
Foto: Lasse Bak Mejlvang
VORES FREMTID SKAL VÆRE GRØN OG RETFÆRDIG.
De sidste par måneder har vi set, hvor meget handlekraft og sammenhold vores politikere kan mønstre, når krisen rammer. Det er dén viljestyrke, vi også vil have ind i klimakampen og den grønne omstilling!
Derfor er vi gået sammen med fem unge om at skrive et brev til de danske politikere, hvor vi står sammen om at kræve forandring og seriøs handling på den klimalov, de vedtog i december.
Vores opråb er enkelt: Vi skal have en grøn genstart. Erklær nødstilstand for klimaet og tag krisen alvorligt - lokalt og globalt.
Læs hele brevet herunder.
SKRIV UNDER PÅ BREVET HER:
VORES FREMTID SKAL VÆRE GRØN OG RETFÆRDIG
Kære partiledere i Folketinget
Af:
Selma de Montgomery, Fridays For Future
Nynne Juel Nielsen, Extinction Rebellion
Jeppe Svan Sørensen, Den Grønne Studenterbevægelse
Morten Ryom, 3F Ungdom
Helena Moll Bown, Mellemfolkeligt Samvirke
Vi har i uger, måneder og år gået på gaderne og bedt om et grundlæggende holdningsskifte i Danmarks politik og handling i forhold til klima- og miljøkrisen. Men igen og igen har de ældre generationer med magt fortalt os, at vores ønsker til forandringer var urealistiske og naive. Nu føler vi os holdt for nar. For de seneste uger har vist, at I faktisk er i stand til at handle beslutsomt og afværge en nødsituation - den politiske vilje skal bare være til stede.
I har håndteret coronakrisen professionelt og med den nødvendige alvor. Det er vi taknemmelige for. Samfundssind, sang fra altaner og danskernes store villighed til at ændre på dagligdagen og hjælpe hinanden, giver os håb om, at det kan lade sig gøre at ændre på et samfund fundamentalt. Og det er nødvendigt i forhold til klimakrisen.
Vi er bange og vrede. I er vokset op i en verden, der konstant er blevet bedre. Vi lever i en verden, der konstant bliver mere utryg pga. klimakrisen og stigende ulighed. Vi voksede op med en fortælling om, hvordan vores verden er retfærdig og tryg. Men det er ikke sandt. Vores natur og miljø er smadret. Og vi - de unge - arver et system, hvor millioner af uskyldige mennesker i hele verden må bøde for den måde, som vores samfund og forbrug er skruet sammen på. Fortæl sandheden om den krise, vi står i - og gå derefter ud og gør, hvad der kræves for at løse den.
Vi vil have klimakrisen i fokus! Erklær nødstilstand for klimaet og tag krisen alvorligt. Vi har i lang tid haft følelsen af, at de grundlæggende strukturer, der skulle ændres, var en mur, der ikke kunne flyttes. Men der er små sprækker i muren i disse måneder. Vi KAN skabe de nødvendige forandringer, der skal til for at redde vores jord. Fremover skal vi vægte mennesker og miljø højere end kortsigtede gevinster for de få.
Vi vil have en grøn og retfærdig genstart. Vi kan ikke gå tilbage. Corona-hjælpepakkerne skal både være grønne og sociale. Klodens tipping-points nærmer sig hastigt, og vi har ikke råd til en sort genstart af samfundet. Fremover skal princippet om, at forureneren betaler, indføres overalt. Og vores opfordring til jer er, at I skal lytte mere til mennesker – og lidt mindre til industrien.
Vi vil have grønne uddannelser, der gør os klar til fremtiden. Det grønne fokus skal være en større del af alle uddannelserne i Danmark. Ikke mindst erhvervsuddannelserne for de fag, der står overfor at skulle omstilles. Målet om en grøn byggeplads og en grøn fabrik bliver først helt opnåeligt, når tømreren og procesoperatøren har haft en mere grøn uddannelse. Og der skal laves gode planer for alle dem, som skal omskoles fra den gamle, sorte industri til den nye, grønne industri.
Verdens unge skal have solidaritet og klimaretfærdighed. Klimakrisen rammer uretfærdigt. De, som har forbrugt mindst, kommer til at opleve de hårdeste konsekvenser. Det er unge mennesker som os selv - i verdens fattigste og mest udsatte områder. Det er de rige lande, der med deres overforbrug har skabt hovedparten af klimakrisen. Derfor er det også os, der skal tage ansvar og gøre alt, hvad vi kan for at afværge klimakrisen. Sådan er det bare.
Hold løfterne. Tilbage i december vedtog I en af verdens mest ambitiøse klimalove. 2020 skulle være året, hvor klimakrisen blev taget alvorligt. Men intet sker. Det er afslørende, at en så vigtig dagsorden kan forsvinde så hurtigt. Men klimakrisen er ikke forsvundet. Det er jeres fokus, der er forsvundet.
Vi står sammen - også på tværs af generationer. Vi er millioner af mennesker verden over, der kræver forandring – og vi bliver konstant flere. Vi er alle fem unge, der repræsenterer fem bevægelser, der sammen arbejder for at skabe den nødvendige grønne og sociale forandring. Og vi vil gerne være flere - både unge og gamle.
Klima- og miljøkrisen er ikke en, vi venter på. Det er allerede nu en hærgende katastrofe, der tager millioner af liv med sig, og som fortsætter ufortrødent, indtil vi handler anderledes.
Lad os derfor handle sammen nu, og stå sammen om at skabe en grøn og retfærdig fremtid for os unge og dem, der kommer efter os!
Hvad gør I med underskrifterne?
Vi har bragt underskrifterne i helsides avisannoncer, hvor vi viser, at vi er mange, der står sammen om at kræve seriøs klimahandling.
Hvorfor er det kun unge, der har skrevet brevet?
Mellemfolkeligt Samvirke har en lang tradition for at støtte mennesker i at organisere sig i kampen mod ulighed og at stå sammen om en bedre fremtid. Særligt i forhold til klimakrisen mener vi, at det er vigtigt at bringe unge stemmer frem, da det er dem, der kommer til at mærke konsekvenserne af klimakrisen langt ind i fremtiden.
Hvordan kan Danmark gøre en forskel for klimaet?
Danmark er et af de lande i verden, der har den højeste CO2-udledning per indbygger. Vi har derfor et enormt ansvar for at løse klimakrisen i fællesskab.
Derudover er Danmark et af verdens rigeste lande, og vi bør derfor vise international solidaritet og hjælpe klimasårbare lande med at ruste sig til en grøn fremtid.
Hvad mener I med klimaretfærdighed?
Selvom det er verdens rigeste lande, der står for hovedparten af verdens CO2-udledning, er det dokumenteret, at klimakrisen går værst ud over verdens fattigste. Klimaretfærdighed handler derfor om, at de rigeste regeringer skal hjælpe til med at løse klimakrisen ved at tilbyde finansiel støtte til at hjælpe mere klimasårbare lande med at tilpasse sig den grønne omstilling.
På den hjemlige bane handler klimaretfærdighed om, at vi skal støtte de danskere, der bliver ramt af den nødvendige, grønne omstilling ift. arbejde og levebrød. Her mener vi ligesom på den globale skala, at dem, der har mest, skal bidrage mere. På den måde undgår vi at sende regningen videre til de unge.
Kilder: