
Foto: Matthew Abbott / Ritzau Scanpix
Red klimaet. Stop oliesvineriet.
Klimakrisen raser. Flere steder i verden lider udsatte mennesker under de livstruende forandringer. Australien brænder. Ekstremt vejr skaber sult i Zambia, Zimbabwe, Malawi og Mozambique. Dyr uddør.
Mens unge verden over går på gaden og kræver handling nu, tøver de, der kan gøre den største forskel for klimakrisen, med at tage beslutninger.
Vi skal ud af den sorte tidsalder og ind i en grøn fremtid. Det kræver, at stater, virksomheder, banker og pensionsselskaber tager ansvar. Mens Danmarks største pensionsselskab, PFA, investerer milliarder af vores penge i olie, har Nordea og Danske Bank investeret 40 milliarder i nye kulkraftværker.
Så kære PFA, Danske Bank og Nordea: Tag stilling og sælg jeres aktier i sort energi!
Skriv under og lad os sammen lægge pres på for at stoppe oliesvineriet.
SKRIV UNDER:
Hvad bruger I underskrifterne til?
For mange danskere er det ikke kun igennem vores valg af transport, forbrugsvaner eller kost, at vi kan gøre en forskel, når det kommer til CO2-udledning per enkeltperson. Faktisk ligger det største CO2-aftryk ofte i vores pensionsopsparinger. Vi råber derfor Danmarks største pensionsselskab, PFA, op, og opfordrer dem til at stoppe sorte investeringer i oliesvineri.
Med din underskrift er du med til at lægge pres på PFA, så de lytter til vores og forskernes opråb om, at fossile brændstoffer skal blive i jorden. Jo flere vi er, der kræver, at vores penge ikke bliver investeret i oliesvineri, kulminer og fossil energi, jo bedre.
Mellemfolkeligt Samvirke er løbende i dialog med PFA og andre pensionsselskaber om deres ansvar over for klimaet, menneskerettigheder, miljø og skat. Vi har bl.a. kortlagt, at PFA har cirka 9,2 milliarder kr. i fossile selskaber (juni 2019). Det har vi været i dialog med PFA om de seneste måneder. PFA skal vide, at vi er mange, der vil have vores penge investeret i fremtiden, ikke i at ødelægge planeten og de mennesker, der bebor den.
Hvorfor blander Mellemfolkeligt Samvirke sig i en klimadiskussion?
Klimakrisen er en af vores tids største udfordringer – også når det handler om ulighed. Mellemfolkeligt Samvirke er sat i verden for at bekæmpe ulighed. Gennem politisk pres arbejder vi for at hjælpe udsatte og fattige mennesker verden over med at lære deres rettigheder at kende og at få adgang til uddannelse, sundhedsydelser, mad og rent drikkevand.
Lige nu er millioner af mennesker udfordret og på kanten af hungersnød i Zambia, Zimbabwe, Malawi og Mozambique, fordi den værste tørke i årtier, forårsaget af klimaforandringerne, ødelægger afgrøder. Tørken kommer efter de to cykloner, Idai og Kenneth, ramte de samme områder i marts og april 2019. Aldrig før har to så voldsomme cykloner ramt områderne med så kort et tidsinterval.
Vi ved også, at klimaforandringer og økonomisk ulighed desværre er to tæt forbundne udfordringer. De rigeste 10 % af verdens befolkning har et CO2-aftryk, der er 11 gange højere end den fattigste halvdel af befolkningen. Sammenlignet med de fattigste 10 % er aftrykket hele 60 gange højere for de rigeste 10 %.
Kilde:
Hvad gavner en underskriftindsamling?
Som civilsamfundsorganisation arbejder vi ud fra det princip, at vi sammen er stærkere. Når vi organiserer os og kæmper i fællesskab, kan vi råbe højere og stille større krav om politiske forandringer.
Vi har haft en god dialog med PFA og andre pensionsselskaber allerede, men der er brug for, at vi er mange, der markerer klart, at vi ikke vil være med til at finansiere eftersøgning af mere olie og udvinding af kul, gas og olie. Fossile brændstoffer skal blive i jorden, hvis vi skal holde temperaturstigningerne under 1,5 grader.
Hvilken betydning har det at protestere over for PFA?
