
Aarhus skal gå forrest. Skriv under og pres på for lokal klimahandling!
Aarhus Kommune har et ambitiøst mål: Aarhus skal være CO2-neutral i 2030.
Men der sker langt fra nok. I 2019 udledte vi i Aarhus Kommune hele 1,3 millioner ton CO2. Det vidner om lang vej endnu.
Heldigvis insisterer vi i Aarhus på forandring! Vi er 9 ud 10, der bakker om en CO2-neutral by i 2030. Det er fantastisk!
Men det ambitiøse mål kræver modige politikere, der tør gå forrest.
Vi har brug for, at politikerne i Aarhus viser vejen. Jacob Bundsgaard, Bünyamin Simsek, Jette Skive og flere kan og skal gå forrest.
Og de kan starte med at erklære klimanødstilstand i Aarhus. Som den første kommune i Danmark!
Aarhus skal gå forrest og vise resten af Danmark – og verden – hvordan man skaber den grønne omstilling, som kloden sukker efter.
Aarhus skal:
- Erklære klimanødstilstand og pointere, hvor alvorlig en klimakrise verden befinder sig i.
- Gå forrest og nå kommunens ambitiøse mål om at være CO2-neutral i 2030 uden kvoter og forhåbninger om CO2-fangst, som vi ikke ved, om er muligt i det nødvendige omfang.
- Stoppe med at investere penge i fossile brændstoffer som kul og olie.
- Etablere et kommunalt borgerting, hvor borgere kan bidrage med forslag til den grønne omstilling.
- Indføre gratis offentlig transport for unge under 30 år.
Hjælp os med at presse de aarhusianske politikere til at handle. Vi samler alle underskrifterne og sender dem til de enkelte politikere.
SKRIV UNDER:
Aarhus er en enkelt by. Kan vi overhovedet gøre en forskel?
Vi har kun få år tilbage til at afværge klimakatastrofen. Millioner vil sulte, dø og miste deres hjem, hvis ikke vi handler nu. Derfor er det nu, vi alle skal handle. Store som små. Og verden har brug for forbilleder. Byer, lande, virksomheder og mennesker der tør gå foran og vise et eksempel.
Aarhus er allerede langt fremme, når det gælder nedbringelse af CO2. Nu gælder det om at gå hele vejen mod CO2-neutralitet. Et ambitiøst mål – men Aarhus Kommune tøver med at tage de nødvendige skridt.
Vi har set med Covid-19-pandemien, hvad det vil sige at handle politisk, når verden står i en nødstilstand. Klimakrisen vil skabe en nødstilstand af dimensioner, som vi næppe har set før. Derfor er det uambitiøst, når Aarhus Kommune afhænger CO2-fangst for at nå deres CO2-mål.
I 2019 udledte Aarhus Kommune 1,3 millioner CO2. Hvis det ikke lykkedes med CO2-fangst, vil Aarhus Kommune langt fra nå sit mål om at blive CO2-neutral. CO2-fangst er en ung teknologi, og vi kan ikke håbe på, at CO2-fangst kan nedbringe hele verdens CO2-udledning nok til at nå målet om at holde temperaturstigningerne på maks. 1,5 grader. Vi bliver nødt til også at gå andre veje og være langt mere ambitiøse.
Hvorfor blander Mellemfolkeligt Samvirke sig i lokalpolitik?
Lokalt. Nationalt. Globalt. Skal vi stoppe temperaturstigningerne, skal vi handle på alle niveauer. Som udviklingsorganisation oplever vi på nærmeste hold, hvordan klimaforandringerne rammer verdens fattigste netop nu. Klimaforandringerne er ikke længere et fremtidsscenarie. Bønder dør af sult, fordi de ikke længere kan dyrke jorden. Børn som voksne opsluges af vandmasserne og drukner, når oversvømmelserne rammer. Hjem forsvinder.
Kun hvis vi står sammen verden over og handler på samme måde, som vi har set det med Covid-19, kan vi gøre os forhåbninger om at begrænse klimaforandringernes ødelæggelser. Det kræver handling både lokalt og globalt.
Når Aarhus Kommune investerer i firmaer, hvis primære forretning er udvinding af eller energiproduktion fra fossile ressourcer, så støtter man indirekte, at der bliver udledt CO2.
Hvad gavner det at skrive til lokalpolitikerne?
Vi skal se handling. Fra den mindste by til det største land. Derfor skal vi have politikerne til at sætte handling bag ordene.
Det er fantastisk, at lokalpolitikerne i Aarhus har sat sig et så ambitiøst mål som CO2-neutralitet i 2030, men det skal følges op af handling. Ni ud af ti borgere i Aarhus bakker op om kommunens ambitiøse mål. Desværre er den nye klimaplan for Aarhus langt fra ambitiøs nok. Man når hverken reelt ned på den CO2-udledning, man har ambitioner om, uden CO2-fangst, eller frasælger sine investeringer i fossile brændstoffer. Det er nu, at politikerne skal mærke, at vi også bakker op om, at de handler ambitiøst.
Hvorfor erklære nødstilstand i Aarhus?
Med Covid-19 så hele verden, hvad det reelt betyder, når et land befinder sig i en nødstilstand. Drastiske handlinger som nedlukning, mundbindskrav og indgriben i såvel det offentlige som private rum er pludseligt muligt. Klimakrisen vil være en verdensomspændende nødstilstand. Hvis politikerne tør erklære nødstilstand, bør vi også se reel og konkret handling for at begrænse klimaforandringer og temperaturstigninger.
Hvad bruger I underskrifterne til?
Vi samler alle underskrifterne til de enkelte politikere og sørger for, at de får dem samlet.
Kan jeg skrive under, selvom jeg ikke bor i Aarhus?
Ja, selvfølgelig. Med et fokus på Aarhus Kommune er underskriftindsamlingen målrettet mennesker, der bor i Aarhus, men alle er velkomne til at være med. Jo flere vi er, desto større er presset på politikerne for at skabe reel klimahandling.
Hvorfor lige Aarhus?
Aarhus er en af de danske byer, der er gået allerforrest i klimakampen. Det er vi naturligvis glade for, men derfor er vi også meget bekymrede for, at man med den nyeste klimaplan ikke når i mål med de nødvendige CO2-nedskæringer. Derfor ønsker vi at lægge pres på de aarhusianske politikere for at tage den nødvendige handling, der skal til for, at Aarhus når sit ambitiøse mål for CO2-udledningen.
Hvad betyder det at erklære nødstilstand?
At erklære klimanødsituation er en stærk, symbolsk handling, som viser Aarhus Kommunes vilje til at handle på vegne af klimaet. Hvis Aarhus erklærer nødsituation for klimaet, indebærer det, at vi som civilsamfund kan stille de lokale politikere til ansvar for de løfter, de fremstiller på klimaets vegne.
Kan vi gøre det samme i min by?
Ja, selvfølgelig. Jo flere kommuner vi får presset til reel klimahandling, desto bedre. Den danske regering nøler med at handle aktivt imod klimaforandringerne. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at kommunerne tør gå forrest og reelt handle på klimaets, verdens og fremtidens vegne.