  

Der er begrundet mistanke for, at Israel begår folkedrab i Gaza. Det har FN's højeste domstol vurderet. Med så alvorlige anklager er det nødvendigt, at den danske regering bakker op om dommen.

Mange tusinder er dræbt i bomberegn eller under murbrokker. Mange flere vil dø af sult eller af følgesygdomme af at drikke beskidt vand. 

Derfor skal regeringen også presse på for en øjeblikkelig og varig våbenhvile, så liv kan blive reddet og så tilstrækkelig nødhjælp kan komme ind i Gaza. 

Vores politiske krav

Vi appellerer til den danske regering om at arbejde for: 

  1. Øjeblikkelig våbenhvile 
     
  2. Respekt for international lov
     
  3. Frigivelse af alle civile gidsler 

     

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Mellemfolkeligt Samvirkes holdning til den seneste eskalering af vold omkring og i Gaza?

Drab, bortførelser og overgreb på civile kan ikke legitimeres. Vi fordømmer på det kraftigste Hamas' grusomme angreb, kidnapninger og drab. Ligesom vi fordømmer Israels voldsomme angreb på civile og kritisk infrastruktur i Gaza, tvungen fordrivelse af en million mennesker, og blokade af mad, strøm og varmekilder. Kollektiv afstraffelse af civile er en krigsforbrydelse.

Hvorfor er en humanitær korridor ikke nok?

En kortvarig humanitær korridor er utilstrækkelig og kan slet ikke yde nødhjælp nok til de mange mennesker, der har behov for det. FN og en lang liste af verdens humanitære organisationer har opfordret til en humanitær våbenhvile, der kan sikre livreddende hjælp både i form af vand, mad, medicin, brændstof, hygiejneprodukter, sikker adgang for sundhedspersonale og nødhjælpsarbejdere, og reparation af kritisk infrastruktur som vandrør og hospitaler.

 

Hvad er konsekvenserne af eskaleringen af vold for kvinder, unge og børn?

Vi er yderst bekymrede for konsekvenserne af yderligere vold mod kvinder, børn og unge. Vores kollegaer i de besatte palæstinensiske områder har fortalt os, at børn er rædselsslagne for lyden af bombardementer. De har set billeder af dræbte børn i deres nabolag. De er bange for at gå i skole, fordi deres kvarterer er blevet ødelagt, og de bor blandt murbrokkerne af sammenfaldne bygninger.  

Unge mennesker i Gaza har allerede overlevet fire krige og lider ofte af psykiske lidelser. Kvinder, der bor i Gaza og flygtningelejrene på Vestbredden, vil også bære hovedparten af denne eskalerende vold. En enorm husholdnings- og omsorgsbyrde vil falde på deres skuldre for at tage sig af de sårede, for at klare ødelæggelsen af hjem, offentlig infrastruktur, sundhedstjenester og adgang til rent vand.  

Støtter Mellemfolkeligt Samvirke Hamas?

Nej, Mellemfolkeligt Samvirke støtter ikke Hamas.
Vores fokus som humanitær organisation er at sikre beskyttelse af civile og deres rettigheder. I denne sammenhæng støtter vi palæstinensernes ret til lige rettigheder, selvbestemmelse og beskyttelse i henhold til international lov. Det betyder ikke, at vi støtter Hamas eller udfordrer Israels ret til sikkerhed; vores mål er at sikre, at alle mennesker, herunder palæstinenserne, får den beskyttelse og de rettigheder, de har krav på.

Hvad er Mellemfolkeligt Samvirkes holdning til raketter, der bliver affyret ind i Israel?

Hamas er ansvarlige for civile dødsfald og kvæstelser forårsaget af raketbeskydning mod Israel. Raketterne der affyres fra Gaza ind i Israel er upræcise, og deres brug er i strid med international humanitær lov, som forbyder brugen af våben, der af natur er vilkårlige.  

Hvad er Mellemfolkeligt Samvirkes holdning til israelere kidnappet til Gaza?

Vi fordømmer på det kraftigste Hamas' grusomme angreb, kidnapninger og drab. At udføre eller true med at udføre en gidseltagning er forbudt i henhold til international humanitær lov. Enhver tilbageholdt, herunder kombattanter, skal behandles humant og med værdighed.

Alle parter skal respektere deres forpligtelser i henhold til international humanitær lov og stoppe drab, kidnapninger og angreb på civile.

Hvad er Mellemfolkeligt Samvirkes holdning til ulovlige bosættelser?

Mellemfolkeligt Samvirke mener, at den eneste måde at sikre bæredygtig fred er ved at stoppe den militære besættelse, standse den uretfærdighed og uværdige behandling som palæstinensere udsættes for på den besatte Vestbred, Østjerusalem og Gaza, og sikre ligestilling for palæstinensere overalt. Det gælder også retten til at vende tilbage til deres hjem, hvor de eller deres familier engang boede. 