PFA er Danmarks største private pensionsselskab med mere end 600 milliarder kr. i forvaltning. Tilsammen har de danske pensionsselskaber omkring 4.000 milliarder kr. under forvaltning. Det svarer til cirka to gange Danmarks bruttonationalprodukt. PFA har investeret omkring 9,1 milliarder kr. i fossile aktier og obligationer, og pensionsselskaberne har tilsammen omkring 30 milliarder i fossile selskaber.
PFA har selv formuleret et sæt retningslinjer for arbejdet med at integrere Paris-aftalen i deres investeringsprocesser. Her skriver PFA, at de ikke ønsker at investere i selskaber, der direkte modarbejder Paris-aftalen. Vi ved derfor, at PFA er lydhøre overfor budskabet.
For mange danskere vil et frasalg af fossile selskaber fra pensionsopsparingen være det vigtigste, vi personligt kan gøre for at reducere vores klima-aftryk. Mellemfolkeligt Samvirke har sammen med andre bevægelser haft en god dialog med PFA og en række andre pensionsselskaber gennem de seneste år. Men pensionsselskaberne mangler stadig at forstå alvoren i klimakrisen og fuldt ud frasælge deres fossile investeringer.
MP Pension har efter pres fra deres medlemmer valgt at frasælge alle aktier i kul- og olieselskaber. Derfor kan vi også gøre en forskel i andre pensionsselskaber, hvis vi i fællesskab råber dem op.
Kilder:
Hvor har Mellemfolkeligt Samvirke tallene fra?
Mellemfolkeligt Samvirke har gennemgået PFA’s offentligt tilgængelige aktie- og obligationsporteføljer for selskaber, der beskæftiger sig med fossil energi. Det gør vi ud fra nogle strukturerede retningslinjer. Vi kategoriserer virksomhederne og tæller op, hvor meget PFA har investeret i dem. Det giver os en indikation på PFA’s samlede fossile investeringer, hvor der dog kan være afvigelser i detaljerne. Hvis du er interesseret i de metodemæssige detaljer kan du læse mere her.
Hvad mener Mellemfolkeligt Samvirke, at PFA skal gøre?
Vores specifikke krav til PFA er, at de skal melde klart ud, at de vil sælge deres investeringer i fossile selskaber snarest muligt. Selve af-investeringen skal ske senest i 2021. Vi er opmærksomme på, at visse investeringer kan være svære at komme ud af. Dette skal PFA selvfølgelig håndtere ansvarligt over for både planeten og investeringerne.
Definitionen af et fossilt selskab kan være vanskelig, da selskaber typisk har blandede aktiviteter. Mellemfolkeligt Samvirke foreslår en grænse, inspireret af det største norske pensionsselskab, KLP, som har valgt helt at ekskludere selskaber med tjæresand fra deres investeringer. KLP stiller også krav til, at maksimalt 5 procent af omsætningen i et selskab må komme fra kul. Dertil foreslår vi en grænse på 10 procent for olieaktiviteter og 20 procent for gasaktiviteter. Dette skal afsøges og begrundes. Selskaberne skal samtidig have en plan for reduktion af den faktiske mængde fossile aktiviteter.
Kilde:
I har selv jeres pension i PFA. Hvorfor det?
Mellemfolkeligt Samvirke flyttede i 2016 medarbejdernes pensionsopsparing til PFA. Vi har siden da været i tæt dialog med PFA om deres ansvarlighedspolitik. Da vi valgte PFA som samarbejdespartner, var det med den bevidste strategi at kunne påvirke ansvarligheden i markedets største aktør. PFA har været en god dialogpartner og er på mange områder blevet betydeligt mere ansvarlige siden 2016.
Har I tænkt jer at flytte jeres medarbejderes pension?
I øjeblikket bruger vi aktivt vores status som kunde i PFA til at lægge øget pres på PFA for at få en mere ansvarlig klimapolitik. Hvis det ikke lykkes at få PFA til at afinvestere fossile selskaber, vil Mellemfolkeligt Samvirke tage kundeforholdet op til revision sammen med PFA og undersøge muligheden for at flytte pensionsopsparingen til en fossilfri pensionsopsparing.
Er det ikke godt, at PFA og andre pensionsselskaber udøver ’aktivt ejerskab’ over for de fossile selskaber?
Det er rigtigt, at PFA – sammen med flere andre danske pensionsselskaber – er en del af ClimateAction 100+, som er et globalt netværk, der er sat i verden for at sikre, at de virksomheder, der udleder flest drivhusgasser verden over, tager ansvar for klimakrisen - gennem såkaldt ‘aktivt ejerskab’.
