
Nyt samarbejde gør udsatte unge parate til job og uddannelse
Hver fjerde unge i et udsat boligområde er i hverken i uddannelse og job. Tuborgfondet og Mellemfolkeligt Samvirke vil sammen bryde dette mønster i tre byer ved at ruste unge til aktivt medborgerskab - og dermed styrke deres uddannelses- og jobparathed.
”Tuborgfondet støtter unge mennesker, som i fællesskab vil gøre en forskel og skabe positiv forandring. Vi kan ikke tage vores demokratiske styreform for givet. Derfor skal vi give flere unge lyst og mulighed for at deltage i demokratiske processer og opleve, at der bliver lyttet, og at deres mening tæller,” siger sekretariatschef Peter Giacomello i Tuborgfondet.
En stor hindring for job og uddannelse skyldes, at unge i udsatte boligområder er i en socialt udsat livssituation. Undersøgelser viser, at mange unge er modløse og føler sig ekskluderede fra det danske samfund.
”Vi ved fra vores arbejde i andre udsatte områder, at der er et kæmpe potentiale blandt de unge. De har bare nogle sværere forudsætninger for at få potentialet indfriet. De mangler opbakning hjemmefra, og selvom mange af dem er motiverede, så har de ikke en omgangskreds, der støtter dem i fx at blive aktiv i en forening eller uddannelse,” siger Helle Gerber, der er leder af det nationale programarbejde i Mellemfolkeligt Samvirke.
Om Tuborgfondet
- Tuborgfondet støtter unge, der sammen sætter noget i gang, realiserer deres drømme og bruger deres handlekraft til at styrke samfundet og erhvervslivet.
- Tuborgfondet uddeler hvert år ca. 40-60 mio. kr. til gavn for samfundet.
Projektet vil fokusere på unge i udsatte boligområder i Esbjerg, Århus og Storkøbenhavn. Mellemfolkeligt Samvirke har i en årrække arbejdet med unge i udsatte boligområder – og netop tryghed og sammenhængskraft lokalt for unge gør, at de har meget lettere ved at nærme sig fællesskabet.
”Vejen frem er at styrke de unges personlige og sociale kompetencer, så de får selvtillid nok til at tage en uddannelse og et job. Vores metode er arbejde intensivt med positive fællesskaber omkring de unge. De unge skal vide, at de ikke står alene, og at de kan en masse ting. Det giver dem mod på tilværelsen, og pludselig tør de taget ordet i timerne i skolen. Det er den direkte vej til uddannelse og senere job,” siger Helle Gerber.
Tuborgfondet og Mellemfolkeligt Samvirke har tidligere haft partnerskaber – og det nye projekt bygger videre på erfaringerne herfra. Projektet løber frem til 2022.