Israelske bosættelser på Vestbredden og Østjerusalem er ulovlige. De bryder utvetydigt international humanitær lov, og de udgør samtidig en hindring for fred mellem Israel og palæstinenserne. Det slog FN's Sikkerhedsråd fast i december 2016 med resolution 2334, som kalder bosættelserne "illegitime" og en "hindring for fred". 

Bosættelsespolitikken skaber udbredt fattigdom og fratager palæstinenserne deres jordbesiddelser, som de har haft i generationer. Bosættelserne underminerer mulighederne for en holdbar to-statsløsning langs de såkaldte 1967-grænser. 

Hvorfor arbejder Mellemfolkeligt Samvirke på Vestbredden?

Mange palæstinensere der bor på Vestbredden, står over for ringe eller ingen adgang til grundlæggende rettigheder såsom vand, elektricitet, sundhed, sanitet, uddannelse eller levebrød og er ude af stand til at bygge hjem eller infrastruktur. 750.000 mennesker har brug for humanitær bistand, og den palæstinensiske befolkning står over for systematiske menneskerettighedskrænkelser, herunder ulovlige nedrivninger, tvangsfordrivelse og vilkårlige arrestationer. Få har tilstrækkelig adgang til retssystemet. Et system af checkpoints og lukninger begrænser i høj grad bevægelsesfriheden. Mere end en halv million israelere bor i 237 "bosættelser" på Vestbredden, inklusive Østjerusalem, som alle er ulovlige i henhold til international lov. 

Hvorfor arbejder Mellemfolkeligt Samvirke i Gaza?

Siden 2007 har befolkningen i Gaza levet under en blokade, som gør det umuligt at besøge og forlade Gaza via land, hav eller luft. Dette begrænser i høj grad basale fornødenheder som mad, medicin og byggematerialer i at komme ind i Gaza.  

Blokaden gør livet næsten umuligt for de 2 millioner mennesker, der bor der – over 1,2 millioner af dem er flygtninge. De har ringe eller ingen adgang til væsentlige ressourcer såsom elektricitet, vand og kloakering. 

Halvdelen af befolkningen i Gaza er børn, der ikke kender til et liv uden blokaden. Børnene er særligt hårdt ramt. Fire ud af fem børn i Gaza lever med depression, dyb sorg og i konstant frygt. Deres uddannelse er også hårdt påvirket: Næsten 250 skoler blev beskadiget under krigen i 2021, mange efter at være blevet repareret eller genopbygget fra krigen i 2014, hvor mere end 250 skoler blev ødelagt eller beskadiget. 

Blokaden, gentagne eskalationer, krige og stigende fattigdom har haft en ødelæggende indvirkning på Gazas økonomi. Næsten 50 % af befolkningen i Gaza er arbejdsløse, hvilket giver Gaza den højeste arbejdsløshed i verden. Inden for denne sammenhæng støtter vi den palæstinensiske befolkning i at opretholde et værdigt levegrundlag i en umulig situation, særligt med fokus på børn, unge, kvinder og marginaliserede befolkningsgrupper for eksempel internt fordrevne og flygtninge. Vi understøtter befolkningen i at være aktive forandringsaktører og opbygge et civilsamfund, der kan kræve deres rettigheder og holde de lokale palæstinensiske myndigheder til ansvar samt engagere unge om et alternativ til Hamas og radikalisering. 

Hvad er den langsigtede løsning på konflikten?

Det internationale samfund må lægge pres på Israel og øvrige parter i regionen for at opnå en forhandlet løsning, der sikrer både Israels ret til sikkerhed og palæstinensers ret til frihed, selvbestemmelse og grundlæggende rettigheder.

Hvorfor indsamler I underskrifter?

Med din underskrift er du med til at lægge pres på magthaverne. Gang på gang har vi set, at folkeligt pres virker, når vi vil skabe forandring. Vi tager din underskrift med, når vi vil have magthaverne i tale. Sammen kan vi sørge for, at de lytter.

Hvorfor beder I om telefonnummer?

Støtte og donationer fra mennesker som dig er altafgørende for vores arbejde. Derfor vil vi rigtig gerne ringe til dig og spørge, om du har lyst til at blive medlem. Vi vil også ca. én gang om måneden sende dig en SMS, der giver dig mulighed for at støtte vores arbejde.

Vi ved, at hvis vi ikke spørger, får vi ikke flere medlemmer. Derfor er det ikke muligt at afgive din underskrift uden et telefonnummer. Du kan dog altid frabede dig opkald og SMS'er ved at skrive til medlemsservice@ms.dk.

Jeg har et udenlandsk telefonnummer

Man kan pt. kun skrive under på vores underskriftindsamlinger med et dansk telefonnummer bestående af otte tal. Vi arbejder på en god løsning.