Den seneste rapport fra ClimateAction 100+ viser dog, at de selskaber, der udleder flest drivhusgasser, er med i organisationer eller lobbynetværk, der direkte modarbejder Paris-aftalens målsætninger. Rapporten viser også, at selskaberne ikke har en strategi for reduktion af deres fossile virksomhed, der stemmer overens med Paris-aftalens mål om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.
Desværre mener PFA og andre danske pensionsselskaber, at det er vigtigere at presse de fossile selskaber som investorer end at frasælge aktierne i selskaberne. Vi mener, at pensionsselskabernes aktive ejerskab som investorer i selskaber, er vigtige for at presse selskaberne til at undgå negative konsekvenser ved deres aktiviteter - fx overgreb på menneskerettigheder, børnearbejde, skatteundvigelse osv.
Men for de fossile selskaber er hovedproblemet, at deres forretning er overvejende udvinding af eller energiproduktion fra fossile ressourcer. Det vil derfor sjældent være muligt for et fossilt selskab helt at transformere sig til at være bæredygtigt. Derfor giver frasalg bedre mening end aktivt ejerskab.
Man kan sige det sådan, at aktivt ejerskab er muligt og vigtigt, hvis det handler om negative konsekvenser af selskabernes aktiviteter, mens det ikke giver mening, når det handler om, at selve selskabets kerneforretning er skadelig for jorden.
Men PFA har jo en bæredygtig pensionsløsning. Er det ikke en god ting?
Både og. PFA lancerede i februar 2020 et bæredygtigt pensionsprodukt, som gør det muligt for PFAs kunder at investere i særligt bæredygtige selskaber gennem deres pensionsopsparing. Dét mener vi selvfølgelig er et skridt i den rigtige retning.
Men så længe PFA fortsat investerer i fossile selskaber, er vi ikke i mål. Det er ikke godt nok, at bæredygtige investeringer er et enkelt produkt, man som pensionskunde kan vælge til, når pensionsselskabet samtidig fortsætter med at investere flere milliarder i fossile brændstoffer. Vi vil ikke have lappeløsninger. Vi vil have klimaløsninger.
Kommer det til at koste pensionsafkast at frasælge fossile selskaber?
Fossile investeringer er i stigende grad en risiko. Hvis vi skal leve op til Parisaftalens målsætninger om at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader, skal størstedelen af de kendte olie-, gas og kulforekomster, som selskaberne har og er værdisat ud fra, blive i jorden. Det betyder, at fossile selskaber vil miste deres værdi. Samtidig er bæredygtige investeringer både økonomisk konkurrencedygtige og vil formentlig blive mere værdifulde, efterhånden som den grønne omstilling tager fart. Derfor kan det økonomisk godt betale sig at afinvestere de fossile selskaber – men det vigtigste er naturligvis, at vi skal redde planeten og de mennesker, der bebor den!
Kilde:
Hvad kan jeg mere gøre?
Du kan være med i Mellemfolkeligt Samvirkes kampagneaktiviteter i Danmark. Vi har et særligt fokus på klimaretfærdighed i alt, hvad vi laver. Vi mobiliserer til klimademonstrationer, klimastrejker og underskriftsindsamlinger. Skriv til klima@ms.dk, hvis du har lyst til at høre mere.
Hvis du vil gøre endnu mere for at stoppe strømmen af investeringer i fossil energi fra danske pensionsselskaber, er et godt sted at starte at kontakte dit eget pensionsselskab og give dem tydelig besked om, at du ikke vil have dine penge i fossile selskaber. Mange pensionsselskaber er demokratisk styrede og har generalforsamlinger i marts-april måned, hvor du kan støtte forslag om at afinvestere fossile selskaber.
Mellemfolkeligt Samvirke har også et netværk, som vi kalder Aktive Pensionskunder, hvor vi hjælper hinanden med at stille forslag til generalforsamlinger i pensionsselskaber og at gå i dialog med selskaberne. Vi har en Facebook-gruppe, hvor du kan læse mere om netværket. Du er også velkommen til at tage direkte kontakt til vores politiske chef, Lars Koch på lak@ms.dk.
Du kan også blive aktiv i Ansvarlig Fremtid, som er et netværk af frivillige, der arbejder for at få investorer til at stoppe deres investeringer i fossile selskaber.